A limfóma, azaz a nyirokrák viszonylag gyakori daganattípusnak számít, és bármely korosztálynál kialakulhatnak bizonyos típusai. Nézzük a leggyakoribb kérdéseket a limfómáról.

Mindent a limfómáról!

A limfóma a rákos megbetegedések közül viszonylag gyakorinak mondható, hiszen évente több mint 2000 új beteget regisztrálnak. Érdemes tudni, hogy a limfómának 2 fő típusa létezik: a Hodgkin és a non-Hodgkin limfóma. Gyakoriságát tekintve ez utóbbiban többen szenvednek, ráadásul több altípusuk is ismert. „Mivel nyirokrákról van szó, így az egyik legjellemzőbb tünete a nyirokcsomó megnagyobbodás. Ez természetesen más betegség tünete is lehet (főleg fertőzések következtében figyelhető meg), ám ha a csomó nem múlik, fájdalmatlan, esetleg növekedésnek indul, úgy az mindenképp figyelemfelhívó jel, melynek jobb utána járni! Ezen kívül gyakori panasz az indokolatlan fogyás, éjszakai izzadás, bőrkiütések, továbbá az ismeretlen eredetű/visszatérő láz. Sajnos az is elképzelhető, hogy nem utal semmilyen tünet a problémára, és rutin vizsgálat alkalmával derül rá fény” – mondja Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa.

Szerencsére a limfóma igen jól gyógyítható ráktípus- bár ehhez az szükséges, hogy mielőbb megszülessen a diagnózis. Éppen ezért amennyiben felmerül a legkisebb esélye is a limfómának, érdemes kivizsgáltatnia magát a betegnek! Az utóbbi években nagy fejlődésen ment keresztül az onkohematológia, és ma már elérhetőek ún. molekuláris diagnosztikai vizsgálatok is, melyek segítségével sejteni lehet a betegség lefolyását, az előirányzott terápia hatékonyságát.

Bár a daganatokra való hajlam öröklődő, ám a limfómánál nem mutatták ki, hogy nagyobb veszélyben lennének azok, akiknek családjában előfordult már a nyirokrák.

amennyiben felmerül a limfóma gyanúja, a fizikális és a laborvizsgálaton túl mindenképp szükség van az érintett nyirokcsomóból való mintavételre (biopszia). Ezen kívül fontos megtudni, hogy pontosan milyen típusú a limfóma, hol helyezkedik el, egy vagy több nyirokcsomó érintett, képzett-e áttéteket stb. Ehhez (PET) CT-re MRI-re, UH-ra, valamint érdemes mintát venni a csontvelőből is.

A limfóma kezelése attól függ, pontosan mely típusával is áll szemben a beteg (számos altípusuk létezik). A kezelést befolyásolja többek között a daganat lefolyása, növekedési üteme (lassú növekedésű-indolens), mennyire agresszív fajta, a beteg életkora, általános egészségi állapota stb. A terápia minden esetben egyénre szabott, így nincs egységes séma. Előfordulhat, hogy a rendszeres kontrollon, nyomon követésen kívül nincs szükség kezelésre, de gyakori, amikor gyógyszeres kezelésre, sugár/kemoterápiára, immunterápia, esetleg őssejt transzplantációra van szükség.

Sajnos a limfóma kiújulhat. Erre a legtöbb esély az első 2 évben van, ám gyógyultnak 10 év után nyilvánítják a beteget. Éppen ezért kell a gondos utógondozás és a rendszeres kontrollokon való részvétel. Ekkor vérvétellel, CT-vel és egyéb képalkotó vizsgálatokkal ellenőrzik az, vajon kiújult-e a daganat.

Ezek is érdekelhetnek!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink