1. CHIAMAG (AZTÉKZSÁLYA-MAG)
Magas koncentrációban tartalmaz az emberi szervezet egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat. A szívbarát ómega 3 zsírsavak segítenek a vérnyomás normalizálásában, a vérzsírok (koleszterin és triglicerin) csökkentésében, védve az érfalakat a meszesedéstől. Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mert az étel tömegét megnöveli, kalóriatartalmát viszont nem. Rosttartalma további teltségérzetet ad. A fogyókúrák alatt kieső tápanyaghiányt pótolhatja. Mivel a chiamag semleges ízű és szagú, bármilyen élelmiszerrel fogyaszthatja. Keverje joghurtba, müzlibe, turmixokba, szórja salátákra, adja pizzatésztához, süteményekhez.
2. SZARDÍNIA
Az egészséges táplálkozás fontos alkotóelemei a halak. ómega 3 zsírsavak növényekben (mint a már említett chiamagban) vagy olajban gazdag, zsíros halakban, mint például a szardíniában találhatók nagy mennyiségben. A többszörösen telített zsírsavak növelik a HDL-szintet (a „jó” koleszterin szintjét), csökkentve a szívroham kialakulásának kockázatát, és a hirtelen szívhalál elleni küzdelemben is hatásosak. A szardínia gyorsan elkészíthető, tökéletes alapja salátáknak, feltétje tésztáknak, főzelékeknek. Ha konzervszardíniát használ, figyeljen a nátriumtartalmára.
3. ÁFONYA
Az áfonya magas flavonoidtartalma miatt erős antioxidáns hatású. A flavonoidok védik szervezetünket a káros oxidációs folyamatoktól, segítenek megelőzni az érelmeszesedést, a koleszterinlerakódást, ezáltal bizonyítottan csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
4. ZAB
Magas rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyagtartalmú. Csökkenti a káros koleszterin szintjét, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását. Vásárláskor figyeljen, hogy milyen zabpelyhet választ, hiszen a finomított, feldolgozott zabpelyhek gyakran cukrot és más adalékanyagokat is tartalmaznak. A legjobb a natúr zabpehely, amelyet főzéshez, sütéshez is felhasználhat, de joghurtban elkeverve is fogyasztható.
5. JAMGYÖKÉR (ÉDESBURGONYA)
Az édesburgonya gazdag rostokban, amelyek segítenek az LDL- („rossz”) koleszterinszint és a trigliceridszint csökkentésében. Béta-karotint tartalmaz, a karotinoidok pedig ismert antioxidánsok, amelyek növelik az érfal rugalmasságát. A jamgyökér keményítős zöldségnövény, legtöbbször főzve, pürésítve vagy a burgonyához hasonlóan, sütve fogyasztják. Lisztjéből tészták, kenyerek, sütemények készíthetők.
6. ÉTCSOKOLÁDÉ
Igen, a csokoládé is szívvédő, de persze nem mindegyik. A legalább 70 százalék kakaót tartalmazó csokoládé az, amelyik kiérdemelheti az egészséges jelzőt. A kakaó flavonoidtartalma segít a vérnyomás csökkentésében, javítja a vérkeringést, csökkenti a káros szabad gyököket, amelyek növelik az LDL-szintet. ne válasszon olyan étcsokoládét, amely hidrogénezett olajokat, transzzsírokat tartalmaz. Kerülje a trópusi olajokkal – pálmaolajjal, kókuszolajjal– készült étcsokikat is, amelyek telített zsírokban gazdagok.