Sajnos hazánkban vezető haláloknak számítanak a szív- és érrendszeri betegségek, éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő életmóddal igyekezzünk megelőzni a kialakulásukat. Íme, néhány jótanács, hogy a szíved egészséges maradjon.

Őrizd meg a szíved egészségét!

 

szívbetegségek, életmód, szív

A szívbetegségek megelőzése érdekében fontos, hogy betartsunk néhány alapvető életmódszabályt
Fotó: Shutterstock

Ismerd meg a családtörténeted!

A gének a szívbetegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek. Ha édesanyádnál, nővérednél diagnosztizáltak szívbetegséget 65 éves koruk előtt, vagy édesapádnál, bátyádnál 55 éves koruk előtt, akkor a te esélyed valamilyen szívbetegség kialakulására elég nagy. Aki tisztában van azzal, hogy milyen súlyos örökséggel bír, életmódjával, rendszeres egészségügyi vizsgálatokkal csökkentheti a valószínűségét annak, hogy bekövetkezzen a baj.

 

Mellőzd a dohányzást!

A nők érzékenyebbek a cigaretta káros hatásaira: a dohányzó nőknél kétszer nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, mint a férfiaknál. A nikotin és a cigarettában lévő káros anyagok roncsolják az ereket, hegesedést okoznak. Ne feledd, hogy nem csak a láncdohányosok vannak veszélyben: már az alkalmi cigarettázás is jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

 

Mit ehet egy szívbeteg? A dietetikus válaszol

 

Mozogj rendszeresen!

Nem kell bonyolult mozgásformákra gondolni: már napi fél-egy órás séta is jótékony hatással van a szervezetre. A legjobb, ha a rendszeres séta mellett hetente két-három alkalommal egyórás aerob/kardió sportot is végez. A rendszeres mozgás csökkenti a szívinfarktus és a szívelégtelenség kialakulásának valószínűségét. A szív ugyanis alkalmazkodik a szervezet fokozott anyagcsereigényéhez: a szívizom összehúzódási képessége, tömege megnő, a szívet ellátó érhálózat átalakul. Ezek a változások azt eredményezik, hogy a szív extrém helyzetekben (mint például hirtelen szívkoszorúér-elzáródás) könnyebben alkalmazkodik. A rendszeres sportolás nemcsak a megelőzés miatt fontos, hanem fokozza a szív- és érrendszerben az őssejtek aktiválódását, segítve bizonyos szívbetegségek gyógyulását is.

 

3 ok, amiért érdemes megszeretni a kardiót!

 

Stresszoldás

A mindennapok során sokszor kerülünk stresszhelyzetbe: a munkahelyi és családi problémák, de akár még a forgalmi dugók is okozhatnak kellemetlen perceket, amelyekkel nap mint nap meg kell birkóznunk. Stresszhelyzetben az emberi szervezet adrenalint és kortizolt termel. Ez utóbbi hormon felelős a vérnyomás emelkedéséért, és fokozza a szervezetben a folyadék visszatartását. A stresszhelyzetre adott normál reakciók – szapora pulzus, magas vérnyomás – folyamatos stressz esetén kórossá válnak, és egyebek között szívbetegségek kialakulását is okozhatnak. Próbálj mindennap időt szakítani arra, hogy oldd a felgyülemlett feszültséget, például meditációval, légzőgyakorlatokkal, kutyasétáltatással, jógával, kardióedzéssel vagy a kedvenc, megnyugtató hobbiddal (olvasás, rajzolás, színezés).

 

Légy a szíved barátja! – Top 10 szíverősítő étel

 

Táplálkozz egészségesen!

A nyers, friss zöldségek és gyümölcsök pozitív hatással vannak a szívre, mint ahogy a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek is. Iktasd ki a cukrot, fehér lisztet, sót az étrendedből. Ne csak a minőségre, a mennyiségre is figyelj! Ha nem tudsz mértéket tartani, könnyen sokkal több kalóriát, zsírt és koleszterint fogyaszt, mint kellene, az elhízás pedig tovább fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát!

 

Aludj mindennap legalább 7 órát!

A krónikus alváshiány olyan vegyületeket és hormonokat termel a szervezetben, amelyek emelik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbaj és az elhízás kockázatát, növelve az agyvérzés és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Az alvásigény személyenként változó lehet, de a napi 7 óra alvás megvédi az egészséget és csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

 

Pihentető alvás: ezekkel a módszerekkel nyugodt lehet az éjszakád

 

Szociális kapcsolatok

Bizonyított, hogy akinek kiegyensúlyozott a családi élete, stabil baráti körrel rendelkezik, kevésbé hajlamos a szívbetegségekre. Ennek az az oka, hogy az erős szociális hálóval rendelkezők könnyebben kezelik a felmerülő problémákat, és kapcsolataiknak köszönhetően a stresszoldás is egyszerűbb.

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink