Ahhoz, hogy meg tudjuk tartani egészséges testsúlyunkat, a pajzsmirigyünknek jól kell működnie. Ezt támogathatjuk megfelelő táplálkozással is, a megelőzés mindig könnyebb, mint a bajt kezelni. Szerencsére vannak ételek és tápanyagok, amelyek segítenek. Lássuk a listát!

Pajzsmirigyet támogató ételek

Sokat írtunk már a pajzsmirigy működés zavarairól. Mindig forduljunk orvoshoz, ha indokolatlanul fáradékonyak, idegesek vagyunk, ha megzavarodik a havi ciklusunk, hullik a hajunk, szinte kezelhetetlenül száraz a bőrünk. Jellemző tünetek továbbá az alvászavar, a hízás, de a hirtelen fogyás is, az ödémás, duzzadt vagy kidülledt szem. Az érdes, rekedt hang, és a szexuális vágy csökkenése is utalhat arra, hogy valami nincs rendben ezzel a kis, pillangó alakú szervvel. Ha időben fordulunk szakemberhez, elérhetjük, hogy az állapotunk ne romoljon tovább. Aki nem küzd ezekkel a tünetekkel, megelőzés céljából fordítson kellő figyelmet arra, hogy olyan ételeket is egyen, amelyek támogatják ezt a szervet.

A jód

Ahhoz, hogy a pajzsmirigy megfelelően termelje a hormonjait, jódra van szükségünk. Ezt általában a konyhasóval és az ivóvízzel tudjuk bevinni. Hazánk területének mintegy négyötöde mérsékelten jódhiányos, ami azt jelenti, hogy sem az ott termelt növények, sem az ivóvíz nem tartalmaz elegendő jódot. A jódpótlást segíthetjük tengeri halak és herkentyűk fogyasztásával, tablettát azonban csak orvosi konzultáció után kezdjünk szedni. Orvosi ajánlás szerint a jódozott konyhasó használata már megfelelő pótlást jelent.

Halak, tenger gyümölcsei

A zsírosabb tengeri halak, mint a vadon élő lazac, a tonhal vagy a szardínia kiváló ómega 3 zsírsavforrást is jelentenek a szelén és a jód mellett. Az ómega 3 bevitele azért fontos, mert csökkent a szervezetben mindenféle gyulladást, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és támogatja az immunrendszer működését.

Leveles zöldségek

Nemcsak rostokban és vitaminokban, de magnéziumban is nagyon gazdagok ezek a zöldségek, ami fontos szerepet játszik a test folyamataiban. Pajzsmirigy alulműködés és magnéziumhiány esetén fáradtság, izomgörcsök, szapora szívverés jelenhet meg tünetként. A spenót, a sóska, a mángold mind tartalmaznak magnéziumot. Leggazdagabb forrása azonban a búzakorpa, de gluténmentes étrend esetén ez sajnos kiesik. A kelkáposztáról, a brokkoliról és a karfiolról úgy tartják, nyersen nem szabad ennie annak, akinek pajzsmirigygondja van, ugyanis ezek blokkolják a jód felszívódását. De párolva, grillezve beilleszthetjük az étrendünkbe, szélsőségesen nagy mennyiségben úgysem fogyasztjuk ezeket.

Magvak

Nemcsak magnéziumban, hanem vasban, szelénben is gazdagok az olajos magvak, mindennap kellene fogyasztanunk egy maréknyit belőlük. A szelén mikroelem, de nagyon fontos szerepe van. Túladagolni nem szabad, mindig egyeztessünk orvosunkkal a táplálékkiegészítők szükségességéről. A brazil dió, paradió, mandula, kesudió és a hagyományos dió és napraforgó mind nagyon hasznos magvak. Magában vagy akár salátára szórva is fogyaszthatjuk, például tízóraira, uzsonnára.

Pajzsmirigyproblémát is jelezhet a puffadt, karikás szem

Last minute diéták – olcsón, hatékonyan

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink