Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük

Paprikaparádé – 6 paprika, amiből érdemes többet enni!

Tölteni való paprika

A legnépszerűbb fajta, ezt esszük szendvicsekhez, ezzel készül a töltött paprika. Savanyúságokhoz is használhatjuk, a csumája eltávolítása után káposztával szokták teletölteni. A hagyományos töltött paprikát készíthetjük könnyedebb verzióban is. Ha nem teszünk a húsgombócba rizst, nem rántjuk be a paradicsomszószt, és édesítésnek nyírfacukrot használunk, akkor kifogástalan, alacsony szénhidráttartalmú főételt kapunk.

Pritamin

Paradicsompaprikának is hívják, tápanyagokban és C-vitaminban az egyik leggazdagabb paprikafajta. Édes aromája miatt frissen is, feldolgozva is nagyon finom. Sóval, összedarálva nyers paprikakrémet is készíthetünk belőle, ami nagyszerű ízt ad a magyaros ételeknek télen. 1 kg paprikához 20 dkg sót számoljunk. A paprikát mossuk meg, csöpögtessük le, távolítsuk el a magházat, és hagyományos húsdarálón daráljuk le. Adagoljuk kisebb méretű üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Felnyitás után tartsuk hűtőben.

Kápia

Vastag, kemény húsú, hosszúkás alakú és sötét kárminpiros színű. A paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöld színűből érik sötétpirossá. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma.Az érett termések egyesítik a tölteni való és a paradicsompaprika előnyeit: hosszú ideig eltartható, mutatós, sütve és grillezve is kiváló ízű. Elmaradhatatlan kellék egy kerti partiról, illetve a török konyha használja előszeretettel.

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika igen színes zöldségféle: zöld, sárga, narancssárga vagy bordópiros, harang alakú termésként találkozhatunk vele a piacon. Ez a négy azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapot, de ez a fajta paprika mindegyik állapotában fogyasztható. A kaliforniai paprika számos értékes összetevőt tartalmaz, mintegy harmincféle különböző karotinoid található benne, egyedül a paradicsom tartalmazza hasonlóan nagy mennyiségben ezeket az értékes anyagokat. Emellett C- és E-vitamin-tartalma is igen jelentős.

Chili

Kicsi a paprika, de erős. A chilinek vagy cayenne-i borsnak is nevezett paprikák kisebbek és sokkal csípősebbek. A magházat főzés előtt el kell távolítani, mert megkeseríti az ételt. Csípős ízű ételek elengedhetetlen fűszere. Almapaprika A bogyó típusú paprikákat leginkább savanyúságként fogyasztjuk, akár édesen, akár csípősen.

Jalapeno

Egyike a leghíresebb paprikáknak, ez már a brutálisan csípős kategória. A mexikói konyha alapanyaga, sok saláta és pikáns szósz készül belőle.

Egye magát boldoggá

Őszi diéta szezonális finomságokkal – Mintaétrend 1 hétre!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért használd a kókuszt, ha diétázol
Az egzotikus gyümölcs, és annak felhasználásával készült készítmények rendszeres fogyasztása nemcsak az érzékszerveinket kényezteti: szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai az egészségünket is fokozzák.
Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!

Ajánlataink