Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük

Paprikaparádé – 6 paprika, amiből érdemes többet enni!

Tölteni való paprika

A legnépszerűbb fajta, ezt esszük szendvicsekhez, ezzel készül a töltött paprika. Savanyúságokhoz is használhatjuk, a csumája eltávolítása után káposztával szokták teletölteni. A hagyományos töltött paprikát készíthetjük könnyedebb verzióban is. Ha nem teszünk a húsgombócba rizst, nem rántjuk be a paradicsomszószt, és édesítésnek nyírfacukrot használunk, akkor kifogástalan, alacsony szénhidráttartalmú főételt kapunk.

Pritamin

Paradicsompaprikának is hívják, tápanyagokban és C-vitaminban az egyik leggazdagabb paprikafajta. Édes aromája miatt frissen is, feldolgozva is nagyon finom. Sóval, összedarálva nyers paprikakrémet is készíthetünk belőle, ami nagyszerű ízt ad a magyaros ételeknek télen. 1 kg paprikához 20 dkg sót számoljunk. A paprikát mossuk meg, csöpögtessük le, távolítsuk el a magházat, és hagyományos húsdarálón daráljuk le. Adagoljuk kisebb méretű üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Felnyitás után tartsuk hűtőben.

Kápia

Vastag, kemény húsú, hosszúkás alakú és sötét kárminpiros színű. A paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöld színűből érik sötétpirossá. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma.Az érett termések egyesítik a tölteni való és a paradicsompaprika előnyeit: hosszú ideig eltartható, mutatós, sütve és grillezve is kiváló ízű. Elmaradhatatlan kellék egy kerti partiról, illetve a török konyha használja előszeretettel.

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika igen színes zöldségféle: zöld, sárga, narancssárga vagy bordópiros, harang alakú termésként találkozhatunk vele a piacon. Ez a négy azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapot, de ez a fajta paprika mindegyik állapotában fogyasztható. A kaliforniai paprika számos értékes összetevőt tartalmaz, mintegy harmincféle különböző karotinoid található benne, egyedül a paradicsom tartalmazza hasonlóan nagy mennyiségben ezeket az értékes anyagokat. Emellett C- és E-vitamin-tartalma is igen jelentős.

Chili

Kicsi a paprika, de erős. A chilinek vagy cayenne-i borsnak is nevezett paprikák kisebbek és sokkal csípősebbek. A magházat főzés előtt el kell távolítani, mert megkeseríti az ételt. Csípős ízű ételek elengedhetetlen fűszere. Almapaprika A bogyó típusú paprikákat leginkább savanyúságként fogyasztjuk, akár édesen, akár csípősen.

Jalapeno

Egyike a leghíresebb paprikáknak, ez már a brutálisan csípős kategória. A mexikói konyha alapanyaga, sok saláta és pikáns szósz készül belőle.

Egye magát boldoggá

Őszi diéta szezonális finomságokkal – Mintaétrend 1 hétre!

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.