Tavasszal virágzik az ibolya, ám nem csupán illata és szépsége, de íze és gyógyhatása miatt is a kedvencünk lehet. Halmos Monika fitoterapeuta megmutatja, hogyan használhatjuk fel a házipatikában és a konyhában.

Segít a diétában és fiatalítja a bőrt! Így használd a konyhában az ibolyát

Megbízható helyről

Ha ibolyát gyűjtünk, figyeljünk arra, hogy a szennyezett területektől távol, saját kertünkből vagy tiszta helyen szedjük, ahol nem kezelték műtrágyával, növényvédő szerrel. Fontos, hogy felhasználás előtt mossuk meg, majd papírtörlőre kiterítve szárítsuk- írja a Fanny magazin.

Dekoráljuk a desszertet

Sissi egyik kedvenc csemegéje volt a kandírozott ibolya. A két centis szárával szedett virágokat egyenként kenjük le habosított tojásfehérjével, szórjuk meg porcukorral, majd sütőpapíron szárítsuk néhány órán át, közben egyszer-kétszer szitáljunk rá még porcukrot. Sütemények, desszertek díszítéséhez, de önmagában is ízletes csemege.

Gyógyír a fájó torokra

A forrázatából készített tea enyhíti a nátha tüneteit, sőt, torokfájásra is kiváló. Tegyünk a bögrénkbe egy marék virágot szárral vagy anélkül, öntsük rá 2 dl forró vizet, majd lefedve hagyjuk langyosra hűlni. Végül szűrjük le, és melegen, mézzel ízesítjük. A főzet hatékony megfázás vagy influenza esetén, kiválóan izzaszt és csillapítja a lázat.

A fiatalság titka

Az ibolyateát használhatjuk külsőleg is: enyhíti a bőrbetegségek panaszait, elsősorban a pattanásokat, ekcémát, pikkelysömört, valamint hidratálja a bőrt, segít megelőzni a ráncokat. Arra figyeljünk, hogy bőrápolás esetén a virágjait szár nélkül használjuk fel a főzéshez.

Csillapítja a köhögést

ibolya

Fotó: shutterstock

Az ibolyaszirupból frissítő tea vagy akár limonádé is készülhet, ráadásul nyálkaoldó, köptető hatása révén enyhíti a köhögést. Főzzünk cukorszirupot 1 liter vízből, 40 dkg cukorból és egy citrom levéből, majd keverjünk bele egy marék virágot. Hagyjuk állni egy napig, végül szűrjük le, és töltsük jól záródó üvegekbe.

Pajzs a betegség ellen

Az immunerősítő kúrához az ibolyaméz a legjobb segítség. A száráról lecsipkedett szirmokat hagyjuk 12 órán át szikkadni, majd szórjuk egy üvegbe. Csorgassuk rá a mézet úgy, hogy teljesen ellepje a virágokat. Jól zárjuk le, majd hűtőben pihentessük három hétig, hogy a benne lévő hatóanyagok kioldódjanak.

Leszámolás a pluszkilókkal

A tavaszi diéta étrendjébe is beilleszthető. Levelét és virágát nyersen, salátába keverve, vagy salátaöntetként is fogyaszthatjuk. Keverjünk össze egy evőkanál borecetet egy evőkanál mézzel, kevés sóval, vízzel, majd adjunk hozzá 30-40 ibolyaszirmot. Szobahőmérsékleten érleljük egy-két órán keresztül, majd leszűrve, tálalás előtt locsoljuk a salátára.

A legszebb reggeli

Kicsik és nagyok kedvence lesz az ibolyával sütött palacsinta. A palacsintasütőbe kanalazzunk kisebb halmokat a tésztából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Gyors mozdulattal fordítsuk át, majd süssük néhány pillanatig. Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat.

Egyszerű és ízletes

A tojáskrémhez keverve izgalmas színt vihetünk az asztalra. Villával törjünk össze négy keményre főtt tojást, keverjük össze 1 kiskanál mustárral, 1 púpos evőkanál tejföllel, 2-3 dkg vajjal, csipetnyi sóval, majd forgassunk bele néhány ibolyavirágot. Ezzel a krémmel kenjük meg a szendvicseket, majd gazdagon pakoljuk meg a tetejét ibolyavirágokkal.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezért fogyott le Alexandra: "30 kiló plusszal nem tudnék a lányom után futni"
Amikor végre szíve alatt hordhatta várva-várt kisbabáját, Alexandra mindent megengedett magának. Aztán szembesült a kilók növekvő számával, így megtette élete első újévi fogadalmát, és azóta nem is tért le a fogyás útjáról.
Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.

Ajánlataink