A kínzó, lüktető fejfájás akár a migrén tünete is lehet. Az öndiagnózis veszélyes, ha időről időre szokatlanul heves fejfájás kínozza, keresse fel az orvosát. Gyógyszerekkel és életmódbeli változtatásokkal csökkenthető a fájdalom és javítható az életminőség.

Segítség, fáj a fejem!

Migrén vagy fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalomtípus. Ahhoz, hogy hatékonyan csillapíthassa, meg kell állapítani a fejfájás fajtáját. Ha rohamokban jelentkezik a fájdalom, amely a fej egyik oldalára korlátozódik (de érintheti mindkét oldalt!), mozgásra fokozódik, hányingerrel vagy hányással jár, fény- és hangérzékenység kíséri, nagy valószínűséggel migrén okozza a panaszokat. A tipikus migrénes roham 4–72 órán keresztül tart, a rosszullétek gyakorisága változó.

A migrénes fejfájás szakaszokra bontható:

1. Egyes betegek már 1-2 nappal a migrén kezdete előtt változásokat észlelnek magukon. Tipikus tünetek: székrekedés vagy hasmenés, feldobottság vagy épp ellenkezőleg: depresszió, ingerlékenység, ételek utáni sóvárgás, merev nyak.

2. Néha a fejfájást figyelmeztető előjelek – fényfelvillanások, látászavar, bizsergető érzés a karokban vagy lábakban – vezetik be. Ezt a szakaszt hívják aurának. Mivel nem minden migrén
egyforma, előfordulhat, hogy a fejfájást nem előzi meg aura.

3. Ezt követően jelentkezik a lüktető fájdalom, amely mellett gyakori a hányinger, hányás, homályos látás, szédülés, ájulás. ilyenkor a legtöbben csak arra vágynak, hogy egy csendes, sötét helyen feküdjenek.

4. Az utolsó szakaszban, a roham lecsengése után gyakori a fáradtság, kimerültség, de vannak, akik enyhe eufóriát éreznek a migrén elmúltával.

Mi okozza a migrént?

Több szakértő szerint a migrén hátterében az arc fő fájdalomérző idegének (trigeminusz) működészavara áll. Míg az alapvető ok bizonytalan, abban mindenki egyetért, hogy számos dolog provokálhatja a migrén jelentkezését. Bár nem teljesen világos a kapcsolat, az ösztrogénszint változása is okozhat fejfájást a migrénre hajlamos betegeknél: vannak nők, akiknek a menstruációjuk előtt-alatt migrénes rohamuk van, másoknál a terhesség alatt vagy a menopauza idején alakul ki roham. Bizonyos élelmiszerek, italok is válthatnak ki migrént. Ezek az alkohol, a sokáig érlelt sajtok, az erjesztett, kovászolt ételek, bizonyos tartósítószerek, fűszerek.

De az éhezés, koplalás szintén okozhat migrént. Ekkor ugyanis a vércukorszint ingadozása miatt az agy egyes területei különböző mértékben jutnak energiához, mivel az egész agy ellátásához nincs elegendő glükóz. A stressz, különböző erőteljes ingerek (erős fény, erős illatok, kellemetlen szagok), fizikai tényezők (intenzív fizikai mozgás), környezetváltozás (időjárás, légnyomás), bizonyos gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, értágítók, savlekötők), felborult alvás-ébrenlét ciklus – mind elősegíthetik a kínzó fejfájás jelentkezését.

Kezelés és megelőzés

A migrénre nincs gyógymód, de szinte minden migrénes remek megelőzési stratégiákkal bír, és idővel kitapasztalja, milyen gyógyszerek enyhítik a fájdalmat. Mivel a migrén minden esetben neurológus által felállított diagnózis alapján mondható ki, az alapos kivizsgálás elengedhetetlen. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert előfordulhat, hogy az erős fejfájás oka az agyi ér fejlődési rendellenessége (aneurizma). ilyenkor a rendellenes érfal bármikor megrepedhet, életveszélyes állapotot előidézve. Megkönnyíti a diagnosztizálást és segíti a kezelési terv elkészítését, ha fejfájásnaplót vezet.

KOCSIS KORINNA: „SOK CSALÓDÁS ÉRT, FŐLEG SZAKMABELI LÁNYOKTÓL”

JENNIFER LOPEZ OLCSÓ FÜLBEVALÓJÁÉRT ROHAMOZTÁK MEG A BOLTOKAT A NŐK

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink