A hátfájás nagyon gyakori probléma, a felnőtt lakosság mintegy 80 százalékát érinti. Háromból egy nő most is gerincfájdalommal küzd. Derítsd ki, hogy vajon mi okozhatja ezt a kellemetlen tünetet, és nézd meg, hogyan szabadulhatsz meg a fájdalomtól.

Derítsd ki az okot, és vess véget a kínzó hátfájásnak!

Vállak

Egy nehéz válltáskánál vagy egy rossz melltartónál jobban semmi sem terheli ezt a területet. A hátfájás elkerülése érdekében az egy vállon átvetett vagy túl alacsonyan hordott táskatípusok helyett szerencsésebb a mellkason és háton keresztben átvetett, hosszú pántos táska viselése, mert a táska súlypontja a test középvonalához közelebb van, és váltogatható a váll. A vékony, spagettipántos melltartók (főleg a C kosár feletti méret) nem a legjobb viselet, mert így a vállakra nehezedik a mellek súlya, ami fájdalomhoz és rossz tartáshoz vezet. Válassz vastagabb pántos melltartót, ami jobban tartja a melleket. A kis melltartó is okozhat gondot: a szoros pántok nyomják a váll idegeit, ez pedig akár a karok mozgására is hatással lehet.

Nagyon komoly veszélyekkel jár az ülő életmód!

 

Nyak

A nyaki fájdalomnak számos oka lehet, például izommerevség, porckopás, de okozhatják súlyos betegségek is. Az izommerevséget okozhatja a hibás tartás, a huzat, különböző légúti betegségek, illetve hirtelen mozdulat hatására bekövetkező izomhúzódás. Van azonban még egy nagyon gyakori oka a nyaki fájdalomnak, ez pedig nem más, mint a gyenge felkar. Ha nehezet emelsz vagy intenzívebben használod a felkarok gyenge izmait, a nyak izmait is terheled. Megelőzheted a probléma kialakulását, ha az edzéstervedbe fekvőtámaszokat és felkarerősítő gyakorlatokat is beépítesz.

Hát

A hát területe legtöbbször meszesedés, esetleg gyulladás miatt fáj, de gerincsérv is okozhatja a hátfájás kellemetlen tüneteit. Ennek felismerését megkönnyíti, ha a fájdalom mellett idegrendszeri tünetek is megjelennek. A légzés egyszerre lehet bűnös és gyógyító is. A gyors, sekély légzés során a mélyebb területek izmai nem vesznek részt a légzésben, ami fájdalom kialakulásához vezethet. A mély hasi légzés ellenben segít, hogy oldódjanak a görcsös izmok és csillapodjon a fájdalom.

Formáló, tartást adó, erősítő gyakorlatok Béres Alexandrától

 

Medence

Az ülő életmód már-már népbetegségnek számít. Az emiatt kialakuló hátfájás elkerülése érdekében egyre több irodában használnak olyan asztalokat, melyek mellett állva is lehet dolgozni, de 7-8 óra ácsorgás legalább úgy terheli a medence izmait, mint a sok ülés. Váltogasd a pozíciókat félóránként, közben végezze nyújtógyakorlatokat 30 másodpercen át, és ebédszünetben lehetőség szerint sétálj 10-15 percet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.