Sok javaslat megváltozott a táplálkozástudományban az elmúlt évtizedekben. A margarin helyett újra a vajat javasolják a szakértők, a szénhidrátok negatív megítélése is lassan a múlté. De mi a helyzet a tojással? Valóban a tojás az első számú koleszterinnövelő élelmiszer, és jobb, ha a fogyasztását erősen korlátozzuk?

Évekig mumus volt a tojás – Így hat az egészségünkre

Tojást azóta eszik az ember, amióta megtalálta az első tyúkot. Vagy az első tojást? A viccet félretéve, az bizonyos, hogy alapélelmiszernek számít évezredek óta. A ’80-as évek közepén jött a fordulat, akkor összefüggésbe hozták több betegséggel, így például az érelmeszesedéssel is, ezért sokan kerülni kezdték, hazánkban is csökkent a fogyasztása. A jó hír az, hogy mára kiderült, nem kell félni tőle.

Mit ajánl a szakember?

A tojásban számos hasznos tápanyag található. Kiemelkedő a D-vitamin-tartalma, de van benne B12-, B6-, A- és E-vitamin, valamint folsav, az ásványi anyagok közül pedig a vas, a cink, a kalcium és a kálium mellett az antioxidáns hatású szelén is. Egy közepes tojás körülbelül 200 mg koleszterint tartalmaz, ami szinte kizárólag a sárgájában található. Ezért hitték azt, hogy a fogyasztása megemelheti a koleszterinszintet, ami pedig a szív- és érrendszeri betegségek növekvő gyakoriságával jár együtt – válaszolt kérdésünkre Antal Emese dietetikus-szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

– Ma már úgy látjuk, hogy az étrendünkben található koleszterin kevésbé járul hozzá a vér koleszterinszintjének növeléséhez, mint például a zsírok. A legutóbbi kutatások eredményeként azt is tudjuk, hogy a rendszeres, de mérsékelt tojásfogyasztás (napi 1 darab) nem hozható kapcsolatba sem a magas koleszterinszinttel, sem az érelmeszesedéssel egészséges emberek esetén. Elképzelhető viszont, hogy a magasabb tojásfogyasztás növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, illetve meglévő cukorbetegség esetén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri panaszok gyakoriságának növekedéséhez. Így a táplálkozással foglalkozó kutatók szerint a tojásfogyasztás az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része lehet, sőt számos előnnyel is jár – foglalja össze a dietetikus.

Food Porn Egg GIF - Find & Share on GIPHY

Miért hasznos a tojás?

Ismert tény, hogy a magasabb fehérjetartalmú ételek fokozzák a jóllakottságérzést. Kutatók ezért azt vizsgálták, hogy a tojásfogyasztás befolyásolja-e az energiabevitelünket, és úgy találták, hogy akik tojást reggeliznek, általában kevesebb energiát visznek be a nap további részében. Arra is rámutattak, hogy a fogyókúrázóknál hasznos lehet tojást vagy abból készült ételt reggelizni, mivel más, azonos kalóriatartalmú étrendek követőihez hasonlítva, a tojásfogyasztók hosszabb távon (legalább nyolc hét) több felesleges súlyt adnak le. Ha mindennap fogyasztunk tojást, azzal a szemünket is védhetjük. Egy kutatásban 12 héten át tojást fogyasztó embereket vizsgáltak, olyanokat, akik legalább hat tojást fogyasztottak minden héten, és úgy találták, hogy a vérükben megemelkedett az úgynevezett zeaxantin szintje, valamint a szemben található makuláris pigment optikai sűrűsége is nőtt. Azaz, a tojás bizonyos fokú védelmet nyújthat az időskori makuladegenerációnak nevezett, vakságot okozó betegség ellen.

Létezik-e okostojás?

A boltok polcain sokféle tojást találunk, köztük olyat is, amelyben a doboz felirata szerint több E-vitamin, szelén vagy éppen ómega 3 zsírsav van. Sokan kételkednek azonban abban, hogy valóban így van, pedig lehetséges. A tyúkoknak adott speciális takarmánnyal elérhető például a magasabb DHA- (dokozahexaénsav) tartalom. Ez a többszörösen telítetlen zsírsav fontos a látáshoz, a szív- és érrendszer egészséges működéséhez és az agy, valamint az idegrendszer fejlődéséhez. Tehát a tojás rendszeres, a kiegyensúlyozott étrend részeként történő fogyasztása valóban okosabbá tehet minket. A tojásban létfontosságú, esszenciális aminosavakat, a látásunkat védő, antioxidáns hatású luteint és zeaxantint találunk.

Mi az a poliol (cukoralkohol), és mit kell tudni róla?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Édes, mégis diétás: ez a tökéletes almás palacsinta recept
Szereted az édes reggeliket, de vigyázol a kalóriákra? Próbáld ki Jamie Oliver világhírű almás palacsintájának diétás változatát! Könnyű, fahéjas, friss almával készül, és bűntudat nélkül élvezheted reggelire vagy desszertnek.
Diétás kürtőskalács – így készítsd el otthon
Ha szereted a kürtőskalácsot, de diétázol, biztosan hiányzik a vásári hangulat egyik kedvenc édessége. A jó hír az, hogy otthon is elkészítheted a diétás változatát, ami ízében hozza az élményt, mégsem terheli meg annyira a gyomrodat és a kalóriamérleget.
3 zseniális joghurtos desszert, ha diétázol
A lassan melegedő időben egyre gyakrabban vágyunk a fagyira, jégkrémre, hűs édességekre. Ugyanakkor a bikiniszezonra készülve... nos, nem a legegyszerűbb megtartani a diétánkat. Szerencsére görög joghurtból is isteni fagyos édességeket készíthetünk.
3 isteni paradicsomsaláta, ha diétázol – egyszerű, friss és laktató
Diétázol, de nem akarsz lemondani a finom ízekről? Fedezd fel azt a három egyszerű, friss paradicsomsalátát, amelyek gyorsan elkészíthetők, laktatnak, és tökéletesek a könnyed étrendedhez.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.
4 gyümölcs, ami segít a koleszterinszinted csökkentésében – természetes módon
Tudd kordában tartani a koleszterinszintedet természetes módon! Négy finom gyümölcs segíthet csökkenteni a „rossz” LDL-szintet és támogatni a szív egészségét – egyszerűen beillesztve a mindennapi étrendedbe.
South Beach diéta: modern fogyókúra éhezés nélkül
Fogyás éhezés nélkül? Fedezd fel a South Beach diéta titkait és kezd el az életmódváltást még a nyáron! Mutatjuk, hogyan csináld!
9 tanács, hogy könnyebb legyen elhagyni a cukrot
Íme, 9 tipp, amivel kizárhatja a cukrot az életéből.