Oldal kiválasztása
Nem bírta a fiatalon ránehezedő óriási nyomást, és megharcolt az anorexiával a svéd trón várományosa, Viktória. A hercegnő azóta megházasodott, édesanya lett és boldogabb, mint valaha. Betegségéből soha nem csinált titkot, sőt a gyógyulásáról mindig őszintén beszélt.

Viktória svéd hercegnő harca az anorexiától egy boldog életig

Pár nappal ezelőtt a néhai Viktória királynő étkezési szokásairól, állandó habzsolásáról, és fiatalkori étkezési zavarairól írtunk, most pedig a svéd Viktória koronahercegnő hasonló harcáról számolunk be nektek.

Viktória svéd koronahercegnő a jelenlegi svéd király legidősebb gyermeke, és a trónvárományosa. Viktória két gyermek édesanya, férje pedig az egykori személyi edzőként dolgozó Daniel Westling. Ők maguk is egy edzőteremben találkoztak először 2002-ben. Megismerkedésük idején a hercegnő éppen gyógyulófélben volt a táplálkozási zavarokból, ezért is jelentkezett be az edzőterembe, ahol Westling dolgozott. Sokan húzták fel a szemöldöküket Viktória párválasztásán, de szüleit sikerült maga mellé állítania, és az idő is őket igazolta, hiszen azóta is boldog kapcsolatban élnek.

De térjünk vissza Viktória problémáira. A hercegnő 18 évesen súlyos anorexiában szenvedett. „A problémáim akkor kezdődtek, amikor először kellett önálló, nyilvános szerepléseket vállalnom”- mesélte még 2017-ben egy interjúban. „Úgy neveltek, hogy eleget tegyek a királyi kötelességeknek, de én mindenkinek meg akartam felelni. Olyan tempót diktáltam, ami már egyáltalán nem volt normális. Rájöttem, hogy én is csak ember vagyok, akinek megvannak a maga korlátai. El kellett ismernem, hogy nem bírok el mindent egyedül, és ez jól van így. Sokáig sanyargattam magam, de annak már vége… Nem fogok hazudni senkinek, a gyógyulás időbe telik és nagyon fájdalmas, de mögöttem állt a családom.”

Viktória családja egyébként nem titkolta a koronahercegnő problémáját. Károly Gusztáv király rettentően féltette lányát attól a nyomástól, amit az állandó figyelem okozott neki, végül 1997-ben a királyi család egy közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a trónörökös anorexiával harcol, és a gyógyulás érdekében, mindenkit arra kértek, hogy ne zaklassák a fiatal nőt. Adjanak neki időt a gyógyulásra. Úgy a közvélemény, mint a svéd média támogatta Viktóriát, időt és nyugalmat adtak neki a felépülésre.

Az anorexia lelki eredetű betegség, amit kezdetben egy szakorvos és pszichológus tud orvosolni. Ha saját környezetünkben találkozunk olyan valakivel, akinél fennáll az anorexia gyanúja, soha ne kezdjük rátukmálni az ételt és ne hívjuk el magunkkal edzeni, mert ezekkel komoly károkat okozhatunk. Fontos, hogy amíg az illető nincs tisztában a betegségével, vagy még nem akar segítséget kérni, addig nem tudunk közbeavatkozni mi sem. Ha viszont szembesült a problémájával, és megkapta az orvosi és lelki segítséget, a gyógyulás fázisában már felbukkanhat egy személyi edző, aki segíthet neki elérni a mihamarabbi gyógyulást.

Nem Viktória az egyetlen hercegnő, aki hasonló étkezési zavarokkal harcolt. A néhai Diana hercegnő anorexiában és a bulimiában is szenvedett. De egyesek lapok szerint, az egykori riport, a jelenlegi spanyol királyné is megharcolt hasonló betegséggel.

Lehetsz te is címlaplány!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Legyél te is címlaplány!

Legyél te is címlaplány! – Jelentkezz a Diéta és Fitnesz pályázatára!
Fotó: Diéta és Fitnesz

Kései táplálkozási zavarok

(kiemelt kép:MICHAEL CAMPANELLA/Getty Images)

Hozzászólások

Lépésről lépésre a karcsúságért: kezdjük az alapoknál
Az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás nemcsak a testet teszi formásabbá, hanem önbizalmat is ad. Íme, néhány jó tanács az életmódváltáshoz!
Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!
Ne gondoljuk, hogy az egészséges vagy alakkímélő étrend íztelen, egysíkú ételeket jelent. Ízesítsünk ételeinket felesleges kalóriák nélkül!
Nyugodt alvás, sikeres fogyókúra – Ezeket az ételeket kerüld el este!
Ha nem megfelelő ételeket fogyasztunk este, azzal megzavarhatjuk az alvásunkat, ráadásul csomó fölösleges kalóriát viszünk be. Nézzük, milyen ételeket nem ajánlott fogyasztani ilyenkor!
10 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben
Érdemes bevetni néhány apró trükköt, amelyek segítenek magabiztosabbá válni.
Az illatok erejével: nemcsak frissítenek, de a fogyókúrában is segíthetnek
A mesés illatú olajok segítenek hogy frissebben, lelkesebben vágj bele a hétköznapokba. Plusz előny: bizonyos illatok állítólag az étvágyat is csökkentik!
Így kerüld el napközben a diétacsapdákat!
Szinte egész nap az íróasztalhoz vagy kötve, és gyakran engedsz a kalóriadús nassolnivalók csábításának? Adunk néhány tippet, hogy sikerüljön ellenállni.
A 12 leghatásosabb gyógynövény
A gyógynövényekkel történő orvoslás ismét virágkorát éli. Segítségével gyengéd módon, mellékhatások nélkül szüntethetők meg a panaszok!
Ennyi szénhidrátot, cukrot és zsírt egyél vacsorára, ha fogyni szeretnél!
Sokan, miután súlyfeleslegünk nagyobbik részét leadták, úgy gondolják, célegyenesbe értek. Ám sajnos, az utolsó kilók mindig makacsul ragaszkodhatnak az emberhez.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.