Oldja a stresszt, javítja az állóképességet és segíti a fogyást – az úszás teljes testtréninget biztosít, és közben nem terheli az ízületeket.

9 meggyőző érv a rendszeres úszás mellett

1. Szereti a szíved

Ez a jótékony mozgásforma 28%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát – erre a következtetésre jutottak egy ausztrál tanulmány szerzői a vizsgálódásaik alapján. Mivel nincs terhelési csúcs, az úszás kifejezetten kíméletesen edzi a szívet. Emellett a víznyomás is kedvezően hat azáltal, hogy összenyomja a bőrfelszín alatti ereket: a vér a mellkas felé tolul, így a szívnek intenzívebben kell dolgoznia.

 

2. Pörög az anyagcsere

A medencék, tengerek és tavak vize ritkán ideális hőmérsékletű, tehát a testnek kell kiegyenlítenie a különbséget – ami felpörgeti az anyagcserét. Ráadásul az úszással izmot is építünk, és ez ugyancsak serkenti az anyagcserét: minél nagyobb a testben az izomtömeg, annál több kalóriát égetünk el, még az edzés után is.

 

3. Csökken a diabétesz kialakulásának kockázata

A fizikai aktivitás csökkenti a vércukorszintet, ugyanis ahhoz, hogy az izmok dolgozni tudjanak, energiára van szükség, mely mindenekelőtt az elfogyasztott szénhidrátokból származik. Az energia pótlását a véráramból nyert cukorból biztosítja a szervezet. Az úszás azonban emellett javítja a sejtek inzulinérzékenységét is – ez azt jelenti, hogy a hasnyálmirigynek kevesebb inzulint kell kibocsátania, így csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye.

 

Tippek (újra)kezdő úszóknak

 

4. Izom és ízületek

Az úszás az egész testet edzi, a kisebb és a nagyobb izomcsoportokat egyaránt erősíti. Ám mivel a vízben mozgunk, az ízületeket kíméletesen mozgatjuk át – a vállaktól a csípőn át a térdekig. Érezhetően javítja a mozgékonyságot, és további pozitív hatása, hogy oldja a vállban és a hátban lévő feszültséget.

 

5. Egészséges fogyás

A közelmúltban megjelent egy német tanulmány, amelyben különböző sporttevékenységek energiaigényét hasonlították össze a szakemberek. Kimutatták, hogy az úszás és a kerékpározás során hasonló a test energiafelhasználása. Egyórányi mellúszás alatt akár 531 kcal-t is elégethetünk, csakúgy, mint ugyanennyi ideig tartó bringázással.

 

6. Nyugodt alvás

Bizonyított, hogy a fizikai aktivitás kulcsfontosságú az alvásproblémák kezelésében. A sportolás hatására csökken a stressz, oldódik a feszültség, megnyugszunk, és este könnyebben elalszunk. Azonban ne feledjük, hogy rövid távon az úszás éberebbé tesz, hiszen megdolgoztatja a keringést, tehát az edzés és a lefekvés között legalább 2 óra teljen el.

 

7. Kiváló kondíció

Az úszás mindenekelőtt az állóképességet javítja – erősíti a szívet és a keringési rendszert. A vízben 14-szer nagyobb az ellenállás, mint a szárazföldön, vagyis a mozgás jelentősen több energiát igényel ebben a közegben. Különösen igaz ez a gyorsúszásra. Egy kis gyakorlással egyre hosszabb ideig leszel képes tempózni, és gyorsan javul majd az erőnléted.

 

Aquafitnesz: Eddz vízben, védd az ízületeidet!

 

8. Jobb tüdőkapacitás

Egy amerikai kutatás eredményei szerint az úszók tüdőkapacitása nagyobb, mint a futóké. A légzőszervek izomzata úszás közben folyamatosan aktív, hiszen a víznyomás gondoskodik róla, hogy erőteljesebben lélegezzünk. Az asztmások számára is ideális sport!

 

9. Jókedvre derít

Ha vízben mozgunk, élénkebbé válik a vérkeringés az agyunkban, ezért könnyebben oldjuk meg a problémákat, de az úszás egyébként is pozitívan hat a kognitív működésre. Elősegíti az idegsejtek regenerációját és serkenti a szerotonintermelést, tehát rendszeres tempózással hatékonyabban győzhetjük le a rosszkedvet.

 

Mély vízben ne lankadjon a figyelem!

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink