Akkor mondjuk valakire, hogy tónusos az alakja, ha feszes izomzattal rendelkezik, ugyanis a tónusosság az izom feszülését, feszességét jelenti. De hogyan tehetünk szert tónusos, és esetleg még szálkás alakra is?

Álomalak – Edzés a szálkás izomzatért

Miért van szükség erősítésre és nyújtásra?

A testünkön találhatóak olyan izomcsoportok, amelyek természetüknél fogva feszesek, mivel folyamatosan igénybe vannak véve. Ilyenek például a comb izmai, amelyek állandó terhelésnek vannak kitéve. Ezeknél az izmoknál nagyon fontos, hogy nyújtsuk őket, ha nem akarunk túlságosan merevvé és rugalmatlanná válni. Ezzel szemben a hasfalban található izmok fázisosak, vagyis gyengülésre hajlamosak, hiszen keveset használjuk őket a mindennapi rutinfeladataink során. Ezért folyamatosan erősíteni kell őket, hogy feszesek maradjanak. Tehát ahhoz, hogy optimálisan feszes, tónusos alakunk legyen, a gyengülésre hajlamos izomzatot erősíteni kell, a túlzottan igénybe vett izmokat pedig nyújtani.

Tévhitek a szálkásításról

A tévhit: HA VALAKI TÚL KEVESET ESZIK, AKKOR LE FOG FOGYNI.

A tény: A túl kevés étel pont az ellenkező hatást váltja ki: a szervezet „megijed”, és raktározni kezd.

 

A tévhit: ESTE HAT UTÁN MÁR NEM SZABAD ENNI.

A tény: Ez is olyan tévhit, amit rengetegszer hallunk, pedig a helyes magatartás az, ha csak a lefekvés előtt 2-3 órával nem fogyasztunk ételt. Tehát, ha valaki este tizenegy órakor fog lefeküdni, akkor nyolc órára még időzíthet egy utolsó étkezést, de az lehetőleg könnyen emészthető ételt tartalmazzon, például egy kis párolt zöldséget csirkével vagy hallal.

 

A tévhit: HA MEGFELELŐEN EDZ AZ EMBER, AKKOR TULAJDONKÉPPEN MINDEGY, HOGY MIT ESZIK.

A tény: A kutatások azt igazolják, hogy kb. 70 százalékban az étkezés dönti el az edzés sikerességét. Ha szálkásítani akarunk, akkor pedig különösen gondosan kell figyelni az étkezésre, ami egyáltalán nem könnyű feladat.

 

A tévhit: HA EGY EDZÉS BEVÁLT, NEM KELL VÁLTOZTATNI RAJTA.

A tény: A mindennapokban is nehezen tudunk kiszállni a komfortzónánkból, és ez igaz az edzésre is. De ha ugyanazt a mozgásformát vagy gyakorlatsort végezzük éveken át, nem leszünk sikeresek. Ugyanis a testünk kiválóan képes adaptálni, vagyis könnyen hozzászokik a különböző ingerekhez. Ezért célszerű hathetente változtatni az edzésterven, vagy a megszokott órát valamilyen más mozgásformával kombinálni, helyettesíteni. A fejlődéshez ugyanis a szervezetnek szüksége van a folyamatos és változatos terhelésre.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hiába sportolsz, nincs változás? Ez a 6 edzéshiba gátolhat a fejlődésben
Van néhány tipikus edzéshiba, amelybe szinte mindenki beleesik, legyen bár kezdő vagy haladó. Talán te is éppen egy ilyen baki miatt nem látod az áhított eredményt...
Villámgyors sminktrükkök a forróságra: ragyogj 2 perc alatt!
Elaludtál vagy rohansz valahova, netán egyáltalán nem szeretsz a sminkeléssel pepecselni? Akkor ezek a praktikák segítenek abban, hogy csupán két perc alatt friss és tökéletes legyen a külsőd!
 Fogyás három fázisban: diétázz dinnyével
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatunk!
Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
Egy kis nyalánkságot készítenél belőle? Arra is van két nagyszerű receptünk!
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.

Ajánlataink