Csapatban mindig könnyebb – igaz ez az edzésekre is. Bár a magányosan űzött sportolásnak is megvan a maga szépsége, nem árt, ha van mellettünk valaki, aki hozzánk hasonlóan (vagy talán egy kicsit még jobban) elkötelezett a mozgás iránt. Íme, pontokba szedve, miért is szeretjük annyira, ha a társunk, a barátunk velünk tart az edzésre.

6 ok, amiért együtt könnyebb edzeni

1. Tényleg sportolunk

Hiába az előre gondosan becsomagolt edzőcucc, a korábbi elhatározás, a naptárban pontosan kijelölt óra, sokszor hajlamosak vagyunk elbliccelni az edzést egy hosszú munkanap vagy egy átmulatott éjszaka után. Kisebb erre az esély, ha valaki vár és számít ránk. Nagyobb a lelkiismeret-furdalás, ha tudjuk, hogy más is időt szakított a közös edzésre, mi pedig az utolsó pillanatban le akarjuk mondani. Kevés erősebb motiváció akad, hogy felemeljük a fenekünket a kanapéról.

2. Keményebben edzünk

Ó, a jó öreg küzdőszellem! Erősebben tekerünk spinningen, később tesszük le a súlyzót alakformáló edzésen, és egyáltalán: tovább kitartunk, ha látjuk a barátnőnket magunk mellett izzadni. Az pedig, hogy ő is hasonlóképpen szenved, még meg is nyugtathat, lám, nem csak nekünk olyan szörnyű. És hatásos akkor is, ha látjuk, hogy karcsú, izmos barátnőnk nem áll meg, mi is később (vagy egyáltalán nem) adjuk fel. Egy amerikai kutatás szerint azok a nők, akik közösen edzenek a barátnőjükkel, a húgukkal, kétszer annyi ideig tudják végezni a feladatokat, mint akik egyedül tornáznak.

3. Elvonja a figyelmünket

A hosszú edzés egyedül egy idő után unalmas lehet: gondoljunk csak a hosszútávfutásra, bringázásra. De máris élvezetesebb a mozgás, ha van valaki mellettünk. Akivel beszélgetni, pletykálkodni, nevetni lehet. (Már ha bírjuk szusszal.) Közösségi életet élünk, élvezzük a terápiával felérő beszélgetést a barátnőnkkel, és ez elvonja a figyelmünket a „szenvedésről”.

4. Új trükköket tanulunk

Ha újra és újra egyedül megyünk az edzőterembe, ha nagyon unjuk a már megszokott edzéstervünket, ha úgy érezzük magunkat, mint Bill Murray az Idétlen időkig című filmben, itt az idő közös edzést megbeszélni a barátainkkal. Nem csak a hangulatot dobja fel a közös mozgás, de akár új trükköket is elleshetünk a barátnőnktől. Talán másképp, más sorrendben végzi a gyakorlatokat, talán új mozgásformával ismertet meg, talán új, hatékonyabb mozdulatokat mutat. És még figyel is arra, hogy mindenképpen helyesen végezzük a gyakorlatokat.

5. Több kalóriát égetünk el

Ha más is van mellettünk, kitartóbbak leszünk. Lehet, hogy egyedül már rég befejeztük volna az egyébként gondosan előírt edzéstervet, de ha a barátunk, párunk továbbra is hűségesen izzad mellettünk, kisebb valószínűséggel dobjuk be a törülközőt, és valóban végigcsináljuk az edzésünket (vagy akár még annál is tovább kitartunk). Ha pedig kicsit is edzettebb nálunk, garantáltan „húzni” fog minket, hogy még gyorsabbak, még ügyesebbek legyünk.

6. Mindig van mit megbeszélni

Legjobb, ha a párunk, barátunk is ugyanazt a sportot űzi, mint mi, hiszen így összevethetjük a fejlődésünket. Kívülállóként látja, hogy mit csinálunk rosszul, és tanácsokkal láthat el. Plusz közös kihívásokat tűzhetünk magunk elé – például egy hosszabb túrát, egy futó- vagy bringaversenyt –, amire közösen készülni és közösen teljesíteni is könnyebb.

Ha még többet szeretne kihozni az edzéseiből, de nincs senki a környezetében, akivel sportolni tudna, akkor se keseredjen el. Az edzőtermekben már rengeteg csoportos óra közül válogathat, ahol a közösség ereje szintén erős motiváció (és talán új barátokat is talál). Csatlakozzon futóklubhoz – manapság már válogathat a lakhelye vagy az edzettségi szintje szerinti csapatok közül. Szuper támogató egyesületekből is választhat, attól függően, hogy milyen sportot űz. És ne felejtse el: a személyi edzőnél nem lehet jobban motiváló sporttársat elképzelni. Hiszen nem csak várja valaki a megbeszélt időpontban, de olyan az a valaki, aki nagyon ért az edzéshez, és akinek fizetett is.

Rettegés az edzőteremtől! Győzd le!

6 lépés, amit tegyen meg, mielőtt személyi edzőt választ a gyerekének

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink