Bár egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos fiatal korosztályoknak manapság igen rossz az erőnléte, fizikai állóképessége, sok fiatal számára mégis egyenesen trendi dolog edzőterembe járni, izmot fejleszteni. Amikor azonban a kamaszgyerek elkezdi a konditermi edzéseket, bizony felügyeletre szorul. Egészsége, testi épsége és harmonikus fejlődése érdekében jó, ha megfelelő szakembert kérünk fel, hogy segítse gyermekünket.

6 lépés, amit tegyen meg, mielőtt személyi edzőt választ a gyerekének

Persze kamaszként nem úgy féltjük a gyermekeket, mint kiskorukban, de biztos átfut az agyunkon, vajon nem ártalmas-e a sok doppingszer, izomnövelő, étrend-kiegészítő, amivel találkozhat. Valójában nem tudhatjuk, hogyan tölti ott az idejét a csemeténk. A környezet egészséges – de vajon amit ott csinál, az is az?

Ha a 14-15 éveseket már nem is tarthatjuk minden percben szemmel (főleg, mert ez számukra ciki), gondoskodjunk arról, hogy más megtegye helyettünk. Beszéljünk az edzőteremben oktató edzőkkel: ők felelnek azért, hogy a srácok megdolgozzanak az izomzatért, hogy ne csak tablettát vásárolni menjenek le a terembe, hogy megtanulják a súlyemelés szabályos technikáját. Srácunk ráadásul nagyon menő lesz, ha eldicsekszik azzal: neki saját személyi edzője van.

Figyelem, önbizalom, akaraterő

Az edzőtermi edzés akkor is hasznos lehet, ha gyermekünk komolyan vesz valamilyen sportágat: az erősítés a legtöbb mozgásformához megfelelő alapozást nyújt. A személyi edző pedig más szempontból látja el a kamaszt jó tanácsokkal, mint a tornatanára. Így például megtanulhatja, hogyan tornázzon otthon, hogyan legyen gyorsabb, hogyan étkezzen. (Ez biztosítja azt is, hogy nem kell életünk végéig személyi edzőre költenünk a keresetünket.)

kamasz, edzés

Az ok persze mindegy is: ha gyermekünk rendszeresen szakemberrel dolgozik együtt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy erősebb lesz, megnő az önbizalma, magabiztossá válik, kialakul a normális testképe és megszereti a mozgást. Nem fog idegenkedni az idegenek előtti megjelenéstől – és nem utolsó sorban kevésbé lesz fizikailag sérülékeny. A sport ezen kívül hozzásegítheti a szellemi éréshez is: a fegyelmezett, akaraterős gyerekek előbb lesznek felnőttek.

A gyerekekkel dolgozó személyi edzők leggyakrabban csak egy gyerekkel foglalkoznak egyidőben. Ha kiscsoportos foglalkozásról van szó, akkor 3-5 főre kell gondolnunk. A 6-9 éveseknek főleg mozgás-orientált órákat tartanak: ugrásokkal, dobásokkal, egyensúlyozásokkal. A nagyobbak viszont már kondíciót és izomerőt, állóképességet szerezhetnek.

Hogyan találjunk megfelelő személyi edzőt?

  1. Győződjünk meg arról, hogy megfelelő (országosan elismert) végzettséggel rendelkezik. Nézzük meg az edzőterme ismertetőjét az Interneten.
  2. Kérdezzük meg, dolgozott-e már gyerekekkel. Előny, ha van tornatanári végzettsége, hiszen akkor érti a srácok nyelvét. A tapasztalat azért is fontos, mert a gyerekek folyamatosan nőnek, változnak, ezért velük nem lehet egyetlen összeállítást gyakoroltatni egész évben – a tréningeknek is folyamatosan hozzájuk kell idomulniuk.
  3. Mielőtt belevágnánk a rendszeres edzésbe, kérjünk általános vizsgálatot a gyerekorvostól annak kiderítésére, vajon nincs-e a kölyöknek asztmája, cukorbetegsége, vagy bármilyen egyéb rejtett betegsége, ami akadályozná a mozgásban.
  4. Győződjünk meg arról, valóban itt van-e az ideje elkezdeni az edzéseket. A szakemberek azt mondják, 6-8 éves korban erre már készülhetünk, de sok függ a gyermek érettségétől. A fizikai, biológiai érettség nem jelenti automatikusan, hogy érzelmileg is készen áll. Figyeljük a csemeténket különböző élethelyzetekben: képes-e elfogadni és végrehajtani utasításokat? Képes-e együttműködni egy csoporttal? Képes-e másokkal lépést tartani? Az sem mindegy, hogy csak pillanatnyi fellángolásról, a többiek utánzásáról, vagy valódi vágyról van-e szó: képes lesz-e kitartani akkor is, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan ő szeretné?
  5. Amikor elbeszélgetünk a kiválasztott személyi edzővel, figyeljük meg a személyiségét, próbáljuk kideríteni, hogy eléggé rugalmas-e, képes-e fegyelmet tartani? Esetleg vannak saját gyerekei? Fontos, hogy olyan valakit találjunk, akiben megbízik a gyermekünk, és akit tisztel is. Aki példakép a számára. A cél nem a tökéletes testfelépítés, hanem a mozgás megszerettetése, az, hogy a gyerekek akarjanak edzeni. Ha az edző nem motivált, akkor a srácok sem lesznek azok.
  6. Ha az edző személyét megfelelőnek találtuk, nézzünk meg egy-két edzést is: a gyerekek például nem bírják a monotonitást. Mókára, változatosságra van szükségük – arra, hogy észre se vegyék, hogy „dolgoznak”.

Tévhitek az edzőteremből

A siker kulcsa, hogy meginduljon a fogyás

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.