Oldal kiválasztása
Bár egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos fiatal korosztályoknak manapság igen rossz az erőnléte, fizikai állóképessége, sok fiatal számára mégis egyenesen trendi dolog edzőterembe járni, izmot fejleszteni. Amikor azonban a kamaszgyerek elkezdi a konditermi edzéseket, bizony felügyeletre szorul. Egészsége, testi épsége és harmonikus fejlődése érdekében jó, ha megfelelő szakembert kérünk fel, hogy segítse gyermekünket.

6 lépés, amit tegyen meg, mielőtt személyi edzőt választ a gyerekének

Persze kamaszként nem úgy féltjük a gyermekeket, mint kiskorukban, de biztos átfut az agyunkon, vajon nem ártalmas-e a sok doppingszer, izomnövelő, étrend-kiegészítő, amivel találkozhat. Valójában nem tudhatjuk, hogyan tölti ott az idejét a csemeténk. A környezet egészséges – de vajon amit ott csinál, az is az?

Ha a 14-15 éveseket már nem is tarthatjuk minden percben szemmel (főleg, mert ez számukra ciki), gondoskodjunk arról, hogy más megtegye helyettünk. Beszéljünk az edzőteremben oktató edzőkkel: ők felelnek azért, hogy a srácok megdolgozzanak az izomzatért, hogy ne csak tablettát vásárolni menjenek le a terembe, hogy megtanulják a súlyemelés szabályos technikáját. Srácunk ráadásul nagyon menő lesz, ha eldicsekszik azzal: neki saját személyi edzője van.

Figyelem, önbizalom, akaraterő

Az edzőtermi edzés akkor is hasznos lehet, ha gyermekünk komolyan vesz valamilyen sportágat: az erősítés a legtöbb mozgásformához megfelelő alapozást nyújt. A személyi edző pedig más szempontból látja el a kamaszt jó tanácsokkal, mint a tornatanára. Így például megtanulhatja, hogyan tornázzon otthon, hogyan legyen gyorsabb, hogyan étkezzen. (Ez biztosítja azt is, hogy nem kell életünk végéig személyi edzőre költenünk a keresetünket.)

kamasz, edzés

Az ok persze mindegy is: ha gyermekünk rendszeresen szakemberrel dolgozik együtt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy erősebb lesz, megnő az önbizalma, magabiztossá válik, kialakul a normális testképe és megszereti a mozgást. Nem fog idegenkedni az idegenek előtti megjelenéstől – és nem utolsó sorban kevésbé lesz fizikailag sérülékeny. A sport ezen kívül hozzásegítheti a szellemi éréshez is: a fegyelmezett, akaraterős gyerekek előbb lesznek felnőttek.

A gyerekekkel dolgozó személyi edzők leggyakrabban csak egy gyerekkel foglalkoznak egyidőben. Ha kiscsoportos foglalkozásról van szó, akkor 3-5 főre kell gondolnunk. A 6-9 éveseknek főleg mozgás-orientált órákat tartanak: ugrásokkal, dobásokkal, egyensúlyozásokkal. A nagyobbak viszont már kondíciót és izomerőt, állóképességet szerezhetnek.

Hogyan találjunk megfelelő személyi edzőt?

  1. Győződjünk meg arról, hogy megfelelő (országosan elismert) végzettséggel rendelkezik. Nézzük meg az edzőterme ismertetőjét az Interneten.
  2. Kérdezzük meg, dolgozott-e már gyerekekkel. Előny, ha van tornatanári végzettsége, hiszen akkor érti a srácok nyelvét. A tapasztalat azért is fontos, mert a gyerekek folyamatosan nőnek, változnak, ezért velük nem lehet egyetlen összeállítást gyakoroltatni egész évben – a tréningeknek is folyamatosan hozzájuk kell idomulniuk.
  3. Mielőtt belevágnánk a rendszeres edzésbe, kérjünk általános vizsgálatot a gyerekorvostól annak kiderítésére, vajon nincs-e a kölyöknek asztmája, cukorbetegsége, vagy bármilyen egyéb rejtett betegsége, ami akadályozná a mozgásban.
  4. Győződjünk meg arról, valóban itt van-e az ideje elkezdeni az edzéseket. A szakemberek azt mondják, 6-8 éves korban erre már készülhetünk, de sok függ a gyermek érettségétől. A fizikai, biológiai érettség nem jelenti automatikusan, hogy érzelmileg is készen áll. Figyeljük a csemeténket különböző élethelyzetekben: képes-e elfogadni és végrehajtani utasításokat? Képes-e együttműködni egy csoporttal? Képes-e másokkal lépést tartani? Az sem mindegy, hogy csak pillanatnyi fellángolásról, a többiek utánzásáról, vagy valódi vágyról van-e szó: képes lesz-e kitartani akkor is, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan ő szeretné?
  5. Amikor elbeszélgetünk a kiválasztott személyi edzővel, figyeljük meg a személyiségét, próbáljuk kideríteni, hogy eléggé rugalmas-e, képes-e fegyelmet tartani? Esetleg vannak saját gyerekei? Fontos, hogy olyan valakit találjunk, akiben megbízik a gyermekünk, és akit tisztel is. Aki példakép a számára. A cél nem a tökéletes testfelépítés, hanem a mozgás megszerettetése, az, hogy a gyerekek akarjanak edzeni. Ha az edző nem motivált, akkor a srácok sem lesznek azok.
  6. Ha az edző személyét megfelelőnek találtuk, nézzünk meg egy-két edzést is: a gyerekek például nem bírják a monotonitást. Mókára, változatosságra van szükségük – arra, hogy észre se vegyék, hogy „dolgoznak”.

Tévhitek az edzőteremből

A siker kulcsa, hogy meginduljon a fogyás

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Fogyjon 4 hónap alatt 8-10 kilót!
A villámdiéták csak azt eredményezik, hogy az első kiadósabb vacsora után sírva fakadunk a mérleg számlapját látva. Egy stabil, négy hónapon át tartó, éhezésmentes kúrával viszont könnyedén elérhetjük a kívánt testsúlyt, és minden bizonnyal stabilizálhatjuk is.
Életveszélyes: Szikláról lógva fotózkodik a szerelmespár
Mennyit ér meg egy tökéletes fotó? Néhány influenszernek bármit, akár az életüket is kockáztatják. Ahogyan ez a pár is.
Bullying - Hogyan kezeljük az iskolai zaklatást?
Bullying, azaz a bántalmazás, zaklatás. Hol a határ az ugratás és bullying közt, és mit tehetünk, ha úgy érezzük, bántanak minket?
60 kilót fogytak összesen az Ázsia Expressz versenyzői
Rohannak, kiabálnak, stoppolnak. Van, hogy egy udvaron alszanak, s vacsorát sem kapnak. Az Ázsia Expressz szereplői nem luxusutazásra mentek, és a kalandnak hála összesen 60 kilótól szabadultak meg.
Édes teher – Gyakorlatok kismamáknak
A mozgásnak számos pozitív hatása ismeretes a számunkra, a kismamák viszont csak panaszmentes esetben, bizonyos szabályok betartása és szigorú orvosi felügyelet mellett végezhetnek sporttevékenységet.
Az olimpikontól a sportmániásig – Mit sportolnak korunk hercegnői?
Ezek a hercegnők és hercegnék bizony nem félnek a testmozgástól! Van köztük olimpikon, de olyan is, akinek számos csonttörés sem szegte kedvét a küzdősporttól!
Tényleg hasznos? Mindent a mono-diétáról!
Követni ugyan egyszerű a mono-diétát, de a segítségével elért súlyvesztést, már annál nehezebb megtartani.
6 egészséges recept szilvával, szőlővel
Mennyire kell óvatosnak lenni a szilvával, és a szőlővel? Íme néhány tuti recept, ami nem okoz majd gondot.
A vashiány és a vérszegénység 13 jele 
Ha különösebb ok nélkül állandóan kimerült és fáradt, érdemes vashiányra gyanakodni. A felnőtt lakosság zömét, különösen a nőket érinti ez a gond
Fehérjeturmix, ahogyan Arnold Schwarzenegger csinálja - videó
Tulajdonképpen Arnold Schwarzenegger egy 9 perces videóban, mindent elárul, ami a sikeres életmódváltáshoz kell. Megmutatja, hogy milyen fehérjeturmixot iszik, megnézhetjük, hogy mi van a hűtőjében, ahogyan arról is beszél, hogy szerinte hogyan tudjuk erősíteni az immunrendszerünket.
Építsünk kapcsolatot a testünkkel
Ahhoz, hogy újraépítsük a testünkkel való kapcsolatot – ami gyermekkorunkban még ösztönösen megvolt –, a tudatos és szeretetteli hozzáálláson kívül szükségünk lesz némi kíváncsiságra, játékosságra, s legfőképpen egy jó adag bátorságra.
Inspirálja magát az edzésre Liptai Claudia Instájával
A jövő 50 élelmiszere: a kaktusztól a gyökérzöldségekig
Összeállították annak az 50 tápláló élelmiszernek a listáját, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.
4 étel, amit jobb, ha nem eszik meg a gyermek! Ezeket adja neki helyette!
Mit ehetnek a gyerekek, és mi az, amit jobb kiiktatni az étrendjükből? Mindenre van egészségesebb megoldás!
Alternatív megoldások egészséges pizzához - 5 tuti recept
Pizzát rendelni? Ugyan! Otthon is szuperfinom és egészséges pizzákat készíthetünk. Ha nincs kedvünk bajlódni a tészta készítésével, a legtöbb nagyobb szupermarketben beszerezhetünk kész, fagyasztott, teljes kiőrlésű terméket – csak meg kell pakolni jobbnál jobb feltétekkel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.