Oldal kiválasztása
Bár egyes kutatások azt mutatják, hogy bizonyos fiatal korosztályoknak manapság igen rossz az erőnléte, fizikai állóképessége, sok fiatal számára mégis egyenesen trendi dolog edzőterembe járni, izmot fejleszteni. Amikor azonban a kamaszgyerek elkezdi a konditermi edzéseket, bizony felügyeletre szorul. Egészsége, testi épsége és harmonikus fejlődése érdekében jó, ha megfelelő szakembert kérünk fel, hogy segítse gyermekünket.

6 lépés, amit tegyen meg, mielőtt személyi edzőt választ a gyerekének

Persze kamaszként nem úgy féltjük a gyermekeket, mint kiskorukban, de biztos átfut az agyunkon, vajon nem ártalmas-e a sok doppingszer, izomnövelő, étrend-kiegészítő, amivel találkozhat. Valójában nem tudhatjuk, hogyan tölti ott az idejét a csemeténk. A környezet egészséges – de vajon amit ott csinál, az is az?

Ha a 14-15 éveseket már nem is tarthatjuk minden percben szemmel (főleg, mert ez számukra ciki), gondoskodjunk arról, hogy más megtegye helyettünk. Beszéljünk az edzőteremben oktató edzőkkel: ők felelnek azért, hogy a srácok megdolgozzanak az izomzatért, hogy ne csak tablettát vásárolni menjenek le a terembe, hogy megtanulják a súlyemelés szabályos technikáját. Srácunk ráadásul nagyon menő lesz, ha eldicsekszik azzal: neki saját személyi edzője van.

Figyelem, önbizalom, akaraterő

Az edzőtermi edzés akkor is hasznos lehet, ha gyermekünk komolyan vesz valamilyen sportágat: az erősítés a legtöbb mozgásformához megfelelő alapozást nyújt. A személyi edző pedig más szempontból látja el a kamaszt jó tanácsokkal, mint a tornatanára. Így például megtanulhatja, hogyan tornázzon otthon, hogyan legyen gyorsabb, hogyan étkezzen. (Ez biztosítja azt is, hogy nem kell életünk végéig személyi edzőre költenünk a keresetünket.)

kamasz, edzés

Az ok persze mindegy is: ha gyermekünk rendszeresen szakemberrel dolgozik együtt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy erősebb lesz, megnő az önbizalma, magabiztossá válik, kialakul a normális testképe és megszereti a mozgást. Nem fog idegenkedni az idegenek előtti megjelenéstől – és nem utolsó sorban kevésbé lesz fizikailag sérülékeny. A sport ezen kívül hozzásegítheti a szellemi éréshez is: a fegyelmezett, akaraterős gyerekek előbb lesznek felnőttek.

A gyerekekkel dolgozó személyi edzők leggyakrabban csak egy gyerekkel foglalkoznak egyidőben. Ha kiscsoportos foglalkozásról van szó, akkor 3-5 főre kell gondolnunk. A 6-9 éveseknek főleg mozgás-orientált órákat tartanak: ugrásokkal, dobásokkal, egyensúlyozásokkal. A nagyobbak viszont már kondíciót és izomerőt, állóképességet szerezhetnek.

Hogyan találjunk megfelelő személyi edzőt?

  1. Győződjünk meg arról, hogy megfelelő (országosan elismert) végzettséggel rendelkezik. Nézzük meg az edzőterme ismertetőjét az Interneten.
  2. Kérdezzük meg, dolgozott-e már gyerekekkel. Előny, ha van tornatanári végzettsége, hiszen akkor érti a srácok nyelvét. A tapasztalat azért is fontos, mert a gyerekek folyamatosan nőnek, változnak, ezért velük nem lehet egyetlen összeállítást gyakoroltatni egész évben – a tréningeknek is folyamatosan hozzájuk kell idomulniuk.
  3. Mielőtt belevágnánk a rendszeres edzésbe, kérjünk általános vizsgálatot a gyerekorvostól annak kiderítésére, vajon nincs-e a kölyöknek asztmája, cukorbetegsége, vagy bármilyen egyéb rejtett betegsége, ami akadályozná a mozgásban.
  4. Győződjünk meg arról, valóban itt van-e az ideje elkezdeni az edzéseket. A szakemberek azt mondják, 6-8 éves korban erre már készülhetünk, de sok függ a gyermek érettségétől. A fizikai, biológiai érettség nem jelenti automatikusan, hogy érzelmileg is készen áll. Figyeljük a csemeténket különböző élethelyzetekben: képes-e elfogadni és végrehajtani utasításokat? Képes-e együttműködni egy csoporttal? Képes-e másokkal lépést tartani? Az sem mindegy, hogy csak pillanatnyi fellángolásról, a többiek utánzásáról, vagy valódi vágyról van-e szó: képes lesz-e kitartani akkor is, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan ő szeretné?
  5. Amikor elbeszélgetünk a kiválasztott személyi edzővel, figyeljük meg a személyiségét, próbáljuk kideríteni, hogy eléggé rugalmas-e, képes-e fegyelmet tartani? Esetleg vannak saját gyerekei? Fontos, hogy olyan valakit találjunk, akiben megbízik a gyermekünk, és akit tisztel is. Aki példakép a számára. A cél nem a tökéletes testfelépítés, hanem a mozgás megszerettetése, az, hogy a gyerekek akarjanak edzeni. Ha az edző nem motivált, akkor a srácok sem lesznek azok.
  6. Ha az edző személyét megfelelőnek találtuk, nézzünk meg egy-két edzést is: a gyerekek például nem bírják a monotonitást. Mókára, változatosságra van szükségük – arra, hogy észre se vegyék, hogy „dolgoznak”.

Tévhitek az edzőteremből

A siker kulcsa, hogy meginduljon a fogyás

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

Kávé, csoki, sós ételek? Üzenete van annak, hogy mit kívánunk
Az étel utáni vágyakozásnak rendszerint komoly oka van.
Britney Spears edzős videója téged is motiválni fog!
Britey Spears nem titkolja, hogyan hozza formába magát. Elnézve a koncertjeit, amennyit ő ugrál, szüksége is van a jó kondira. Most egy videóban beszélt az edzéstervéről.
Fagyi a diétában! Jégre tesszük a kilókat
Jégkrém a fogyókúrában? Micsoda eretnek gondolat! Pedig egyáltalán nem az.
Ez a luxus gumicsónak a vizek új királya
Hat méter hosszú, és közel 25 kiló ez a mindennel felszerelt, luxus gumicsónak, ami az idei nyár slágere lett.
Stresszűző diéta, nyugtató ételek
Szinte minden diétás tanács különféle javaslatokkal bombázza a fogyni vágyókat arra vonatkozóan, hogy mit mivel helyettesítsenek az alacsony kalóriatartalom érdekében. Most egy kicsit megreformáljuk az ilyen jellegű tanácsokat.
Kocsis Fanni útja a lovastornától a magyar plank rekordig
Fanni húsz éves volt, amikor 1 óra 15 perc és 54 másodperces eredményével felállította a leghosszabb ideig kitartott női planking gyakorlat hazai rekordját. Bár „csak” otthon, de azóta többször is megdöntötte ezt az eredményét.
10 pici lépés, amivel változtathat az életmódján
Csak tíz apró tanács, amely megváltoztathatja az életmódját, az egész életét.
Csodás átalakulás: 130-ról 69 kilóra fogyott az esküvőjére
Hat évig vacsorázott esténként gyorsétteremben, aztán mikor a mérlegre állt, már 130 kilónál tartott. Közelegő esküvője miatt úgy döntött: fogyni fog!
Megéri hajszolni a herceget? Párkeresés a valóságban
Idővel már nem csak a herceg lesz gyermekként alkotott ideálunk középpontjában. Találkozunk a szegény ember legkisebb fiával is.
A TSH nem elég? Mit nézessünk még meg pajzsmirigyzavar esetén?
Ha valaki különös, furcsa tüneteket tapasztal, ami pajzsmirigyzavarra utal, az ellenőrizteti a TSH szintjét. Azonban egy TSH eredmény önmagában nem diagnosztikus jellegű.
Buktatók helyett - Így szervezze meg az esküvőjét
Az esküvő gyönyörű, az esküvő felejthetetlen! Általánosságban elmondható, hogy az azt megelőző féléves, szervezéssel teli időszak is felejthetetlen.
Három sportos program június harmadik hétvégéjére
Ezen a hétvégén is érdemes kimozdulni. Éjszakai futóversenyek, kalandos bringapark és úszóverseny várja a kicsiket és a nagyokat.
Jennifer Aniston: „Azt mondták rám, hogy dagi vagyok”
A tésztasalátáról nem hajlandó lemondani, ezért pedig akkor is képes a kőkemény edzésre, amikor teljesen elveszíti a motivációját.
A nyári ellenség! Így kerülhető el a lábgomba
Nem túlzás a lábgomba esetében a rettegett kifejezés, hiszen akik valaha elkapták már ezt a fertőzést, pontosan tudják, hogy még lábra állni is igen megterhelő a betegség intenzív időszakában.
Az összes ingyenes szabadstrand a Balatonon
A déli parton egyelőre több szabadstrand található, mint az északin, de a pontos listát érdemes végignézni, mielőtt a Balatonra indulunk!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.