Használjuk ki a futópadot, főleg, ha kint szakad az eső. Tanácsok, előnyök, és praktikák!

Így maxolja ki a futópados edzést!

A legtöbben unalmasnak, monotonnak tartják, ezért, ha lehet, kerülik a futópados edzéseket. Pedig a „sehová sem tartok” érzést fel lehet pörgetni, és igenis lehet szórakoztató a futópados futás is. Még ha „messzebb” nem is jutunk, az erőnlétünket, gyorsaságunkat bizony támogathatjuk egy-egy ilyen edzéssel. Arról már nem is beszélve, hogy egy jól összerakott tervvel még a fogyásunkat is felpörgethetjük. Használjuk ki, hogy nem csak a sebességet, de az emelkedést is beállíthatjuk a padon: így nem kell feltétlenül hegyes-dombos vidéket keresni, ha egy kis változatosságra vágyunk a sok sík „terep” után. Ráadásul, időről időre gyorsabb tempót beállítva, még az intervall edzést is kipipálhatjuk – ami egyébként sokkal több kalóriát éget, mint az egyenletes tempóban teljesített táv.

A Miamiban élő Sam Karl edző – modellek és színészek segítője, hogy a lehető legjobb formában lépjenek a vörös szőnyegre – 30 perces edzéstervet állított össze. Ha követjük az utasításait, az előírt fél órában egy percig sem fogunk unatkozni, és garantáltan megizzadunk. Egy idő után pedig már nem csak az emelkedőket teljesítjük majd könnyebben, de hamar észrevesszük azt is, hogy bővebbek lettek a ruháink. Karl az edzés első öt percében a bemelegítésre fekteti a hangsúlyt. Ebben a pár percben sétálunk és kocogunk, illetve kicsit csavarunk a már megszokott formán. Az edző ugyanis rövid hátrafelé, illetve oldalirányú futást, vagyis sasszét ír elő. Miután alaposan átmozgattuk minden porcikánkat, jöhet az intervall edzés. Percenként gyorsítunk és lassítunk.

A Karl által előírt tempó természetesen nincs kőbe vésve, mindenki a saját edzettsége és gyorsasága szerint variálhatja. Az arányokat azonban érdemes betartani, ha mondjuk a 8,5ös km/h helyett 13 km/h tempóval gyorsítanánk, úgy a lassabb tempó is legyen gyorsabb, mint az előírt 5 km/h (például 10 km/h).

Az intervallum után jöhet a „hegymenet”: itt már lassabb tempót diktál a gép, ám a dőlés- szög mértéke nő. Lassan emeljük a padot, majd, ha elértük a számunkra legmagasabb értéket, lassan engedjük vissza a dőlésszöget. A futás természetesen ezúttal is levezetéssel, kocogással zárul.

Futás hidegben

„Nyomják a vasmamik!” – Babakocsis futás

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink