Az aerobik megszületése óta rengeteg változáson ment keresztül, ami úgy tűnik, hogy még a mai napig is tart. Ilyenek a különböző dinamikus dance aerobic, alakformáló vagy kardio kick-boksz órák, vagy a lassabb, mediatívabb body&mind irányzatok. Most viszont egy olyan egyszerű, ám zseniális eszközt vezettek be az aerobik világába, ami majdnem hogy megkétszerezi az óra aktivitását, ezáltal gyorsabban érhetünk el látványos eredményeket. A DBandsről Borsos Péter aerobik prezenter, vezető edzőt kérdeztük.

DBands, ami megkétszerezi az aerobik óra aktivitását

Mi ez az eszköz?

A DBands egy négy darabból álló eszköz: két szélesebb pántból, egy rövidebb és egy hosszabb „gumikötélből”. a tépőzáras szalagokat térd fölé, kissé szorosan kell felhelyezni, hogy munka közben ne csússzanak majd le. Ezen található egy-egy fémhurok, ahová a két gumikötelet kell felcsatolni. A rövidebbet hátulra, míg a hosszabbat előre. Kicsit furcsa érzés elsőre az eszközt viselni, olyan, mintha épp hegymászáshoz vagy valamilyen más, veszélyes sporthoz kötötték volna fel ránk a biztonsági kötelet. „A legelső fázisban a vendégeknek majd az eszköz helyes felszerelését kell megtanulniuk, ez elég sok időt fog igénybe venni az első alkalmakon. De miután kitapasztaltuk, hogy a tépőzáras szalagokat, hogy kell feltenni ahhoz, hogy a fémhurok pont elöl és középen legyen, már gyerekjáték lesz az egész!” – mondta a szakértő.

Hogyan működik a DBands?

Elsőre talán fura lehet, hogy úgy kell dinamikus mozgásokat végrehajtanunk, hogy össze vannak kötve a lábaink. Viszont a térd fölé, előre és hátulra felcsatolt, két rövid gumikötél épp ennek köszönhetően képes a robbanékonyságot, a dinamikát, a gyorsaságot és a stabilitást fejleszteni. Képzelje el, hogy úgy kell dinamikus kitöréseket végeznie, hogy a két lábát mindig visszahúzza egy-egy gumikötél. Ilyenkor egyidejű ellenállás alakul ki a mozgás során, amelyet le kell győznünk ahhoz, hogy végre tudjuk hajtani azt. Az összekötés viszont olyan rugalmas, így szabad ízületi mozgásteret biztosít, ezért bármilyen mozdulat elvégezhető vele. Az eszköz használatakor meglehetősen igénybe veszi a csípő-, a kis és középső farizmot, vagyis pont azokat az izmokat, amelyeken a hölgyek a leginkább szeretnének változtatni.

Központban a fenékformálás

Szakértőnk szerint az eszköz leginkább a csípő-, kis- és középfarizmot, valamint a combokat dolgoztatja meg. Ezt alá tudjuk támasztani, ugyanis az eszköz kipróbálása után a legnagyobb – ám mégis jóleső – izomlázat a popsinkban és a combunkban tapasztaltuk másnap. Noha gyakorlott súllyal-guggolók vagyunk, hogyha a DBands a lábunkon van, ez a feladat is nehezebbnek tűnik. „A nehézséget az okozza, hogy az ellenállás miatt széles guggolás közben a térdek befelé rogynak, holott a gyakorlat helyes elvégzéséhez kifelé kellene nézniük. Ezért pluszerőt kell kifejtenünk a lábainkban, hogy a térdek a helyükön maradhassanak. Így majdnem kétszer olyan intenzív lesz egy guggolásos gyakorlatsor, mintha a gumikötelek nélkül végeznénk” – állítja borsos Péter. Sőt, a folyamatos ellenállás legyőzése fokozottabban igénybe veszi a kardiorendszerünket, erőteljesebb az intenzitás is, ez pedig kedvező a zsírsavak égetése szempontjából.

Lehetetlen küldetés

A DBands nem csak az erőálló képességet és a robbanékonyságot képes fejleszteni, de hatalmas szerepet játszik a test stabilitásában is. Például a már fent említett dinamikus kitörések elvégzése úgy lenne szabályos, hogy minden egyes lábcserénél a lábfejünket ugyanarra a pontra tesszük le a talajon. Ehhez képest mi másfél méterrel arrébb végeztük be a feladatot, mint ahol elkezdtük – kisebb-nagyobb kilengésekkel. A szakértő szerint ahhoz, hogy ez a gyakorlat sikerüljön, erős kis és középfarizomra, törzs- és hasizomra van szükségünk.

AZ 5 LEGGYAKORIBB KIFOGÁS EDZÉS ELLEN

BENT, VAGY KINT? HOL, ÉS MIT SPORTOLJUNK ŐSSZEL? – SZUPER ÖTLETEK

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink