Ahogy hűvösödik az idő, egyre inkább úgy érezzük, hogy a négy fal között talán könnyebben folytathatnánk az edzéseket. Viszont a fitnesztermek kezdenek megtelni. Vajon érdemes-e lemondani a szabadban végzett mozgásról, és csak a fitnesztermi edzésekre koncentrálni egészen jövő májusig? Alábbi összeállításunkkal ennek a kérdésnek a megválaszolásában szeretnénk segítséget nyújtani.

Bent, vagy kint? Hol, és mit sportoljunk ősszel? – Szuper ötletek

Kint, a szabadban

Annak ellenére, hogy a hőmérő egy-két fokkal kevesebbet mutat, még mindig a szabadtéri edzés kínálja a legváltozatosabb programokat. A szabadban történő edzés során oxigéndús levegőhöz jutunk, az izmok oxigénellátása is hatékonyabban megy végbe.

Nordic walking

A nordic walking mozgásanyaga ritmusát, technikáját tekintve nagyban hasonlít a sífutás mozgására. Ma már az egyik legkedveltebb tömegsport Európa északi országaiban. Hazánkban is szerveznek csoportokat, ebben a mozgásformában nyugdíjasok, várandós kismamák és az egészségükre odafigyelő felnőttek, gyerekek egyaránt részt vehetnek. A mozgássor nem bonyolult, nem is megterhelő, minden korosztálynak ajánlható. Azoknak is sportolási lehetőséget biztosít, akik mozgásszervi panaszokkal küszködnek. A nordic walking tehermentesíti az ízületeket, csökkenti az izomfeszülést, mindez pedig a sportág leglényegesebb felszerelésének, a különleges botnak köszönhető. A megnövekedett izomhasználat javítja a test oxigénfelvételét, de segíti a fogyókúrát is, hiszen a sétánál 20 százalékkal több kalóriát éget el. A testalkathoz igazodó bot beszerzése költséges ugyan, de megéri a befektetés, mert ezt követően egyedül vagy társaságban, kint a természetben élvezhetjük a mozgás szabadságát.

Kocogás, futás

Történjen szabadban vagy konditeremben, az egyik leghatékonyabb zsírégetési forma. Bár az eredményes zsírégetés kezdete egyénenként különbözik, általánosságban elmondható, hogy 30-40 perc után indul ez a folyamat. Viszont a futás monoton, készüljön fel kedvenc zenékkel vagy hosszas töprengést igénylő gondolatokkal. Ha kint fut, öltözzön rétegesen, és nem árt, ha beszerez egy „lélegző” anyagból készült felsőt, mely a keletkező hőt hatékonyan el tudja vezetni, így nem fog befülledni, és a saját verítékétől vacogni a futás végére. Edzőtermi kocogásnál vagy futásnál változatos edzéssort programozzon a gépbe, variálva az emelkedőt és a tempót. Ha zsírégetés a cél, válasszon hosszabb időt, és közepes tempóval haladjon. De fontos tudni, hogy az alakformálás elengedhetetlen része a súlyzós edzés is.

Hegymászás

Kússzon, másszon, kapaszkodjon föl egy sziklára vagy csak a kijelölt hegyi úton barangoljon. A napsütéses őszi hétvégék remek alkalmat kínálnak hegyi kalandozáshoz. Viszont tartsa szem előtt egyéni képességeit. Ne teljesítménytúrával indítson, és a kijelölt útvonalról ne térjen le. Biztos lehet abban, hogy a legformásabb popsi elérésen dolgozik éppen!

Bent, a teremben

Az edzőtermi edzések előnye, hogy nem számít, milyen idő van kint. A számos különféle típusú aerobikfoglalkozás mellett szerencsére nem csak a konditermi edzés áll a rendelkezésünkre. Aki szeret társaságban edzeni, az próbálja ki a spinninget vagy hívja ki a partnerét egy fallabdameccsre.

Hot Iron Aerobik

Ha hosszabb távra szeretne edzéstípust választani, melynek kapcsán a zsírégetésre helyezné a hangsúlyt, válassza a Hot Iront. A Hot Iron súlyzórúddal végzett csoportos edzésmód, mely erő-állóképességi terhelést és izomterhelést jelent a szervezet számára. Az edzés eredménye 9-12 hét után jelentkezik. Ennyi idő kell ahhoz, hogy az izomzat reagáljon az adott terhelésre. Időtakarékos edzésforma, kevesebb idő alatt közel azonos mennyiségű kalória égethető el, mint egy kardioórán. Utóégető hatású, az órát követő egy-két napban még tovább ég a kalória.

hot iron

Fotó: shutterstock

Úszás

Ősszel vagy télen sem kell lemondania a szabadban való fürdőzés élményéről, hiszen egyes fürdőkben, uszodákban vannak meleg vizű szabadtéri medencék is. Az úszásnál is legalább 45 perces folyamatos úszás esetében ér el zsírégetést. Viszont a rendszeres úszással szépen kidolgozott deltaizmot fejleszthet, búcsút inthet a felkaron található „integető” hájnak, a gerincoszlop melletti finom izmokat is átmozgatja, tüdőkapacitását javítja, és az úszó test körül kialakuló kis örvények átmasszírozzák egész testét.

Fallabda

Igen alkalmas stresszlevezetésre. A squashpálya 9,75 m hosszú, 6,4 m széles és 4,57 m magas. Ezen a viszonylag kis területen kell úgy ütni és elérni a labdát, hogy abból pontot szerezzen, illetve az ellenfelet ugyanebben megakadályozza. A játékot a teniszütőhöz hasonló ovális, ám kisebb fejű ütővel játsszák, a labda tömör gumiból készül, és kisebb, mint egy biliárdgolyó. A pálya részét képezik a piros vonallal határolt falrészek is. A hagyományos pontozás értelmében csak az a játékos szerezhet pontot, aki adogat. Ha a menetet az ellenfél játékosa nyeri meg, pontot nem kap, csak az adogatás jogát nyeri el. Minden játszmát 9 pontig játszanak. A játék folyamán a játékosok megüthetik a labdát a levegőben vagy egy pattanás után is. Az oldal- és a hátsó falak a labdának a főfalra való visszajuttatására is használhatóak.

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Reggel? Napközben? Este? – Elmondjuk, hogy mikor érdemes edzeni!

Árulkodó szív

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink