A karfiol az egyik legjobb alapanyag könnyű, diétás vacsorákhoz. Elképesztő ízkombinációkat varázsolhatsz vele! Kevés szénhidrátot tartalmaz, viszont magas a rost tartalma!
Karfiol lepényke
Hozzávalók:
- 1/2 fej karfiol
- 1 tojás
- 1/2 hagyma
- só, bors, fokhagymapor
- zsiradék a sütéshez
Így készítsd:
Nagy lyukú reszelőn reszeld le a karfiolt. Keverj hozzá 1 egész tojást és az apróra vágott hagymát. Fűszerezd ízlés szerint. Forró serpenyőben kevés zsiradékra halmozva süsd meg mindkét oldalát.
Magában, mártogatóssal, vagy salátával tökéletes fogás!
Karfiolkrém leves baconnal
Hozzávalók:
- 1 halványító zeller szár
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/2 karfiol
- 25 dkg cheddar sajt
- 8 szelet bacon
- 1/2 liter víz + 1 dl
- 1 leves kocka
- 6 dl tej
Így készítsd:
Robotgép segítségével aprítsd össze a zellerszárat, a karfiolt és a bacont. Pirítsd le a bacont kevés olajon. Tedd félre a pirított szalonnát és a visszamaradt zsiradékra tedd az aprított zellert, fokhagymát, majd sózd borsozd. Párold 4-5 percig, majd mehet hozzá a karfiol morzsa és 2 evőkanál víz. 5-6 perc párolás után öntsd hozzá a 1/2 liter vízben feloldott húsleves kockát és a tejet. Szitálj 2 evőkanál lisztet 1 dl húsleves levéhez, majd folyamatos kevergetés közben öntsd a leveshez. Hagyd, hogy rottyanjon egyet, majd zárd el alatta a hőt. Tetejére szórj reszelt sajtot és pirított bacont!
Díszítheted apróra vágott zöldhagymával, vagy petrezselyemmel!
Csőben sült karfiol
Hozzávalók:
- 1 nagy fej karfiol, rózsáira szedve, puhára főzve
- 10 dkg krémsajt
- 1 dl tejszín
- 1 cs. újhagyma, felaprítva
- 10 dkg parmezán, lereszelve
- 10 dkg bacon szalonna, ropogósra sütve
- 10 dkg reszelt Cheddar sajt
- só, bors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A megfőzött karfiolt villa, vagy krumplinyomó segítségével pépesítsd. Keverd össze a krémsajttal, a tejszínnel, a felaprított zöldhagymával, a parmezánnal és az apró darabokra tördelt sült bacon 3/4 részével. Só és bors is mehet bele ízlés szerint. Egy közepes méretű hőálló üvegedénybe simítsd bele a masszát, majd szórd meg a tetejét a maradék baconnel és a reszelt Cheddar sajttal. Kb. 30-35 perc alatt parádésra sül, és a sajt is szépen ráolvad a tetejére.
Ez is érdekelhet:
- Karfiol, a fogyni vágyók kedvence: 3 alakkímélő recept
- Zabpelyhes brokkolifasírt
- Csokis cukkinisüti
- Fogyókúra szuperlevesekkel + 3 könnyű recept
- Currys karfiol csicseriborsókrémmel