Ki ne szeretne karcsú derekat, lapos hasat? Tudod, olyat, amelyiket nem kell állandóan behúzni, és nem dudorodik ki a feszes ruhák alól. Ilyen hassal vagy születni kell, vagy bizony keményen meg kell dolgozni érte.

Lapos has? Ezt együk, így mozogjunk!

 

Lapos has

A lapos has titka a megfelelő étrendben és a sportban rejlik
Fotó: Shutterstock

 

Ha a lapos has és a karcsú derék a vágyad, alapvetően két fontos dolgot kell szem előtt tartanod: az egyik a rendszeres mozgás, a másik pedig a megfelelő táplálkozás. Csupán hasizomgyakorlatokkal még nem lesz teljes a siker, alaposan oda kell figyelned arra is, hogy mit eszel.

A túl sós, túl zsíros vagy cukros ételek ugyanis megkötik a vizet, puffadást, gyomorégést okozhatnak. Ezáltal hasi tájon felesleges zsír és folyadék halmozódik fel. Nagyon fontos, hogy rostokban gazdag, alacsony só- és cukortartalmú étrendet tarts. Naponta fogyassz legalább 4-5 adag magas rost- és folyadéktartalmú zöldséget, gyümölcsöt. Részesítsd előnyben a teljes kiőrlésű termékeket, a rostban gazdag tisztító, méregtelenítő gabonaféléket, így a barna rizst vagy a quinoát. Próbálj este már csak főtt, grillezett zöldségféléket és sovány fehérjét enni. Este a gyomor könnyebben fogadja be és emészti meg a feldolgozott ételeket, a nyers zöldségfélék este puffadást okozhatnak. Próbáld meg az utolsó étkezést lefekvés előtt legalább 3 órával lebonyolítani. Így elegendő ideje lesz a szervezetnek arra, hogy feldolgozza a vacsorát, és az alvásod nyugodt, pihentető lesz.

Amit érdemes elkerülni

Ha valóban a lapos has a célod, kerüld az alkoholt, különösen igaz ez a sörre és a röviditalokra. Ezeknek nagyon magas a kalóriatartalmuk, megnehezítik a máj működését. Az alkoholon kívül érdemes kerülni a túlzott kávéfogyasztást is. A kávé elsavasítja a szervezetet, a túl sok sav gyomorégést, felesleges éhségérzetet okoz. Amit persze szénhidráthegyekkel próbálunk orvosolni, de az megint csak elősegíti a hasi zsírok lerakódását.

 

A folyadék fogyaszt

Nagyon fontos, hogy naponta legalább 2,5 liter folyadékot fogyassz el. A legjobb, ha ez tiszta víz, esetleg zöld tea vagy gyógytea. A megfelelő mennyiségű folyadék segíti a méreganyagok távozását, megakadályozza a vízvisszatartást, tisztítja a szervezetet. Elegendő mennyiségű folyadék fogyasztásával elkerülhető a kéz- és lábdagadás, ráadásul a hasad is laposabb lesz!

 

 

Hasformázó mintaétrend egy hétre

Hétfő

  • Reggeli: Egy szem őszibarack 1,5 dl natúr vagy görög joghurttal elkeverve
  • Ebéd: Nagy adag zöld saláta kevés pirított mandulával, parmezán sajttal, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, öntetként balzsamecetes olívaolaj, desszertként egy szem narancs
  • Vacsora: Grillezett halfilé párolt brokkolival és sárgarépával, citromlével meglocsolva
  • Nassok: 10-20 mandula, egy kis adag gyümölcssaláta

 

Kedd

  • Reggeli: Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, egy szelet zsírszegény sajt, egy kis adag áfonya (vagy más bogyós gyümölcs, lehet fagyasztott is)
  • Ebéd: Kígyóuborka-, sárgarépa- és paprikaszeletek 75 gramm padlizsánkrémmel, egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal, desszertként egy kis pohár joghurt
  • Vacsora: Grillezett csirkemellfilé (100 gramm) párolt zöldségekkel (lehet közte egy kis szem burgonya)
  • Nassok: Négy kocka legalább 70%-os étcsokoládé, 1 narancs

 

Szerda

  • Reggeli: Gyümölcsturmix bármilyen gyümölcsből, zsírszegény tejből, egy teáskanál mézzel
  • Ebéd: Főtt vörös bab csilis paradicsommártásban, egy szem főtt burgonyával, két teáskanál főtt kukoricával
  • Vacsora: Négy evőkanál* barna rizs legalább háromféle párolt zöldséggel, 75 gramm koktélrákkal (vagy tonhallal)
  • Nassok: Egy őszibarack, két szelet puffasztott rizs

 

Csütörtök

  • Reggeli: Két szelet teljes kiőrlésű pirítós diabetikus dzsemmel, egy alma
  • Ebéd: 85 gramm avokádókrém sárgarépa- és zellercsíkokkal, két szelet puffasztott rizs
  • Vacsora: Csirkenyárs csirkemellfiléből, gombából, cukkiniből, sütőben sütve, két-három evőkanál* quinoával
  • Nassok: Egy kis fürt szőlő, 10-20 g dió

 

Péntek

  • Reggeli: Három evőkanál zabpehely zsírszegény tejjel, egy maroknyi bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott is)
  • Ebéd: Saláta avokádóból, zöldsalátából, koktélparadicsomból és tonhalból
  • Vacsora: Sült sárga, zöld és piros kaliforniai paprika két darab főtt tojással, egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal
  • Nassok: Három darab teljes kiőrlésű keksz, egy alma

 

Szombat

  • Reggeli: Egy szelet teljes kiőrlésű pirítós tonhalkrémmel vagy padlizsánkrémmel, egy narancs
  • Ebéd: Paradicsommal és feta sajttal töltött burgonya (egy nagyobb vagy két kisebb burgonya félbevágva, betöltve)
  • Vacsora: Fóliában sült halfilé vele sült hagymával, paprikával, paradicsommal, két evőkanál* barna rizzsel
  • Nassok: fél maroknyi kesudió, egy kis fürt szőlő

 

Vasárnap

  • Reggeli: Egy banán, egy alma, egy kis pohár natúr joghurt
  • Ebéd: Tonhalsaláta, egy kis pohár joghurt
  • Vacsora: Grillezett csirkemellfilé két kis szem főtt burgonyával, párolt brokkolival és cukkinivel, kevés fűszeres paradicsommártással, desszertként egy szem narancs
  • Nassok: Egy szelet teljes kiőrlésű pirítós zsírszegény sajtkrémmel, egy alma

*Az adagok száraz mennyiségre vonatkoznak.

5 tipp puffadás ellen

Minek segíthet ellene?

  • Gyógynövény: Édeskömény

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat, mangánt és cinket. Magas az A- és B- vitamin-tartalma. Keverjük az ételbe vagy készítsünk belőle főzetet, azt kortyolgassuk kis mennyiségben. Napi 1 deciliter elegendő belőle.

  • Zöldség: Brokkoli

Az olyan sötétzöld színű zöldségek, mint a brokkoli és a spenót, gazdagok magnéziumban, amelyek nem csak az emésztésre vannak jó hatással, de segítik az izmok munkáját, így a szervezet még hatékonyabban égeti a kalóriát.

  • Házi orvosság: Szódabikarbóna

Ha puffadástól szenvedsz vagy egyszerűen csak egy ebéd vagy vacsora folyamán túl sokat ettél, keverj egy teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízbe, majd idd meg. Helyreállítja a bélműködést, hatékony ellenszere a puffadásnak, gyomorfeszülésnek.

  • Gyümölcs: Ananász

Az ananásznak közel a 85 százaléka víz. A nagy mennyiségű vízen kívül bromelaint tartalmaz, amely segít lebontani a fehérjét, segíti az emésztést, és nagyon hatékonyan száll szembe a gyomorégéssel, puffadással, különféle emésztési zavarokkal.

  • Tea: Borsmenta

Ha az étkezések között elkortyolgatsz egy-két csésze borsmentateát, megelőzheted a puffadást. A borsmenta ugyanis serkenti az emésztést, segíti feldolgozni az elfogyasztott ételeket. Tisztító, gyomornyugtató hatású finomság.

Lapos has 5 tuti gyakorlattal

Az alábbi gyakorlatokat naponta vagy kétnaponta elvégezve garantált az eredmény. Ha betartod a megfelelő étrendet, az eredmény már két hét elteltével szemmel látható lesz.

1. gyakorlat

  • Feküdj hanyatt, a lábadat emeld derékszögben behajlítva a levegőbe. Kezedet tedd tarkóra, és végezz 3 x 30 zsugorfelülést.

2. gyakorlat:

  • Feküdj az oldaladra, támaszkodj az alkarodra. Lábaid legyenek egyenesen kinyújtva. Majd emelkedj el a földtől úgy, hogy csak az alkarodra támaszkodsz, valamint a lábfejedre. Tartsd ki ezt a mozdulatot legalább 15 másodpercig. Gyakorlottabbak megemelhetik a felül lévő lábukat, illetve a fejük felé nyújthatják a karjukat. Ezzel a gyakorlattal remekül lehet edzeni az oldalsó hasizmokat, sőt a derék is karcsúsodik általa. Végezz 5 sorozatot mindkét oldalra.

3. gyakorlat

  • Feküdj hasra, majd alkartámaszba helyezkedve told fel magad úgy, hogy csak az alkarodon és a lábfejeden támaszkodsz. Tartsd ki a planket legalább 15-20 másodpercig. Ezzel a kitartásos mozdulattal az egész hasfal, a törzs komplexen erősödik. Végezz 5 sorozatot.

4. gyakorlat

  • Feküdj hanyatt, lábaidat húzza fel. Egyik lábadat tegye keresztbe a másikon. Tedd tarkóra a kezedet, és ellentétes könyökkel közelíts felülés közben az egyik térded felé. Végezz 50 emelést mindkét oldalra.

5. gyakorlat

  • Ülj egyenes háttal, majd emeld a magasba mindkét lábát. Kezedet tedd tarkóra, és végezz váltott lábbal térdhúzásokat úgy, mintha kerékpároznál. Közben mindig próbáld megérinteni a térdedet az ellentétes könyököddel. Végezz 25-30 térdhúzást.

Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mit szimbolizál a jegygyűrű?
A jegygyűrű évszázadok óta fontos szimbóluma a házasságnak és az elkötelezettségnek. Ahogy az idők során a szokások és hagyományok változtak, úgy alakult a jegygyűrű jelentése is, azonban alapvető szimbolikája ma is megmaradt. Ebben a blogban áttekintjük, mit jelképez a jegygyűrű, és hogyan illeszkedik ez a mai kor elvárásaihoz.
Mónika fitt nagyi akart lenni: 4 hónap alatt 18 kilót fogytam
Borda Mónika évtizedekig el sem tudta képzelni, hogy sportolásba kezdjen. Életmódváltása után, 55 évesen kezdett el futni. Azóta minden hétköznap hajnalban megtesz 10 km-t, hétvégén pedig a dupláját.
Kifinomult ízléssel, stílusosan megkomponálva közeleg hazánk legszebb Borfesztiválja
A Borfesztivál látogatói újra megcsodálhatják Magyarország gazdag örökségét és felfedezhetik hazánk borkiválóságait a hagyományokat őrző épületek között sétálva.
A nyár végén sem késő megszabadulni a narancsbőrtől
A nyár beköszöntével újra előtérbe kerül a kérdés: vajon idén sikerül-e végre elérni a sima, narancsbőrmentes bőrt a bikini szezonra? Lehet, hogy már mindent kipróbáltál – krémek, pakolások, különféle kezelések –, de a makacs narancsbőr még mindig nem adta meg magát. Az idő sürget, és attól tartasz, hogy ismét lemaradsz a vágyott alakról ebben a strandszezonban is. Ismerős érzés, ugye?
Egyre magasabb az egészségügyi tudatosság szintje a magyarok körében is
Az egészség az első – sokszor hallottuk már, viszont soha nem tudott vitatkozni senki az állítással. Egyszerűen azért, mert így van. Fittnek, aktívnak, szellemileg és mentálisan felkészültnek lenni pedig egészséges, színvonalasabb életet eredményez.
Így marad lapos a has a klimax után is
Válaszd a hízás helyett a lapos hasat! Légy 50 év felett is fantasztikusan nőies és csinos! Megtudhatod, mi ennek a titka.
Készíts igazi, cukormentes szilvalekvárt!
Ha eddig nem tudtad magad rávenni a befőzésre, ezt a sütőben készült cukor és tartósítószer nélküli szilvalekvár receptet mindenképp ki kell próbálnod!
Dinnyediéta, ha gyorsan kell ledobnod néhány kilót
A nyár hatalmas kedvence a dinnye, és már csak azért is odáig vagyunk érte, mert abban is segít, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól.

Ajánlataink