Ma már egyáltalán nem lepődünk meg, ha valaki „civilben” is hordja: a fitneszóra nemcsak az edzés, de a mindennapok részévé vált.

Mér, jelez, figyel – Így segít a sportóra a fejlődésben!

sportóra, edzés, sport

A sportóra motivál, hogy fittek és egészségesek legyünk
Fotó: Shutterstock

Kedd reggel mindig e-mailt kapok: a sportórám összesíti az előző hetemet. Mutatja, hogy hány percet töltöttem mozgással (ebből mennyit sétáltam, futottam, tornáztam), hány kilométert kocogtam (és milyen tempóban), hogyan aludtam, mennyire voltam aktív napközben, és mennyi folyadékot, tápanyagot vittem be a szervezetembe. Már ha vettem a fáradságot, és bepötyögtem egy másik, az órával szinkronizált alkalmazásba, hogy mit ittam és ettem. Magyarán összesíti a teljesítményemet, összehasonlítva az előző héttel. Nagy örömmel olvasom ezt a bizonyos e-mailt, ha az előző hetem kifejezetten jól sikerült, máskor viszont legszívesebben meg sem nyitnám, hiszen nem kellemes dokumentálva látni, mennyit lazsáltam, milyen rosszul táplálkoztam, illetve aludtam. Míg időnként egyenesen frusztrál az eredmény, máskor csak legyintek, hiszen tudom, hogy az adatok most nem azért rosszak, mert nem sportoltam – egyszerűen csak nem volt rajtam a sportóra, így nem figyelhette minden lépésemet.

 

Az eszköz, ami mindent lát

Az egyszerűbb sportórák is mérik a lépésszámot, a megtett távolságot, a pulzust, a tempót. Figyelmeztetnek, ha túl keveset mozgunk, ha nem állunk fel óránként, ha nem iszunk eleget, sőt analizálják az éjszakai pihenésünk minőségét. Mivel az eszköz folyamatosan velünk van, mindent lát. Bármilyenek legyenek az igényeink, olyan sokféle modell kapható, hogy biztosan megtaláljuk a hozzánk illő darabot, amely megfelel az életvitelünknek, és persze a stílusos külsővel kapcsolatos elvárásainknak is.

– A kontroll szempontjából nagy általánosságban kétféle attitűdöt különböztetünk meg: a belső kontrollos személyiség azért végez egy bizonyos tevékenységet, mert örömet okoz neki, a külső kontrollhoz igazodók viszont az eredményért, illetve a környezet visszajelzéséért, az elismerésért – magyarázza Kiss-Nemes Veronika sportpszichológus. – Nem meglepő, hogy a sportóra főleg a külső kontrollos emberek számára jelenthet veszélyt. Ugyan okosóra-függőség diagnózis nem létezik, ám a fitneszfüggőség valós probléma, amelynek része lehet, hogy az illető állandóan az óra viszszajelzései szerint él.

 

A fejlődésünk lenyomata

A szakember szerint a csuklón viselt okoseszközök kifejezetten hasznosak, hiszen jutalmazórendszerrel motiválnak az aktívabb életre, az összegyűjtött adatok pedig pontos lenyomatát adják a fejlődésnek. Láthatjuk, miképp és mennyit javult a teljesítményünk az elmúlt időszakban. Emellett az óra rendszerességre szoktat, mivel megdicsér, ha sokat mozgunk, és emlékeztet, ha keveset. Sőt a pulzusfigyelés akár életet menthet!

– A testedzésfüggőség és az egészséges sportolás között vékony a határmezsgye, és hasonló a helyzet a sportóra kapcsán is. Az már nem normális, ha valaki egész nap az órát lesi, és teljesen az általa diktált ütemterv szerint él. Jelzésértékű, hogy az illető szorong, amikor nincs vele az óra, és nem szívesen megy edzeni, mert úgy érzi, az eszköz nélkül tulajdonképpen nincs nyoma a testmozgásnak – figyelmeztet a pszichológus.

 

A sportóra az életmódváltást is támogatja

A sportóra tehát segítheti a fejlődést, motivál, hogy fittek és egészségesek legyünk. De fontos, hogy használója megfelelő önismerettel rendelkezzen, és tudja, milyen hatással van rá a divatos kütyü. Kifejezetten nagy segítséget jelent annak, aki most kezd sportolni, esetleg nagyobb súlyfelesleggel küzdve próbálkozik az életmódváltással. Kiss-Nemes Veronika azt tanácsolja, hogy az eredménycélok (bizonyos helyezés egy versenyen, illetve meghatározott tempó, kilométer, súly elérése) mellett tűzzünk ki teljesítménycélokat is.

– Mindenkivel előfordul, hogy egy-egy edzés nem a tervek szerint sikerül – magyarázza a szakember. – Nem olyan a tempó, nem olyan a közérzet, egyszerűen nem megy. Ilyenkor sokan elkeserednek. Éppen ezért az eredménycélok mellett fogalmazzunk meg teljesítménycélokat, ez utóbbi adatokkal jóval kevésbé megfogható dolog. Például komoly teljesítmény, hogy elmegyek kocogni az eső ellenére, és képes vagyok felkelni kora hajnalban a munka előtti edzés miatt. Ne feledjük, az eredménynél sokkal fontosabb, hogy jól érezzük magunkat mozgás közben! Márpedig ezt nem mutatja az óra.

 

Tippek a sportóra kiválasztásához

  • Az alap-fitneszkarperecet is ellátják lépés- és kalóriaszámlálóval, pulzusmérővel, tehát ha csak fogyókúrához és állapotfelmérésre használnád, a célnak tökéletesen megfelel. Beszerezheted néhány ezer forintért.
  • Kicsit magasabb árkategóriában (néhány tízezer forint) már sok eszköz alkalmas egyszerre több sport, aktivitás monitorozására. Például ha a futás mellett erősítesz, túrázol, bringázol, érdemes beruházni egy komolyabb darabba.
  • Nem minden óra vízálló, ezt a változatot a vízi sportot űzők igényeihez igazodva fejlesztették ki. Jelentősen megdobja az óra árát.
  • Ha szeretsz túrázni, hegyet mászni, terepen futni, választhatsz GPS-szel ellátott fitneszórát. Mivel ez is drágítja az okoseszközt, illetve meríti az aksit, gondold át, valóban szükséges-e ez a funkció számodra.
  • A pihenés monitorozására alkalmas készülékek ára érthetően magasabb, de ez az eszköz tényleg folyamatosan figyel: a légzést, a pulzust és az alvást is.
  • Vásárlás előtt győződj meg arról, hogy a sportóra szinkronizálható-e az okostelefonoddal, ez azért lényeges, hogy edzés után részleteiben láthasd és nyomon követhesd a teljesítményedet.

 

Aktív életmód – Hány lépést tegyél meg naponta az egészségedért?

 

Lehetséges a fogyás diéta nélkül, csak edzéssel?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink