Mostanában a szabadban végzett sportolás gondolatára is fázósan összehúzod magad? Ha megismered a téli sportolás egészségügyi előnyeit, akkor talán lelkesebben, motiváltabban állsz majd neki a kinti edzéseknek.

Miért hasznos télen is a szabadtéri sport?

Erősíti az immunrendszert

A hideg, tiszta levegőn végzett bármilyen testmozgás, legyen szó tornáról, kocogásról, síelésről vagy akár csak egy kiadós sétálásról, erősíti az immunrendszert.

 

Segít megőrizni az állóképességet

A téli szezonban könnyű ellustulni, és így tavasszal a nulláról kell kezdeni az edzéseket. A téli edzéseket meghálálja a test, hiszen nem szokik el a folyamatos munkától, így javul az állóképesség, és még kitartóbb leszel.

 

Felgyorsítja az anyagcserét

A beltéri edzésekhez képest a kinti hidegben végzett sporttevékenységek során több kalóriát égetsz el ugyanannyi mozgással. Hiszen a test keményebben dolgozik, hogy megtartsa a megfelelő hőmérsékletét, hogy energiát nyerjen. Az azonban egyénfüggő, ki mennyivel több energiát használ fel. Egyes kutatások szerint akár 45%-kal is meg tud nőni az elégetett kalóriák mennyisége, és az anyagcsere is felgyorsul.

 

A szabadtéri mozgás jó hatással van a szív- és az érrendszer egészségére

A szabadban végzett edzések 27%-kal csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát. A hideg erőteljesebb munkára készteti a szívet, emelkedik a pulzusszám, friss oxigénnel teli vért keringetve az egész testben.

 

Kell a fény!

Télen kevesebb természetes fényhez jutsz, mint a tavaszi, nyári időszakban, ezért még fontosabb a szabadban töltött idő. Ha kint végzel testmozgást, a szervezet a bőrön keresztül feltankol napfényből, ami pozitívan befolyásolja a D-vitamin-szintet, és jótékonyan hat a hormonháztartásra.

 

Elűzi a rossz hangulatot

Sokan hajlamosak lehangoltabbá, feszültebbé válni a téli hónapokban. A sport ennek elkerülésére is jó módszer! A testmozgás hatására – legyen akár hideg, akár meleg – fokozódik a „boldogsághormonok” termelődésre, így boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad sportolás közben – és persze utána is!

 

Öltözz rétegesen!

A hideg ellen vesd be a rétegest öltözködést: a tiszta pamutot kerüld (ez vonatkozik a zoknira is!), válaszd a technikai anyagból készült sportruházati termékeket. Ha különösen fázós vagy, a téli sportruháid alá pluszban még húzhatsz úgynevezett aláöltözetet, amely szintén technikai anyagból készül. Ne feledkezz el a sapkáról, a kesztyűről és a (cső)sálról se!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink