Az x- és az o-láb korunkban gyakori probléma, ahogyan a bokasüllyedés és a lúdtalp is. Sokan csak legyintenek az ilyen panaszokra, pedig egész életünkre hatással lehet az elhanyagolt lábizomzat.

Ne hanyagold el! Fókuszban a lábizomzat

Bartha-Darabos Ivett minősített IFBB szakedző, mozgásfejlesztő tréner írásából kiderül, miért olyan fontos a lábizomzat erősítése, fejlesztése.

lábizomzat, edzés

Fotó: Shutterstock

 

Mivel edzőként dolgozom, számomra sokat elárul a hozzám forduló emberekről a lábuk állapota. Szégyellni, titkolni semmilyen bajt nem kell – sőt nem is szabad, hiszen a legtöbb esetben még felnőttkorban is gyógyíthatók a lábbetegségek, és a szépséghibákat ugyancsak korrigálhatjuk, mozgással, nyomásterápiával, tape-eléssel, illetve komolyabb esetben akár műtéttel.

 

Lehetséges problémák

Felnőtt vendégeimmel gyakran végzünk olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek a rejtett problémák felderítésében. Az egyensúlyérzék fejlesztését célzó, illetve a keresztmozgásokat igénylő feladatok során, egylábas gyakorlatoknál, sőt egy szimpla guggolásnál könnyen fény derülhet a lúdtalpra vagy a bokasüllyedésre. Az x-láb vagy o-láb ritkán jelentkezik önmagában, szinte mindig együtt jár egyéb panaszokkal. A probléma hátterében többnyire a talp izmainak elégtelen támasztása áll: emiatt a térd nem tud a tengelyében maradni, kifelé vagy befelé dől, így jelentős nyomást gyakorol a csípőre, valamint a gerincre is. A hát- és derékfájdalmakért igen gyakran a lúdtalp vagy a bokasüllyedés felelős.

 

Érdemes mozogni!

Meghálálja a tested, ha beiktatod a lábizomzat és a talpizmok rendszeres edzését, valamint a súlyodra is ügyelsz. Elejét veheted a derék- és gerincfájdalmaknak, illetve a csípőkopásnak, gyulladásnak. Az erős, jó kondícióban lévő láb azt is elárulja rólad, hogy valószínűleg jó tüdőkapacitással rendelkezel, hiszen a szívtől távol lévő láb izmainak mozgatása rengeteg oxigént igényel, így erősen igénybe veszi a keringést. Éppen ezért a tüdőkapacitás növeléséhez gyakran alkalmaznak lábedzést, nemegyszer egészen kifulladásig. Azt is megfigyelték, hogy egy kezdő sportoló könnyebben lesz rosszul, ha túlterheli a lábát edzés közben, azaz e téren különösen fontos a mértékletesség.

 

Próbáld ki: Gyakorlatok a lúdtalp ellen

 

Hasznos tanácsok

  • A szakemberek mindig figyelmeztetik a szülőket, hogy körültekintően válasszanak cipőt a gyermekeiknek. A megfelelő lábbeli mellett a mozgásfejlődés támogatása, a rendszeres torna segíthet megelőzni, illetve orvosolni a panaszokat.
  • Probléma esetén se csüggedj, hiszen bármikor elkezdheted a lábtornát. Rövid idő alatt megerősítheted az izmaidat, és ez jótékonyan hat majd a járásodra.
  • Az általános, egész testre kiterjedő hypotonia (laza izomzat, csökkent izomtónus) és hypertonia (feszes izomzat) jelei a lábakon is megmutatkoznak. Megfelelő terápia nélkül az izomeltérések kopásokhoz, gyulladásokhoz vezethetnek, és növelik a sérülések veszélyét.
  • A gyenge, tónustalan lábak arra utalnak, hogy nem sportoltál gyermekkorodban, és szívesebben ültél a tévé előtt, ugyanis a vázizomzat ilyenkor nem alakul ki megfelelően az adott területeken. A helyzeten csak ront az ülőmunka és a fizikai aktivitás hiánya. A túlsúly pedig különösen veszélyes!
  • A bütyök többnyire a rossz cipőválasztás következménye, a harántboltozat süllyedésének hátterében pedig általában a lábizomzat gyengesége áll. Ez okozza a nagylábujj csontjainak és ízületeinek elmozdulását, a ránehezedő súly aránytalan eloszlása miatt.
  • A bokasüllyedés ellenszere az erős lábizomzat, különös tekintettel a vádlikra, és egy kicsi, ám annál fontosabb ínra – a hátsó tibiális izom ina a belboka hosszanti boltozatát támasztja alá. Speciális lábtornával, erősítő gyakorlatokkal ezek fejleszthetők, így a lábad nemcsak egészségesebb lesz, de szebb látványt is nyújt majd. Sőt a cipő belső oldalát sem fogod letaposni. Amíg az izmok megerősödnek, érdemes talpbetétet használni.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink