Kora reggel vagy késő este, ha futócipőt húzunk, az egészségünkre, az előttünk lebegő célra, a mozgás örömére gondolunk. És nem arra, hogy valaki esetleg megtámad minket. Pedig sajnos gondolni kell erre is, főleg ősszel, mikor egyre rövidebbek a nappalok, és egyre gyakrabban rójuk sötétben a kilométereket. Hogy mindig biztonságban legyünk, jó, ha betartjuk az alábbiakat.

Biztonságos futás a sötét, őszi napokon!

Ne fusson egyedül!

Ha csak ketten vannak is – és mindketten nők –, már akkor is nagyobb biztonságban lehetnek az utakon, mintha egyedül futna. Minél többen vannak, minél nagyobb csapatban futnak, annál biztonságosabb. Arról nem is beszélve, hogy több szem többet lát: jóval hamarabb észrevehetik így a lehetséges veszélyforrásokat, illetve, ha egyikük bajba kerül, a másik segítséget hívhat. Igaz ez akkor is, ha „csak” sérülésről van szó. Ha nincs senki, aki pont ugyanakkor ugyanannyit futna, akkor is beszéljen meg egy találkozási pontot – ha csak a szakasz egy részét futja együtt egy barátjával, akkor is nagyobb biztonságban van.

Amennyiben nincs az ismerősei között futó, csatlakozzon egy futóklubhoz vagy keresse fel a környékbeli futónagyköveteket – ma már egyre több településen vannak csoportok, akik rendszeresen együtt futnak. Használja ki a technikát Ezúttal nem arra biztatjuk, hogy hallgasson zenét futás közben, épp ellenkezőleg. Ha fülhallgatóval fut, könnyebb célpont, nem csak a támadóját, de a forgalmat sem hallja, az pedig balesetveszélyes.

Ugyanakkor javasoljuk, tartsa magánál a telefonját. Jó, ha kéznél van, hiszen segítséget hívhat egy-egy sérülésnél vagy ha bajba kerül – megtámadják, esetleg eltéved. De nem csak telefonálásra használhatja a telefont: ma már több applikáció is vigyáz ránk. Például a bSafe (ingyenes), amelyen a családja követni tudja, mikor merre jár. Ha bajba kerül, csak gombnyomásnyira van a segítség, jelzi a követőinek az aktuális helyzetét, értesítheti a rendőrséget, ráadásul video- és hangfelvételt is készíthet.

Nem kell mindig zene!

Mint ahogyan az előző pontban is említettük: időnként – főleg, ha sötétben fut – ne hallgasson zenét, különösen ne fülhallgatón keresztül. Tudjuk, a zene motivál és segít továbblépni, amikor legnehezebbek a kilométerek, de nem éri meg a kockázatot. Ha a zene teljesen kizárja a külvilág zajait, nem hallja meg a környéken közlekedőket, nem veszi észre, ha valaki esetleg hátulról közelít, de nem hallja a forgalom zajait sem. Így nem csak védtelen, de balesetveszélyes helyzetet is teremthet.

Ha semmiképpen nem bírja ki zene nélkül, tegye a telefont a zsebébe vagy rögzítse a sportmelltartójához és hallgassa fülhallgató nélkül. A többi futót ezzel kevésbé zavarja, mintha akadályozná őket, mert nem hallja a közeledésüket.

Ne legyen a rutin megszállottja!

Ha minden héten ugyanazokon a napokon, ugyanazokban a napszakokban vagy órában fut, könnyen kifigyelhetik, vagyis könnyebben követhetik. Így az esetleges támadók azt is tudni fogják, mikor ér olyan szakaszra, ahol kevesebben vannak, ahol nem látszik például az autóútról – ahol sokkal inkább védtelen. Váltogassa a futás időpontjait és akár az útvonalat is. Ha eddig szerda reggel futott, eddzen inkább kedden, másfelé. Ezzel nem csak nagyobb biztonságban van, de az edzései is hatékonyabbak lehetnek, kevésbé unja majd a távot, ha időnként változtat rajta.

Válasszon ki négy-öt futóútvonalat a környéken és véletlenszerűen válassza ki edzés előtt, hogy melyiken indul el. (Hatékonyság szempontjából legjobb, ha ezek az útvonalak rőben különbözőek: sík, emelkedő, aszfalt, terep.) ha még nem ismerős a környéken, semmiképpen se egyedül fedezze fel ezeket az útvonalakat.

Hívja el magával a párját, kerékpározzanak a leendő útvonalakon, ismerjék meg alaposan a környéket. És ha sötétben indul útnak, futás előtt mindig szóljon egy rokonának, barátjának, hogy hova megy és körülbelül mennyi ideig lesz távol.

Legyen észrevehető!

Nem véletlen, hogy a legtöbb futóruházat élénk színű anyagból készül, illetve fényvisszaverő részekkel van ellátva. Így sokkal könnyebben észrevehető a futó, jól látható az autósok, biciklisek számára is. Arról már nem is beszélve, ha szinte „világít” a sötétebb szakaszokon, könnyebben észrevehetik a bajba jutottat. Ha sötétben fut, mindenképpen vegyen magához fejlámpát (így egy-egy kiálló gyökeret is könnyebben észrevesz), illetve, ha szükséges, vegyen fel láthatósági mellényt. Futóboltokban rengeteg kiegészítőt talál, amelyek karra, lábra illesztve jól láthatóságot biztosítanak.

Legyen felkészülve a harcra!

Néha nem elég, ha veszélyhelyzetben elfut vagy segítségért kiált, a legrosszabb esetben meg kell védenie magát, ezért nem árt, ha ismer pár önvédelmi mozdulatot. Nem feltétlen önnek kell lefegyvereznie és „hatástalanítania” a támadót, sok esetben elég, ha időt nyer, hogy elfuthasson és segítséget hívjon. Ma már a videomegosztó portálokon rengeteg önvédelmi mozdulatot bemutató videót találni, de a legjobb, ha beiratkozik egy önvédelmi tanfolyamra.

Ezeken a kurzusokon már pár alkalom után elsajátíthatja az alapokat, amikkel meg tudja védeni magát. Próbálja ki a Krav Magát, amely nem véletlenül egyre népszerűbb világszerte.

„Nyomják a vasmamik!” – Babakocsis futás

50 jó ok a futásra

Hozzászólások

A legjobb vega receptek, ha egy kicsit félretennéd a húst
Egyre többet hallani arról, mennyire egészséges lenne, ha rengeteg zöldség és gyümölcs kerülne nap mint nap a tányérunkra, ezért legalább egyszer, de mi is belevágunk, hogy kipróbáljuk a vegetáriánus étkezést. Íme néhány remek recept, amivel érdemes kezdeni.
Koplalás helyett életmódot váltott Csilla: : „Már nem azt várom, hogy mikor ehetek újra”
Napi 800 kalória, akupunktúra, megszorító étrendek, éhezés és energiahiány. Aki próbált már hasonlót, az tudja, hogy ez nem a tartós és egészséges fogyás felé vezető út. Mára Csilla (50) is megtanulta, hogyan kell jól fogyni.
Térdfájdalom és porckopás? Ezért nem hasznos az ízületbe adott injekciós kezelés!
A térdízület kopás és a térdfájdalom mára már népbetegségnek számít, nem csoda hát, ha az ízületbe adott hialuron injekciós kezelés rendkívül elterjedt módszer lett. Hatékonysága azonban vitatott; Horváth Noémi, a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája fontos tényekre hívja fel a figyelmet.
Ezeket a köreteket edd, ha diétázol!
A vegyes zöldségköret nem emeli meg durván a vércukorszintedet, így a diéta alatt is bármikor fogyaszthatod.
A megfelelő étrend a migrén legjobb ellenszere
A kínzó migrén egy rohamszerűen jelentkező, erős intenzitású, rendszerint féloldali, kínzó, lüktető fejfájás. Kísérő tünetei közé tartozhat a hányás, hányinger, valamint a fényre, hangra való fokozott érzékenység.
Önbarnítás profin: Mit? Hogyan? Hányszor?
Ma már nem kell feltétlenül órákig a napon izzadni vagy szoláriumba járni, hogy úgy nézzünk ki, mint aki most jött vissza a tengerpartról!
Futópados futócipő – hogyan válasszam ki a megfelelő modellt?
Amikor kint az egekbe szökik a hőmérséklet, elkezdesz alternatívát keresni a futáshoz. A legjobb megoldás egy klimatizált edzőterem lesz, ez azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen cipőt válasszunk.
Lisztmentes epres álom, ez a legfinomabb nyári desszert
Nincs is finomabb és egészségesebb gyümölcs a friss epernél, ráadásul a fogyókúrába is nagyszerűen beilleszthető!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.