Ha nemcsak öt vagy tíz kilót kell leadni, hanem harmincat, az extra erőfeszítést igényel. Keveseknek sikerül, az is tény, de mindig lenyűgöző egy ilyen sikertörténet. Pedig apró lépésekkel indul el mindenki, az is, aki nagy súlytól akar megszabadulni. Lássuk, miképp.

Fogyj le nagy súlyból kis lépésekkel, itt a terv!

Mi számít nagy súlynak?

Nyilván testmagasságtól is függ, hogy mennyire látszik meg valakin 10-15 kiló súlytöbblet. 20 kilót már nemigen lehet elleplezni, 30 kiló pedig komoly életminőség-változással is járhat. Megfájdulnak az ízületek, állandó lihegés, szuszogás jár vele. Az biztos, hogy az elszántságot hosszú időn át magas szinten kell tartani, akkor is, ha az élet viharai tépáznak bennünket, mint szakítás, gyász, munkahelyi gondok. A testmozgás növelésével könnyebb lesz rajta maradni az utunkon, az is biztos. De mi segíthet még?

Jöhet a nagy reggeli!

Azok, akik többet esznek reggel és kevesebbet az esti órákban, könnyebben adnak le nagyobb súlyt. Ha magas fehérjetartalmú reggelivel indítjuk a napot, az hosszabb távon jóllakottságot, teltséget ad, nem rohanunk 11 órakor a büfébe az éhségtől kigúvadt szemmel.

Elő a kamerával!

Az étkezési napló nagyon fontos a sikerhez, mégis a többség hajlamos ellustálkodni. Ez esetben készítsünk fotónaplót, azaz fényképezzük le az összes ételt, amit a nap folyamán megettünk. Aztán este elemezzük, hogy sikerült-e tartani magunkat a kijelölt szabályokhoz, hol csaltunk, hol becsültük alá a mennyiséget. Az őszinte hozzáállás lesz a kitartás alappillére.

Legyen egy jó app!

Az okostelefonokhoz rengeteg hasznos, életmódváltáshoz való alkalmazást fejlesztettek. Ha szeretünk kütyüzni, töltsünk le kalóriaszámlálót, lépésszámlálót, térképes mozgáskövetőt, bevásárlólistát, kilónaplót.

Egy étkezéssel kevesebb

Nagy súlynál sokszor beválik, ha egy étkezést lecserélünk készen kapható fogyókúrás turmixra, levesre. Egyszerű és praktikus is ezeket használni, nem kell mindig agyalni és számolni. A szakértők azonban azt tanácsolják, hogy ha ezt az utat választjuk, kötelezzük el magunkat legalább hat hónapig, mert akkor valóban meglesz az eredménye.

Rend a lelke a hűtőnek

Ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat a diétás szabályokhoz, az is kell, hogy kidobáljunk mindent a szekrényekből és a hűtőből, ami képes lenne elcsábítani. A helyükre kerüljenek zöldségek, gyümölcsök, magvak, lehetőleg szemmagasságban, hogy eszünkbe se jusson máshoz nyúlni. Ha a család többi tagjának nincs gondja a súlyával, akkor nehezített a pályánk, de kérjük meg őket, hogy a csokit meg a kekszet rejtsék jól el.

Nincsenek véletlenek

A diéta csak úgy működik, ha minden mozzanata meg van tervezve, vagy legalábbis átgondoljuk, mit eszünk aznap. Sose bízzuk a véletlenre a dolgot, hogy majd útközben veszünk valamit a benzinkúton, mert abból mindig baj lesz. Igen, több energiát kell áldozni a tervezésre és a főzésre, cserébe viszont garantáltan közeledünk a vágyott sikerhez.

Legyen vége az önbántalmazásnak!

Ha már nekivágtunk a nagy átalakulásnak, a szemünk a célon legyen, és hagyjuk abba önmagunk szidalmazását, ostorozását, a kesergést, hogy miért lettünk ilyen kövérek. Sok pszichés oka volt, hogy így alakult, ha ment volna, nyilván másképp viselkedtünk volna. De nem ment, és ez már múlt idő. Támogassuk és biztassuk magunkat, ünnepeljünk meg minden egyes kilót – persze nem kajával, csak egy hátba veregetéssel.

Képtelen vagyok edzeni!

Nem is biztos, hogy rögtön a fitneszteremben kell ugrálni 20 kiló felesleggel. Egy gyógytornász sokkal többet tud segíteni ilyenkor a célirányos, kímélő gyakorlataival. A gyógytornászra is gondolhatunk úgy, mint személyi edzőre, sok a tévhit ezzel a területtel kapcsolatban. Aki végzett már gyógytornát, az tudja, hogy ott is szakad az emberről a víz. Miközben százszázalékos felügyelet alatt van, minden mozdulatára figyel a szakértő szem. Nagy túlsúlynál meg minden mozgás számít. A takarítás, a lépcsőzés, a kertészkedés, a séta, eleinte épp elegendő, csak mindennap legyen valami. Aztán, ahogy növekszik a fogyással az erőnk, a vitalitásunk, úgy lehet belekezdeni intenzívebb mozgásba.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Miért tökéletes a cukkini egy diétához?
10 óriási változás, ha rendszeresen úszol
Kiváló módja annak, hogy tegyünk az egészségünkért: egy óra úszás majdnem annyi kalóriát éget el, mint a futás, anélkül hogy bármilyen negatív hatással lenne a csontokra és az ízületekre.
15 kilót fogyott Brigi, mert rájött, hol nem szabad hibázni
Molnár Brigitta táncosnak készült, de egy sérülés miatt meghiúsult az álma. Miután abbahagyta a sportot, három hónap alatt 15 kilót hízott. Többek között a saját diétázós csalódásai miatt kezdett el táplálkozási tanácsadással foglalkozni.
A legjobb trükkök, hogy ráncmentes maradjon az arc
A szarkalábak, ráncok az öregedés természetes velejárói, hiszen a bőr a kor előrehaladtával veszít rugalmasságából, kollagéntermelése csökken. Néhány tipp, amelyek segítségével késleltethető a ráncok megjelenése.
10 perces diétás barackleves - ennél jobb a melegben nem kell!
A nyár legízletesebb gyógyító gyümölcse a barack. Ez a rostokban gazdag, lédús csemege tisztítja és méregteleníti az egész testet és rengeteg variációban elkészíthető. Most egy levest készítettünk belőle.
Fogyás 3 fázisban: így használd a dinnyediétát
Képtelenség ellenállni ennek a zamatos és édes finomságnak nyáron, és szerencsére nem is kell, hiszen még a fogyókúrát is segíti: egy hét alatt akár négy kilótól is megszabadulhatsz!
Így ismerheted fel, ha kapcsolatfüggő vagy
Egy új szerelem mindenkinek felborítja a napi rutinját. Nincs abban semmi rossz, ha rajongásig szereted a párodat, és igyekszel minél többet vele lenni. Mégis van egy határ, amin nem érdemes átlépni.
5 perces jeges nyári nasi, ha diétázol
Fagylalt helyett is szuper megoldás, ha nyáron is figyelsz a vonalaidra, ráadásul pillanatok alatt elkészül. Egy baj van csak vele, nem tudsz eleget készíteni belőle.

Ajánlataink