Ha nemcsak öt vagy tíz kilót kell leadni, hanem harmincat, az extra erőfeszítést igényel. Keveseknek sikerül, az is tény, de mindig lenyűgöző egy ilyen sikertörténet. Pedig apró lépésekkel indul el mindenki, az is, aki nagy súlytól akar megszabadulni. Lássuk, miképp.

Fogyj le nagy súlyból kis lépésekkel, itt a terv!

Mi számít nagy súlynak?

Nyilván testmagasságtól is függ, hogy mennyire látszik meg valakin 10-15 kiló súlytöbblet. 20 kilót már nemigen lehet elleplezni, 30 kiló pedig komoly életminőség-változással is járhat. Megfájdulnak az ízületek, állandó lihegés, szuszogás jár vele. Az biztos, hogy az elszántságot hosszú időn át magas szinten kell tartani, akkor is, ha az élet viharai tépáznak bennünket, mint szakítás, gyász, munkahelyi gondok. A testmozgás növelésével könnyebb lesz rajta maradni az utunkon, az is biztos. De mi segíthet még?

Jöhet a nagy reggeli!

Azok, akik többet esznek reggel és kevesebbet az esti órákban, könnyebben adnak le nagyobb súlyt. Ha magas fehérjetartalmú reggelivel indítjuk a napot, az hosszabb távon jóllakottságot, teltséget ad, nem rohanunk 11 órakor a büfébe az éhségtől kigúvadt szemmel.

Elő a kamerával!

Az étkezési napló nagyon fontos a sikerhez, mégis a többség hajlamos ellustálkodni. Ez esetben készítsünk fotónaplót, azaz fényképezzük le az összes ételt, amit a nap folyamán megettünk. Aztán este elemezzük, hogy sikerült-e tartani magunkat a kijelölt szabályokhoz, hol csaltunk, hol becsültük alá a mennyiséget. Az őszinte hozzáállás lesz a kitartás alappillére.

Legyen egy jó app!

Az okostelefonokhoz rengeteg hasznos, életmódváltáshoz való alkalmazást fejlesztettek. Ha szeretünk kütyüzni, töltsünk le kalóriaszámlálót, lépésszámlálót, térképes mozgáskövetőt, bevásárlólistát, kilónaplót.

Egy étkezéssel kevesebb

Nagy súlynál sokszor beválik, ha egy étkezést lecserélünk készen kapható fogyókúrás turmixra, levesre. Egyszerű és praktikus is ezeket használni, nem kell mindig agyalni és számolni. A szakértők azonban azt tanácsolják, hogy ha ezt az utat választjuk, kötelezzük el magunkat legalább hat hónapig, mert akkor valóban meglesz az eredménye.

Rend a lelke a hűtőnek

Ahhoz, hogy tartani tudjuk magunkat a diétás szabályokhoz, az is kell, hogy kidobáljunk mindent a szekrényekből és a hűtőből, ami képes lenne elcsábítani. A helyükre kerüljenek zöldségek, gyümölcsök, magvak, lehetőleg szemmagasságban, hogy eszünkbe se jusson máshoz nyúlni. Ha a család többi tagjának nincs gondja a súlyával, akkor nehezített a pályánk, de kérjük meg őket, hogy a csokit meg a kekszet rejtsék jól el.

Nincsenek véletlenek

A diéta csak úgy működik, ha minden mozzanata meg van tervezve, vagy legalábbis átgondoljuk, mit eszünk aznap. Sose bízzuk a véletlenre a dolgot, hogy majd útközben veszünk valamit a benzinkúton, mert abból mindig baj lesz. Igen, több energiát kell áldozni a tervezésre és a főzésre, cserébe viszont garantáltan közeledünk a vágyott sikerhez.

Legyen vége az önbántalmazásnak!

Ha már nekivágtunk a nagy átalakulásnak, a szemünk a célon legyen, és hagyjuk abba önmagunk szidalmazását, ostorozását, a kesergést, hogy miért lettünk ilyen kövérek. Sok pszichés oka volt, hogy így alakult, ha ment volna, nyilván másképp viselkedtünk volna. De nem ment, és ez már múlt idő. Támogassuk és biztassuk magunkat, ünnepeljünk meg minden egyes kilót – persze nem kajával, csak egy hátba veregetéssel.

Képtelen vagyok edzeni!

Nem is biztos, hogy rögtön a fitneszteremben kell ugrálni 20 kiló felesleggel. Egy gyógytornász sokkal többet tud segíteni ilyenkor a célirányos, kímélő gyakorlataival. A gyógytornászra is gondolhatunk úgy, mint személyi edzőre, sok a tévhit ezzel a területtel kapcsolatban. Aki végzett már gyógytornát, az tudja, hogy ott is szakad az emberről a víz. Miközben százszázalékos felügyelet alatt van, minden mozdulatára figyel a szakértő szem. Nagy túlsúlynál meg minden mozgás számít. A takarítás, a lépcsőzés, a kertészkedés, a séta, eleinte épp elegendő, csak mindennap legyen valami. Aztán, ahogy növekszik a fogyással az erőnk, a vitalitásunk, úgy lehet belekezdeni intenzívebb mozgásba.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ez a tökéletes diétás nasi: sajt a sajtban
El sem hiszed, milyen egyszerű elkészíteni ezt a diétás nasit.
Spórolj duplán Black Friday idején: ints búcsút a drága és környezetszennyező PET-palackoknak
Nem csoda, hogy a Black Friday sokak fantáziáját izgatja. De mi lenne, ha Black Friday alkalmával most két legyet ütnénk egy csapásra, vagyis duplán spórolnánk? Hihetetlennek hangzik, pedig egyáltalán nem az.
Hangulatjavító tippek téli reggelekre
Mindenki átélte már a vigasztalanul sötét, téli reggelek hangulatát. De nem igaz, hogy minden életkedvünket vesztve, nyomott hangulatban kell indítanunk ezeket a napokat.
Ünnepi citromos sajttorta, cukor- és lisztmentesen
Íme, a csodasüti, ami  meghódította a világ diétázóit! Fantasztikus könnyen elkészíthető és és isteni finom! Nem kell hozzá se cukor, se liszt, tökéletes desszert, amit fogyókúra alatt is bátran ehetsz!
Ízlelgessük a karácsonyt – 3 adventi recept
Akár a karácsonyi menüt akarjuk tutira begyakorolni, akár csak téliesebb ízekre, fűszerekre vágyunk, érdemes elkészíteni ezeket a finomságokat.
Kényelem és csábítás, avagy az őszi-téli fehérnemű trendekről
Ki ne szeretné szexisnek érezni magát? Legalább néha... csak úgy, csak a jókedv miatt, függetlenül attól, hogy párkapcsolatban él vagy sem.
Biztonságos futás a sötét, őszi napokon!
Ha futócipőt húzunk, az előttünk lebegő célra gondolunk, nem arra, hogy valaki esetleg megtámad minket. Pedig sajnos gondolni kell erre is, főleg ősszel, mikor egyre rövidebbek a nappalok. Hogy mindig biztonságban legyünk, jó, ha betartjuk az alábbiakat.
Ez a tél kedvence: diétás lett a bögrés mákos
Nem csak íze miatt imádjuk a mákot. Számos jótékony hatása miatt is nagyon kedveli mindenki. Íme egy remek recept.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.