Ma már egyre több minden okos körülöttünk, éppen ideje, hogy az edzésmódszerünk is „megokosodjon”. A SmartFit gépek ezt vállalják: személyre és a céljainkra szabottan mozoghatunk, ráadásul a feladatok helyes végrehajtására is „ügyelnek”, így a sérüléseket is elkerülhetjük.

Okos világban okosfitnesz

Miért okos?

A sportkutatások eredményeit felhasználva kifejlesztett, német gyártmányú gépekkel az életkor, a testsúly, a testmagasság, a testösszetétel és a testszkenneléssel megállapított értékek alapján edzhetünk. Személyre szabott az üléshelyzet, a mozgástartomány és az ellenállás is. Így biztos, hogy a feladatokat precízen, a nekünk megfelelő terheléssel végezzük, ezáltal az állapotunknak és a célunknak megfelelően edzünk és elkerüljük a sérüléseket. – Például a melltől toló gép éppen a nekünk megfelelő magasságba áll be és addig engedi hátra, illetve előre a kart, amíg nem terheljük túl az ízületeket – mondja Gombos Zoltán edző. A lábgépek forgáspontja is éppen ott van, ahol az a feladatok helyes kivitelezéséhez szükséges, ezáltal megfelelően terheljük az izmot.

Az edző vezérel

A gépnek vannak sablonjai, amelyeket az edző egyénre szab. – Már a vendég kézfogásából érzem, hogy milyen erőben van, a szorítóerő ugyanis beszédes mutató. Van egy kérdőív: mi a cél, van-e sportolói múlt, műtét, sérülés, fájdalom, az edző ezek alapján állítja be az értékeket, de ezeken bármikor lehet és kell is finomítani és módosítani – teszi hozzá Gombos Zoltán. – Az első alkalommal az edző felmér, beállít, figyel, majd kapunk egy chipkártyát, amit minden következő edzés alkalmával a gépekbe helyezünk, amelyek beállnak a nekünk megfelelő méretre, erősségre, egészen addig, amíg az edző nem módosít bármelyik értéken. A chipkártya az edzések minden részletét tárolja, így azok később visszakereshetők, értékelhetők.

– Meg lehet például nézni, hogy egy egyperces feladatot milyen intenzitással végeztünk, tehát például látható, ha a 40. másodperctől fáradás miatt romlott a gyakorlat végrehajtásának minősége, vagy, hogy a 26. másodpercben mennyi a pulzus – mondja az edző. Ha túl gyorsan ver a szív, a kardiogép automatikusan lassabb fokozatra kapcsol, csökkenti a terhelést. Vagy éppen fordítva: ha kell, emeli. Ezáltal mindig a céloknak megfelelő pulzustartományban történik az edzés. Ha romlik a technika, az edző csökkentheti a súlyt, ha folyamatos és hibátlan a mozgás, emelhető a terhelés. Nagyon sok múlik a gyakorlat végrehajtási sebességén, a chipkártyánk ezt is folyamatosan „figyeli”. Más képességet fejleszt ugyanis, ha ugyanazzal a terheléssel gyorsan, és mást, ha lassan végezzük a feladatot.

Hatékonyabb fejlődés

Nagy előny, hogy az edzés közbeni izommunka koncentrikus és excentrikus fázisát, az izom összehúzódását és megnyúlását külön lehet terhelni. – Egy melltől toló gépnél lehet például 20 kilónak megfelelő ellenállást tolni és 25 kilogrammnak megfelelő nyomóerő elleni fékező erőkifejtést végezni. Ez sokkal hatásosabb a fejlődés és a zsírégetés szempontjából is, ugyanis előbb szaporodik fel a növekedési hormon, illetve az izomtömeg növekedéséhez szükséges sérülések, az úgynevezett mikrotraumák is sokkal hamarabb következnek be.

Az edzés során a szervezet oxigénhiányos állapotban dolgozik, aminek hatására tejsav termelődik az izomban és ezáltal a vérben, ettől megemelkedik a növekedési hormon szintje. Ez pedig beindítja és edzés után 6-7 órával is aktívan tartja a zsírégető folyamatokat és segít beépíteni az edzés után elfogyasztott fehérjéket, aminosavakat – mondja Gombos Zoltán.

Sérülés: kizárt

A gyakorlatok az összes izomcsoportot átmozgatják; van egy térdfeszítő és -hajlító, egy melltől toló, egy evező-, egy has- és egy mélyhátizmot erősítő gép, valamint a kardiók: az elliptikus tréner, amely a sífutás mozgását imitálja és a bicikli. – A felsőtestnél nincsenek külön gyakorlatok a váll, a bicepsz és a tricepsz izmaira, mert a legújabb felfogás szerint nem feltétlenül szükséges izolálni minden izomcsoportot. Jó példa erre a húzó-toló mozgás, aminél együtt dolgoznak a kar és a váll izmai – magyarázza Gombos Zoltán.

Okostányér – Így a legegyszerűbb követni a diétát

Fogyókúra kisokos

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink