Lehet valaki egyszerre sovány is és kövér is? Vajon aki vékony, az egyben fitt is? Tényleg irigykednünk kell a szupervékony modellek alakjára? A legújabban felismert testtípus, a skinny fat bizony azt jelenti, hogy aki vékony, még nem biztos, hogy fitt és egészséges is. Nézzük meg, mit tehetünk, ha mi is ebbe a típusba tartozunk, és változtatni szeretnénk az alakunkon.

Skinny fat vagyok, mit változtassak?

Mikor leszünk sovány zsírosak?

Először is szögezzük le, hogy a skinny fat, vagyis a sovány, mégis zsíros testalkat nem egyenlő a túlsúllyal vagy az elhízással. Ez nem egészségtelen állapot, és leginkább a genetika felelős érte, de ettől függetlenül, hogy sokáig egészségesek is maradjunk, nem árt kicsit fittebbé válni, még akkor is, ha soványak vagyunk. A skinny fat típusba azok az emberek tartoznak, akik annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, mégsem híznak egy dekát sem. Éppen ezért messziről kerülik az edzőtermet, mert „minek”? A kulcs a testösszetételben rejlik: ugyanis ezek az emberek hiába karcsúak, mivel minimális izomzattal rendelkeznek, a testzsírszázalékuk rendszerint igen magas – ami pedig nem túl egészséges.

Az izmok hiánya

Egy fitt, rendszeres súlyzós edzést végző nő és egy skinny fat nő rendelkezhet ugyanannyi testzsírral, a különbség a hozzá arányló izomban rejlik. Ha összehasonlítunk két ilyen nőt, vajon melyikre szeretnénk inkább hasonlítani? Nőként még mindig rémiszt minket az a gondolat, hogy lemenjünk a terembe és egy kis izmot szedjünk fel, mert egyfelől az kemény munkát jelent, másrészt pedig „nem szeretnénk túl izmosak lenni”. A jó hír az, hogy a befektetett idő és energia duplán megtérül. A skinny fat típusú nők olyan nehezen tudnak izmot építeni, egy hétköznapi edzésprogram mellett kizárt, hogy „túl izmosakká” váljanak.

Amit kerülni kell

1. KILÓK HELYETT SZÁZALÉKOK

A skinny fat testalkathoz vezető út azzal kezdődik, hogy túl sok figyelmet szentelünk annak, hány kilót mutat a szobamérleg ahelyett, hogy a testösszetételre fókuszálnánk.

2. KARDIO + DIÉTA = IZOMGYILKOSSÁG

Amikor a mérleg nyelve a több kiló felé mozdul, a legtöbb nő azonnal elkezd fogyókúrázni és másfél-két órákat tölteni a futópadon. Ezzel a két dologgal pedig, így együtt, a felesleg helyett csak a még meglévő izmunkat gyilkoljuk. Kutatások bizonyították, hogyha kombináljuk a rendszeres súlyzós edzést egy fehérjében gazdag étrenddel, 20-25 százalékkal hatékonyabban tudjuk csökkenteni a testzsírunkat, miközben megfelelő izomtónusra is szert tehetünk.

3. NAGY MENNYISÉGŰ KARDIO

Még mindig sokan meglepődnek azon a kutatási eredményen, amely szerint a rendszeres, egysíkú és hosszú kardiós edzésekkel sokkal lassabban tudunk a feleslegtől megszabadulni, és kevesebbet is veszítünk. Sokan azt hiszik, hogy a kardio önmagában elég a fogyáshoz, ami a fogyókúra elején igaznak is bizonyul – de sajnos ezzel a módszerrel sokkal könnyebb visszahízni is, sőt még több súlyt szedhetünk fel, mint amennyit leadtunk. Ha tónusosak akarunk lenni, fel kell adnunk az órákig tartó kardiózást, viszont a minimumon meg kell tartani. Ugyanis ez az edzésmódszer kiválóan fejleszti a keringési rendszert és az állóképességet, tehát a hátrányok ellenére nagyon-nagyon hasznos!

4. KEVÉS SÚLYZÓS EDZÉS

Sokan, akik fogyni szeretnének, és még többen, akik soványak, csak minimális súlyzós edzést végeznek – azt is alacsony intenzitáson. Egy intenzív súlyzós edzés persze nem éget el annyi kalóriát, mint egy HIIT (High Intensity Intervall Training) kardiózás, de annál bizony többet használ, mintha csak a futópadot koptattuk volna. És akkor még nem is beszéltünk az edzést követő „afterburn” hatásról, ami azt jelenti, hogy az edzés után a kanapén fekve is kalóriát éget még a szervezetünk hosszú időn át – ha az edzést jól végeztük.

Alakformáló gyakorlatok step padon

Napokig focizott rajongójával Messi a nyaralásuk alatt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.