Zsírégető ételek, zsírégető kapszulák, zsírégető edzések, zsírégetés mindenhol – de vajon tényleg érhetünk el velük eredményt? Egyáltalán: mi is az a zsírégetés? Balogh Zsolt személyi edző, sporttáplálkozási és táplálékkiegészítési tanácsadó válaszol.

Tények a zsírégetésről – nem az éhezés a megoldás!

A zsírégetés biológiai háttere

A zsírsejtek mindig megtalálhatók a szervezetben, soha nem tűnnek el, számuk nagyjából 8-9 éves korra stabilizálódik – ezért is fontos már gyerekkorban figyelni az egészséges étkezésre. A sejtek térfogata felnőttkorban éri el végleges formáját. Jelentős testsúlygyarapodás esetén nem csak a térfogatuk tud megnőni, de a számuk is megsokszorozódhat, ami azért is veszélyes, mert fogyás útján sem csökkenthetők – maximum összezsugorodnak a zsír, a triglicerid felszabadulása útján.

 

Hogy szabadulnak fel a zsírok?

Ahhoz, hogy összezsugorodjanak a sejtek, fel kell szabadítanunk a trigliceridraktárainkat.

– A zsír hormonok és enzimek segítségével szabadul fel, és szabad zsírsavak formájában arra a területre szállítódik, ahol energiára van szükség – állítja a szakértő, aki szerint ez a folyamat a kalóriabevitel csökkentésével és a megfelelő mozgásformával érhető el.

 

Koplalással nem lehet

Sokan a fogyás könnyebbnek tűnő útját választják, vagyis az éhezést. Szakértőnk szerint amellett, hogy ez a módszer veszélyes, egyáltalán nem célravezető.

– Azzal, hogy nem viszünk be elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot a szervezetünkbe, a vitaminok mellett olyan enzimektől is megfosztjuk a testünket, amelyek kulcsszerepet játszanak a trigliceridek felszabadításában. Vagyis étel nélkül nem vesztünk zsírt.

Az alap-kalóriaigény, amely ahhoz szükséges, hogy verjen a szívünk, tudjunk lélegezni, gondolkozni, járni és dolgozni, mindenképp megvan. Hogy ez hány kcal-t jelent, azt több módszerrel is kiszámolhatjuk.

 

Diétamatek: kalóriaszámlálás kezdőknek

 

Az a fránya genetika

Mindannyian ismerünk legalább egyvalakit a környezetünkben, aki többlettestsúlyát a rossz génekre fogja, pedig szakértőnk szerint kevés közük van ehhez. – A genetika csak kismértékben befolyásolja azt, hogy ki mennyire lesz túlsúlyos. Persze azt meghatározza, hogy hány zsírsejtünk fejlődik ki, de azokat már mi töltjük meg a felesleges zsírokkal. Ez is leginkább fejben dől el, elhatározás és kemény munka kell az eredményességhez.”

 

Nem minden zsírégetés, ami kardió!

Szakértőnk is sokszor fut bele abba a tévhitbe, miszerint a hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású kardió a legjobb zsírégető módszer.

– A hosszú, alacsony intenzitású kardiós edzés, mint mondjuk a kocogás, elsődleges funkciója az állóképesség fejlesztése, valamint az edzés utáni regenerálódás – magyarázza Balogh Zsolt.

 

Jelszó: rövid és intenzív

Zsírégetés céljából az intervall edzés viszi a pálmát, vagyis a rövid munka- és nyugalmi szakaszok váltakozása.

– A High Intensity Intervall Tréning (HIIT) alatt a magas intenzitású szakaszok váltakoznak a pihenőszakaszokkal. Előnye, hogy nem kell tartanunk izomtömegvesztéstől, és hogy 2030 perc alatt is eredményes edzést végezhetünk.

 

Kevesebb szénhidrát, kevesebb zsír

Az egyoldalú vagy a szénhidrátmentes diéták csak rövid távon eredményeznek némi fogyást, és akkor is félő, hogy a helytelen táplálkozás alatt nem zsírt, hanem izmot vesztünk. Az viszont tény, hogy ha csökkentjük a napi szénhidrátadagunkat, megindulhat a zsírvesztés. Edzés közben a szervezetünk legelőször a kéznél lévő szénhidrátokat fogja felhasználni, ha azok elfogytak, akkor az izomzatból nyerhető szénhidrátokhoz nyúl, és csak ezek után kerül sor a valódi zsírégetésre. Ahhoz viszont, hogy ne izomból fogyjunk, a szénhidrátok csökkentése mellett növelnünk kell a fehérjebevitelt is.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink