A TGU (Turkish Get Up), azaz török felállás egyszerre fejleszti a mobilitást, a stabilitást, az erőt és a mozgáskoordinációt. Ismerd meg részletesen a gyakorlat kivitelezési módját, valamint az előnyeit!

Erő és mobilitás: a török felállás egy igazi jolly joker gyakorlat!

 

török felállás TGU

A török felállás az egyik leghasznosabb gyakorlat
Fotó: Shutterstock

Miért pont török?

A török felállás gyakorlatot török birkózók fejlesztették ki az egész test megerősítése céljából. Már az 1900-as években is írtak róla, tehát nem egy újhullámos találmány, hanem régóta alkalmazott és bevált feladat.

 

A török felállás elsajátításának szabályai

Először tanulmányozz át alaposan minden lépést külön-külön. Mindig csak egy-egy lépést haladj előre, és csak azután vegyél súlyt a kezedbe, ha megvan a teljes mozdulatsor. Nagyon ügyelj a pontos kivitelezésre. Nézd meg a videót, ellenőrizd a tükörben a mozgásodat, vagy kérd edző segítségét.

 

Tippek a gyakorlat elvégzéséhez

  • Alapvetően kettlebellt szoktak használni hozzá, de ha az nincsen, megteszi kézi súlyzó, homokzsák vagy akár egy palack víz is.
  • Mindig olyan súlyt válassz, amivel 3-5 ismétlést el tudsz végezni egy körben, mindkét oldalra. A körök között tarts 60 másodperc pihenőt.
  • Kezdőknek elég két kör, középhaladóknak négy kör a cél, haladók akár már öt felett is dolgozhatnak. További nehezítés lehet még, hogyha lassítasz a tempón, és minden lépést 3-5 másodpercig statikusan kitartasz.

 

 

1. lépés

Helyezd el a földön a kettlebellt, és feküdj hanyatt mellette. Fontos, hogy a súly a felkarod mellett legyen, a fogantyúja párhuzamosan a testeddel. Gördülj át az oldaladra felhúzott térdekkel (magzatpózba), és fogd meg a kettlebellt. A másik kezedet helyezd a fogantyú tetejére, és húzd a kettlebellt a gyomod magasságába. Gurulj vissza a hátára, a másik oldali kéz segítségével emeld magasba nyújtott karral a súlyt, a lábaid legyenek egyenesen.

 

2. lépés

Ha a jobb kezeddel emelted a kettlebellt a fejed fölé, akkor a jobb lábadat húzd fel, a balt pedig továbbra is nyújtva tartva mozgasd egy kicsit oldalra. A bal karodat tedd ki oldalra tenyérrel lefelé. A jobb lapockádat tartsd egyenesen és szorítsd végig a talajra.

 

3. lépés

A jobb sarkadtól indulva, a core izmok megfeszítésével, a támasztó kezeddel stabilizálva magát, gyere fel bal karoddal könyöktámaszba. Mellkasodat tartsd felfelé, bal lábadat pedig úgy, mintha meghosszabbodna lefelé.

 

4. lépés

Emelkedj tovább egészen addig, amíg a bal tenyeredre támaszkodsz. Törzsed legyen függőleges, gyakorlatilag kerülj ülő helyzetbe. Vállaid maradjanak közel a testedhez, jobb kezed pedig nyúljon meg függőlegesen felfelé.

 

5. lépés

Jobb sarkától indítva a mozgást, a farizmait aktivizálva emeld el a csípődet a talajtól, amíg eléri a híd pozíciót. Ekkor csak a szabad tenyered és a két sarkad érinti a talajt.

 

6. lépés

Itt jön a legnehezebb rész. A bal lábadat húzd hátra a jobb lábad és a bal karod között. Az elöl lévő jobb lábad teli talpon legyen. A hátul lévő bal lábaddal pedig térdelő pozícióba helyezkedj. Közben végig a szabad kezed segítségével stabilizáld a testedet.

 

7. lépés

Ebben a lépésben a tenyeredet elemelve a talajtól, a core izmok segítségével egyenesítsd ki a törzsedet. Ha ez megvan, állj fel egyenes állásba. Jobb karod maradjon végig függőlegesen nyújtva a fejed fölött. A másik kezeddel szükség szerint segíthetsz az egyensúlyozásban. Általában oldalra szokták emelni, mint a kötéltáncosok.

 

8. lépés

Lépj hátra a bal lábaddal, és térj vissza a térdelő pozícióba, úgy, mint egy hátrafelé végzett kitörésnél csinálnál. Hajolj balra, és tedd vissza a tenyeredet a talajra. Testsúlyodat helyezf a bal kezedre. Ezután a bal lábadat told előre a jobb lábad és a bal kezed között. Lassan ülj vissza a talajra, miközben a jobb lábad hajlítva, a bal pedig nyújtva van. Végül óvatosan feküdj vissza a talajra a kiindulóhelyzetbe.

DF-tipp:

Teljesen kezdőként a 7. lépés után egyszerűen csak leengedheted a súlyt a talajra. Ha pedig úgy érzed, készen állsz a kihívásra, elkezdheted gyakorolni a kiindulópózba való visszatérést is.

 

Miért hasznos a TGU?

• Diagnosztikai módszerként is alkalmazható, hiszen végrehajtása közben számos dolgot megtudhatsz önmagadról. Figyeld meg a tested reakcióit, és könnyen megismerheted az izmaid aktiválási és feszítettségi szintjét, az aszimmetriákat, a stabilitási vagy mobilitási problémákat és persze a külön erősítendő izomcsoportokat.

• A török felállás egyszerre stabilitási és mobilitási feladat a gerinc háti szakaszának. Mivel egy időben csak az egyik kézben van súly, így azon az oldalon a hátizmoknak tartaniuk kell. A másik oldalon pedig mobilisnak kell maradniuk, hogy követni tudják a mozdulatsort.

• Mozgáskoordinációt javító hatása is egyértelmű, hiszen a végrehajtásához jól működő agy-izom kapcsolatra van szükség. A fej fölött egy kézben van a súly, miközben a törzs és az alsó végtagok bonyolult mozgást hajtanak végre. Így végig komolyan koncentrálni és egyensúlyozni kell, ez pedig extra kihívás a core-izmoknak is.

• Ez a gyakorlat egyszerre terheli a test három részét – végtagok, törzs, csípő –, ám mégis preventív mozdulatsor. A török felállás fejleszti a boka és az alsó lábszár erejét és mobilitását, a csípőhajlítókat funkcionálisan nyújtja, a csípőfeszítőket megfeszülésre sarkallja, emellett a gerincet mobilizálja. A vállízület számára tökéletes stabilitási gyakorlat, tehát szükség szerint a rehabilitációt is elő tudja segíteni egy-egy sérülés után.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink