Anyának lenni csodálatos, de egyben felelősségteljes szerep is. Nem csoda, ha sokszor félünk vagy tanácstalanok vagyunk. A táplálással kapcsolatos problémák, aggodalmak különösen megviselik az anyukákat. Kezdetben a szoptatás okozhat lelki vívódást, majd a hozzátáplálás bevezetése és kivitelezése. Mire ezen túlesünk, máris ott vagyunk a dackorszaknál, amikor „csak azért sem” alapon próbálgatja a határokat és az erejét a csemete, aki ráadásul válogatós is.

Anyukák a dietetikusnál: mit ehet egy kisbaba?

A pótolhatatlan anyatej

Az anyatej, a szoptatás jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A leggyakrabban feltett kérdés, amivel ilyenkor a dietetikusok találkoznak, az, hogy mit egyen az anyuka, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő teje legyen. Ahogy a terhesség alatt, ekkor sem kell kettő helyett enni, elegendő az egészséges táplálkozás alapelveit követni. A folyadékbevitelre azonban figyeljünk, legalább napi 2 liter a szükséglet.
Szintén visszatérő kérdés, hogy mely ételeket kell elkerülni a szoptatás alatt. Az ételek ízanyagainak többsége bejut az anyatejbe, ezért a túl aromás ételek fogyasztása után a csecsemő esetleg nem szívesen szopik vagy hasfájást kaphat, főleg, ha érzékenyebb a pocija. Ez az első három hónapra különösen igaz. Ha ilyet tapasztalunk, az adott élelmiszert kerüljük, de előre ne hagyjunk ki semmit teljes egészében az étrendből. Kezdetben egész kis mennyiségben fogyaszthatjuk például a karfiolt és az epret is, miközben megfigyeljük a kicsi reakcióját, elhagyni ezeket csak panasz esetén érdemes. Alkohol fogyasztása és a dohányzás azonban valóban nem javasolt, mint ahogy a fogyókúra sem, mivel a zsírsejtekben tárolt toxikus anyagok felszabadulnak és átjutnak az anyatejbe. Gyakori kérdés az is, hogy a szoptató anya mennyi tehéntejet igyon. Napi fél liter tej, többszöri elosztásban épp elegendő, nincs szükség drasztikus mennyiségekre.

Ha mégis pótolni kell

Anyatej hiányában csecsemőtápszer adása javasolt, a tehéntej vagy annak hígított változatai nem fedezik a csecsemő szükségleteit. A mai tápszerek korszerűek, szigorúan szabályozott összetételűek. Az a régi hiedelem, miszerint a tápszeres babák ducik, ma már nem állja meg a helyét, ha a tápszert az előírtnak megfelelően készítjük el, és főleg, ha répacukrot nem tartalmazó fajtát használunk. A tápszerek márkától függetlenül (a szabályozásnak köszönhetően), nagyjából azonos összetételűek. Gyakori hiba, amikor a baba evészavarát a tápszerre fogják, és váltogatni kezdik a különböző márkákat, esetleg nem is a kornak megfelelő tápszert adják a kicsinek. Gyakran tapasztalt jelenség, hogy a szülők ásványvizet használnak a tápszer és tejpép elkészítéséhez. A tápszerek a baba szükségletének megfelelő mennyiségben tartalmazzák az ásványi anyagokat, amelyek mennyiségét tovább növeli az ásványvíz, ezért túladagolás jöhet létre. A probiotikumot tartalmazó tápszereket legfeljebb langyos vízben oldjuk fel, hogy a benne lévő hasznos baktériumok (ezek segítenek a megfelelő bélflóra kialakításában) ne pusztuljanak el. Gyakran aggódnak az anyukák azon, hogy a tápszeres táplálás miatt nem alakul ki megfelelő kötődés irántuk a gyermekükben. Azonban a kötődés nem csak ettől függ, a szeretetet nem anyatejben vagy tápszerben mérik.

Kell már valami más is

A babának általában 6 hónapos kora körül már nem elegendő az anyatej, illetve a tápszer energia- és tápanyagmennyisége, ezért kell fokozatosan bevezetni a szilárd táplálékokat, de az anyatej szerepe emellett legalább egyéves korig fontos marad. A különböző élelmiszerek bevezetésének van egy bizonyos sorrendje, amivel kapcsolatban gyakran hallani az anyukáktól, nagymamáktól, hogy „Én bizony ilyenkor már adtam neki!” vagy hogy „Nem lett semmi baja tőle!”. Sajnos azonban egyre több gyermek szenved valamilyen ételallergiában. Ezért és a táplálkozástudomány legújabb eredményeinek ismeretében időről időre változnak a hozzátáplálás ajánlásai. A csecsemőkorban túl korán adott ételek nem feltétlenül okoznak azonnal tüneteket, előfordul, hogy felnőttkorban alakul ki a probléma!

A hozzátáplálás mikéntje is gyakran felmerülő kérdés. Kezdetben gyümölcsök levét adjuk, majd folyékony-pépes legyen az étel állaga, ettől haladunk fokozatosan a darabos állagig. 8-10 hónapos kor körül hagyjunk 1-1 puha zöldség- vagy gyümölcsdarabot a pépben, majd később villával törjük át az ételt. Darabosat csak akkor adjunk, ha már kinőttek a baba zápfogai.

Ha a baba öklendezik a darabosabb ételtől, térjünk vissza a pépeshez, majd egy- két hét múlva próbálkozhatunk újból. A rágás funkció csak 2,5-3 éves korban kezd tökéletesedni, ezért pl. az olajos magvakat egyben, csak hároméves kor után adjuk, a félrenyelés veszélye miatt.

A rágás és a beszédfejlődés között összefüggés van, ezért ha a kicsi egyéves kora után sem bír megbirkózni a kisebb darabokkal sem, akkor érdemes a gyermekorvossal konzultálni ez ügyben. Gyakran feltett kérdés, hogy mikortól eheti azt a baba, amit a család többi tagja. A családra jellemző ételek többségét kb. egyéves kor után kezdheti fogyasztani, de ez attól is függ, hogy mikor és mit kezdett el enni a csecsemő, hiszen a fokozatosság elvét be kell tartani. A felnőttek étele több összetevőt, fűszert és sót tartalmaz, ezért célszerű akkor kivenni belőle, mielőtt erősebben megfűszereznénk.

A dacos, a válogatós és a hisztis

Sok kicsi az evésen keresztül próbálgatja az erejét rajtunk, és ha ilyenkor a szülő nem elég határozott és következetes, akkor bizony könnyen rájönnek, hogy ezen az úton manipulálhatnak minket. Más gyerekek egyszerűen rossz evővé válnak, és akár hónapokig is elélnének egy-egy ételen. Ez szintén aggódásra készteti a szülőket. Bármennyire aggódunk is, nem erőltethetjük az evést (nem is lehet). Persze az lenne ideális, ha változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozna a csemete, hogy minden létfontosságú tápanyagot megkapjon a szervezete, de ez a kicsiket nem nagyon érdekli. Ne szidjuk ezért, főleg ne büntessük! Ne ígérjünk édességet, jutalmat, ha megeszi, amit mi szeretnénk. Ezzel mintegy megerősítjük a gyermekben, hogy valami rosszon kell túl lennie. Nem érdemes nagy hűhót csapni az evés körül (a gyerekek nagyon jól megérzik, ha a szülő feszült), amíg a kicsi élénk, jól fejlődik, addig nem kell komolyabban aggódnunk, a legtöbb esetben a válogatósságot hamar kinövik. Bár az evés nem játék, azért egy kis huncutsággal sok mindent el lehet érni egy örökké játékos kedvű gyereknél. Néha elég a megszokottól eltérő tálalás, hogy kedvet kapjon az új ételhez, de a legfontosabb, hogy leüljünk és együtt együnk vele, azaz a szülői példamutatás.

Néhány ötlet:

Milyen gyümölcsöt ehet a baba?

Milyen gyümölcsöt ehet a baba?
Fotó: Shutterstock

– Főtt zöldség- vagy húskockákat, nyers gyümölcsdarabokat felváltva kell a szülővel felszúrni egy fogpiszkálóra vagy koktélkardra. Ámuljunk azon, hogy a kicsi milyen ügyes, mi pedig ügyetlenkedjünk egy kicsit.
– Fapálcikára húzzunk gyümölcs- és zöldségdarabokat, sajtkockákat stb., amiről neki kell lecsipegetnie a finomságokat.
– Vonjuk be az ételkészítésbe, terítésbe, amennyire a kora engedi.
– Soha ne mondjuk azt, hogy „kell”, „muszáj”. Az olyan rövid, nyugodt mondatok, mint a „Nem kell megenned, ha nem akarod” vagy „Ha mégis kérsz, nyugodtan megkóstolhatod” a választás és önálló döntés érzetét adják a kicsinek.
– Ne csináljunk az evésből drámát. Ha eszik, akkor eszik, ha nem, akkor nem, de semmiképp ne adjunk neki édességet, csak mert „azt legalább megeszi”. Sok rossz evő gyerek „karrierje” kezdődött már el így.
– A kívánt élelmiszert akár el is bújtathatjuk, például milánói makaróni szószába belereszelhetjük a sárgarépát, főzelékbe a sajtot vagy a pörköltszaftba beleturmixolhatjuk a nem szeretem húskockákat vagy gombát.
– A vastag szívószál csodákra képes! Olyan izgalmas lehet vele inni, hogy észrevétlenül elfogy a tejes gyümölcsturmix, az ivójoghurt vagy a krémleves, főleg, ha talpas, „felnőtt” pohárból lehet inni.

 

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink