A máriatövis a Silybum marianum néven is ismert növényből származó gyógynövény. A máriatövisből kivont szilimarin antioxidáns, vírusellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A máriatövis 7 tudományosan megalapozott előnye

Ennek a tüskés növénynek jellegzetes lila virágai vannak. A máriatövis hatóanyagai a szilimarin néven ismert növényi vegyületek egy csoportja. A riatövis-kivonat nagy mennyiségű (65-80%) szilimarint tartalmaz, amelyet a máriatövis növényből koncentráltak. Valójában hagyományosan a máj- és epehólyag-betegségek kezelésére, az anyatejtermelés elősegítésére, a rák megelőzésére és kezelésére, sőt a máj alkoholtól és más környezeti mérgektől való védelmére is használják.

Íme a máriatövis 7 tudományosan megalapozott előnye.

1. A máriatövis védi a májat

A riatövist gyakran népszerűsítik májvéhatása miatt. Rendszeresen használják kiegészítő terápiaként olyan betegeknél, akiknek májkárosodása van olyan állapotok miatt, mint az alkoholos májbetegség, az alkoholmentes zsírmájbetegség, a hepatitis és a májrák. Arra is használják, hogy megvédje a májat a méreganyagoktól, például az amatoxintól, amelyet a halálsapkagomba termel, és lenyelés esetén halálos. A tanulmányok kimutatták, hogy javult a májműködés olyan májbetegségben szenvedőknél, akik máriatövis-kiegészítőt szedtek, ami arra utal, hogy a kivonat segíthet csökkenteni a májgyulladást és a májkárosodást. Bár további kutatásra van szükség a működésével kapcsolatban, a máriatövisről azt gondolják, hogy csökkenti a májban a szabad gyökök által okozott károsodást, amely akkor keletkezik, amikor a máj mérgező anyagokat metabolizál. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy kismértékben meghosszabbíthatja az alkoholos májbetegség miatti májcirrózisban szenvedők várható élettartamát. r a máriatövis-kivonatot általában májbetegségben szenvedők kiegészítő terápiájaként használják, jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy megakadályozhatja ezen állapotok kialakulását, különösen akkor, ha az illető egészségtelen életmódot folytat.

2. Segíthet megelőzni az agyműködés életkorral összefüggő hanyatlását

A riatövist több, mint kétezer éve hagyományos gyógymódként használják olyan neurológiai állapotok kezelésére, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai azt jelentik, hogy valószínűleg neuroprotektív, és segíthet megelőzni az agyi funkciók életkor előrehaladtával tapasztalható hanyatlását. Laboratóriumiés állatkísérletek során kimutatták, hogy a szilimarin megakadályozza az agysejtek oxidatív károsodását, ami segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást. Ezek a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a máriatövis csökkentheti az amiloid plakkok számát az Alzheimer-kórban szenvedő állatok agyában.

Az amiloid plakkok amiloid fehérjék ragadós csoportjai, amelyek az öregedés során felhalmozódhatnak az idegsejtek között. Nagyon nagy számban fordulnak elő az Alzheimer-kórban szenvedők agyában, ami azt jelenti, hogy a máriatövis potenciálisan segíthet e nehéz állapot kezelésében. Jelenleg azonban nincs olyan humán tanulmány, amely a máriatövis hatásait vizsgálná Alzheimer-kórban vagy más neurológiai betegségekben, például demenciában és Parkinson-kórban szenvedőknél.

3. A máriatövis megvédheti a csontokat

Az oszteoporózis, vagyis csontritkulás progresszív csontvesztés által okozott betegség.Általában lassan, több év alatt fejlődik ki, és gyenge és törékeny csontokat okoz, amelyek még kisebb esések után is könnyen eltörnek. A la boratóriumiés állatkísérletekben kimutatták, hogy a riatövis serkenti a csontok mineralizációját, és potenciálisan véd a csontvesztés ellen. Ennek eredményeként a kutatók azt sugallják, hogy a máriatövis hasznos terápia lehet a posztmenopauzás nők csontvesztésének megelőzésére vagy késleltetésére.

4. Segítheti a rák kezelését

Néhány állatkísérlet kimutatta, hogy a riatövis hasznos lehet a rákkezelések mellékhatásainak csökkentésében. Ezenkívül a kemoterápiát hatékonyabbá teheti bizonyos rákos megbetegedések ellen, és bizonyos körülmények között a rákos sejteket is elpusztíthatja. Az embereken végzett vizsgálatok azonban nagyon korlátozottak, és még nem mutattak ki jelentős klinikai hatást az emberekre. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy meg lehessen határozni, hogyan lehet a szilimarint a rákkezelés alatt álló emberek támogatására használni.

5. Fokozza az anyatejtermelést

máriatövis

Fotó: bigstock.com

A máriatövis egyik hatása az, hogy fokozhatja az anyatejtermelést a szoptató anyáknál. A kutatók úgy gondolják, hogy úgy működik, hogy többet termel a prolaktin nevű tejtermelő hormonból. Az adatok nagyon korlátozottak, de egy randomizált, kontrollos vizsgálat szerint azok az anyák, akik 63 napon keresztül 420 mg szilimarint szedtek, 64%-kal több tejet termeltek, mint a placebót szedők. További kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez és a máriatövis szoptató anyák számára való biztonságosságának megerősítéséhez.

6. Segíthet az akne kezelésében

Az akne egy krónikus gyulladásos bőrbetegség. Bár nem veszélyes, de hegeket okozhat. Az emberek fájdalmasnak is találhatják, és aggódhatnak a megjelenésükre gyakorolt ​​hatása miatt. Feltételezik, hogy a szervezetben felléoxidatív stressz szerepet játszhat az akne kialakulásában.n Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt a riatövis hasznos kiegészítő lehet a pattanásokban szenvedőknek. Érdekes módon egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál az aknés embereknél, akik napi 210 milligramm szilimarint fogyasztottak 8 héten keresztül, 53%-kal csökkent az aknés elváltozások.

7. A máriatövis csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét

A máriatövis hasznos kiegészítő terápia lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. Felfedezték, hogy a máriatövisben lévő egyik vegyület hasonlóan működhet, mint egyes diabetikus gyógyszerek, azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. Valójában egy közelmúltbeli áttekintés és elemzés megállapította, hogy a szilimarint rendszeresen szedő emberek éhgyomri vércukorszintje és a HbA1c, a vércukorszint szabályozásának mértéke jelentősen csökkent. Ezenkívül a riatövis antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai szintén hasznosak lehetnek a diabéteszes szövődmények, például a vesebetegség kialakulásának kockázatának csökkentésében. Ez az áttekintés azonban azt is megjegyezte, hogy a tanulmányok minősége nem volt túl magas, ezért további tanulmányokra van szükség, mielőtt határozott ajánlásokat lehetne tenni.

Forrás: healthline.com

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink