Ne higgyük el, hogy 40 felett lehetetlen fogyni. Semmi sem lehetetlen, esetleg más stratégiát kell követnünk, mint eddig. Ha figyelembe veszünk néhány alapvető élettani változást, ami bennünket is érint, és ehhez igazítjuk az életmódunkat, akkor sikerrel fogunk járni.

Harc a zsírpárnák ellen – 40 felett

Mi változik?

Negyven felett már sokkal több tudatosság kell a testsúly megtartásához és a fogyáshoz, ezért is törik bele sokak bicskája. Már nem működnek a villámdiéták, nem dobunk le 3 kilót egy hét alatt, mintha semmi sem úgy működne, mint hamvas harmincasként. mert így is van. A változásokat el kell fogadni, de nem kell beletörődni a hízásba. A szakértők egyöntetűen felhívják a figyelmet, hogy a lassabb anyagcsere és a negyven feletti izomvesztés is hozzájárul a lassú és egyenletes hízáshoz. Egy átlagos, ülő munkát végző nő 50 éves korára 7-8 kiló izmot veszít a harmincas éveihez képest. Ezért a táplálkozásban a jó minőségű fehérjéket kell előnyben részesíteni, hetente kétszer súlyzós, valamint háromszor kardioedzést kellene végezni, hogy hatékonyan vegyük fel a harcot a korral járó súlygyarapodás ellen.

A fehérjékből származó aminosavak az izmok építőkövei. Minden étkezésnek kellene fehérjét tartalmaznia, és különösen fontos lenne ez reggel. Ha elegendő fehérjét eszünk és aktívak maradunk, akkor meg tudjuk őrizni az izomtömegünket.

Negyven felett sok nő küzd pajzsmirigygondokkal, így, ha gyanúsan nem megy a fogyás a legnagyobb erőfeszítések mellett sem, akkor menjünk el pajzsmirigyszűrésre.

Kevesebb kalória is elég

Ha nem is kell sokkal csökkenteni a bevitelt, de évtizedenként 3-4 százalékkal érdemes. Ha 2500 kalória körüli mennyiséget ettünk meg a harmincas éveinkben, akkor 2380 is elég lesz a negyvenesben, és 2260 az ötvenesben. Az sem mindegy, persze, hogy ez miből tevődik össze. Eljött az ideje, hogy tudomásul vegyük, a nassokból, az édességekből már jobb kevesebbel beérni.

Nem kell mérlegelni

Legalábbis nem mindennap. 40 felett a hormonális változásoknak köszönhetően a testsúly sokkal jobban ingadozik, mint annak előtte. Elég, ha hetente egyszer mérünk, így nem megy el a kedvünk a diétázástól, látva, hogy összevissza szaladgál egy-két kiló egyik napról a másikra. Egy szempontot tartsunk szem előtt: lassan, de kitartóan haladjunk a célunk felé.

 

Növeljük a rostbevitelt

A középkorú nők számára nagyon hasznos a minőségi rostok fogyasztása. A zab, a quinoa, a kuszkusz segítenek a koleszterint szint csökkentésében és a vércukorszint stabilizálásában.

Az alkohol jobban árt

A korral a szervezetnek egyre nehezebb lebontani az alkoholt, így a napi egy-két pohárka borról a heti egy-két pohárkára kellene áttérni. Egy pohár bor 100-200 kcal között van, ha eddig naponta fogyasztottunk és most abbahagyjuk, heti szinten 600–1200 kalóriát is megspórolunk.

A jó alvás nagyon fontos

A kielégítő alvásmennyiség segít abban, hogy leküzdjük a sóvárgást, hogy ne édességgel pótoljuk az energiahiányt. Az alváshiány ugyanis kedvezőtlen hatással van két olyan fontos hormon szintjére, amelyek a jóllakottság érzését biztosítják. Alvás közben a testünk komoly anyagcseremunkát végez, a 6 óránál kevesebb alvás hajlamosít a glükóz-intoleranciára, azaz a cukorbetegségre.

 

Kései táplálkozási zavarok

Pszichológus az edzőm – Előny vagy hátrány?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink