A fogak elszíneződése lehet genetikai adottság, de bizonyos ételek, italok fogyasztása is okozhatja ezt a kellemetlen elváltozást. Ha nincs lehetőséged a szakszerű orvosi fogfehérítésre, próbálkozhatsz otthoni praktikákkal is, amik rövid távon beválhatnak.

Hófehér fogak és ragyogó mosoly házi praktikákkal

Citrusfélék

A citrusfélék, mint a citrom, a narancs és az ananász, magas savtartalmuknak köszönhetően oldják a fogak felületi rétegét, fehérítve a fogakat. Fogfehérítés céljából azonos arányban keverj el frissen préselt gyümölcslevet és vizet. Soha ne használd a citrusok levét önmagában, ugyanis a gyümölcsök magas savtartalma miatt könnyen megsértheted a fogzománcot. Citrusos öblögetés után várj 15 percet, majd bő vízzel többször öblögess.

 

Alma, sárgarépa, zeller

Javítják a nyáltermelődést, így a nyállal keveredve segítenek eltávolítani a szájban lévő baktériumokat és fehérítik a fogakat. C-vitamin-tartalmuknál fogva segítenek megőrizni a szájüreg egészségét, valamint elkerülni a fogínygyulladást.

 

Szódabikarbóna

Az otthoni fogfehérítés egyik legerősebb és legkevésbé kockázatos praktikája. Nemcsak fehéríti, de tisztítja is a fogakat és a szájüreget, segít a fogkő eltávolításában. Mártsd a nedves fogkefét ½ kiskanál szódabikarbóna és ½ kiskanál só keverékébe, és moss fogat alaposan. Használd hetente 1-2 alkalommal.

 

Halványítja a fogak sárgaságát, erőteljesen baktériumölő hatású. A szódabikarbónához hasonlóan segít a fogkő kialakulásának megelőzésében, illetve a már kialakult fogkövek enyhítésében is. A sót keverd a fogkréméhez, esetleg fogporhoz, és 2-3 percen át alaposan mosd át a fogad. Végül bő vízzel öblítsd ki a szádat. Hetente egyszer alkalmazd.

 

Almaecet

Fogfehérítő hatását az almasavnak köszönheti. A legjobb az almaecetes öblögetés: 1 dl almaecetet keverj össze ugyanennyi langyos vízzel, öblögess vele 10-15 másodpercig. Ismételd meg 5-6 alkalommal az öblögetést. Az utolsó után várj 15 percet, majd tiszta vízzel öblíts, mosd át a fogaidat. Alkalmazása heti 3 alkalomnál többször nem javasolt.

 

Babérlevél és narancshéj

A fogfehérítés egyszerű és természetes módja: a szárított narancshéjat és a babérleveleket őröld le, majd kevés vízzel hígítva készíts belőle fogfehérítő pasztát. Alkalmazd hetente 1-2 alkalommal.

 

Növényi olajok

A természetes növényi olajokkal való szájöblítést már az ókorban is használták, megelőzve a szájüregi fertőzéseket és a fogszuvasodást. Bármilyen növényi olajat használhatsz szájöblítésre: 1 evőkanál olajjal öblögess 10-15 percen át. Utána köpd ki az olajat, és alaposan öblítsd ki vízzel a szádat. Az egyik legjobb „fogvédő” a kókuszolaj. Szinte minden káros baktériumot és mikroorganizmust képes elpusztítani, így hatékony a fogszuvasodás ellen. Tisztítja, védi és fehéríti a fogakat. Csepegtess 1-2 csepp kókuszolajat a fogkefére, és 15 percen keresztül dörzsölje a fogát.

 

+1: Joghurt, tej, sajt

A tejtermékek tejsavat tartalmaznak, amely csökkenti a fogágybetegségek kialakulásának esélyét, erősíti, védi a fogakat. Fogfehérítő hatásuk nem bizonyított, de a bennük található kalcium és D-vitamin elengedhetetlen a fogak és a szájüreg egészségének megőrzéséhez.

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink