Cink
Legfontosabb szerepe talán a sejtek határoló hártyája, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik, ami a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után. Mindezek függetlenek a sejttípustól, vagyis valamennyi sejtre jellemzőek. A cink elősegíti a sebgyógyulást és hámosodást, gyulladáscsökkenő, antibakteriális hatású. A cink hiánya akné formájában jelentkezik a bőrön, mivel a cink szabályozza a bőr zsírtermelését, és néhány hormonét is, amelyek az akné kialakulásáért felelősek.
Forrásai: Belsőségek, sovány hús, dió, tökmag, hüvelyesek, gomba, zöld leveles növények, tej, sajt
Szilícium
A szilícium-dioxid olyan, nyomokban előforduló ásványi anyag, amely a test kötőszöveteit erősíti. Fontos szerepe van a csontok épülésében, a kollagénszintézisben, a bőr, a haj és a köröm egészségében. Az öregedő bőr kötőszövetében csökken a szilícium és a hyaluronsav mennyisége, és ezért veszít rugalmasságából és hidratáltságából. Forrásai: Zöldbab, zeller, spárga, zab, földieper, mezei zsurló Szelén Ellensúlyozza a szabad gyökök sejtkárosító hatását, segít helyreállítani a sérült szöveteket. Erősíti és revitalizálja, rugalmassá teszi a bőrt.
Forrásai: Barna rizs, búzacsíra, lazac, tonhal, tojás, paradió
Ómega 3 zsírsavak
A bőr nedvességét és rugalmasságát adó esszenciális zsírsavak megtalálhatók az ómega 3 olajokban. Az ómega 3 zsírsavak beépülnek a sejthártyába, és rugalmasabbá teszik, segítve valamennyi szervrendszer egészséges működését. Ómega 3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, így számos, sejten belül lejátszódó folyamat is.
Forrásai: Olajos halak, kagyló, napraforgóolaj, dió, lenmag
Vitaminok
Az A-, C- és E-vitamin a bőr számára létfontosságú. Az A-vitamin regenerálja a bőrt, ezért gyakran alkalmazzák bőrbetegségek – például akné – kezelése során. A száraz, pikkelyes bőr gyakran A-vitaminhiányra figyelmeztet.
Forrásai: Répában, májban, édesburgonyában, káposztában, kajsziban, amerikai kelkáposztában, spenótban sok található. Míg az A-vitamin külső szedésénél a túladagolás veszélyes, a béta-karotinból a szervezet maga állítja elő az A-vitamint – biztonságosan. A C-vitamin a szabad gyökök ellen jó, E-vitaminnal kombinálva pedig védelmet nyújt a nap káros hatásai ellen.
Forrásai: Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, a paprika, a bogyós termések, a petrezselyem és a káposzta. A szintén antioxidáns hatású E-vitamin csökkenti a ráncok kialakulását és enyhülést ad a száraz, durva bőrnek.
Forrásai: Megtalálható a búzacsírában, a mandulában, a sáfrányban és a napraforgóolajban. Gyakran jóval hatékonyabban segíti a bőr védelmét a káros sugarakkal szemben, és megelőzi a bőrrákot, ha A-vitaminnal kombinálják.
Ezeket már olvasta?
- ÍGY TANÍTSA MEG ISKOLÁS GYERMEKÉNEK AZ ÖNVÉDELMET
- METABOLIKUS SZINDRÓMA – AMIKOR A TESTÜNKKEL HÁBORÚZUNK