Sok élelmiszer tartalmaz olyan mikrotápanyagokat, amelyek szebbé teszik a bőrt, a hajat, és általában fokozzák a szervezet vitalitását. Összegyűjtöttük azokat, amelyek fogyasztása elengedhetetlen a bőre egészsége és szépsége érdekében.

Szépítő tápanyagok

Cink

Legfontosabb szerepe talán a sejtek határoló hártyája, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik, ami a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után. Mindezek függetlenek a sejttípustól, vagyis valamennyi sejtre jellemzőek. A cink elősegíti a sebgyógyulást és hámosodást, gyulladáscsökkenő, antibakteriális hatású. A cink hiánya akné formájában jelentkezik a bőrön, mivel a cink szabályozza a bőr zsírtermelését, és néhány hormonét is, amelyek az akné kialakulásáért felelősek.

Forrásai: Belsőségek, sovány hús, dió, tökmag, hüvelyesek, gomba, zöld leveles növények, tej, sajt

Szilícium

A szilícium-dioxid olyan, nyomokban előforduló ásványi anyag, amely a test kötőszöveteit erősíti. Fontos szerepe van a csontok épülésében, a kollagénszintézisben, a bőr, a haj és a köröm egészségében. Az öregedő bőr kötőszövetében csökken a szilícium és a hyaluronsav mennyisége, és ezért veszít rugalmasságából és hidratáltságából. Forrásai: Zöldbab, zeller, spárga, zab, földieper, mezei zsurló Szelén Ellensúlyozza a szabad gyökök sejtkárosító hatását, segít helyreállítani a sérült szöveteket. Erősíti és revitalizálja, rugalmassá teszi a bőrt.

Forrásai: Barna rizs, búzacsíra, lazac, tonhal, tojás, paradió

Ómega 3 zsírsavak

A bőr nedvességét és rugalmasságát adó esszenciális zsírsavak megtalálhatók az ómega 3 olajokban. Az ómega 3 zsírsavak beépülnek a sejthártyába, és rugalmasabbá teszik, segítve valamennyi szervrendszer egészséges működését. Ómega 3 zsírsav fogyasztását követően javul a sejtmembrán rugalmassága, így számos, sejten belül lejátszódó folyamat is.

Forrásai: Olajos halak, kagyló, napraforgóolaj, dió, lenmag

Vitaminok

Az A-, C- és E-vitamin a bőr számára létfontosságú. Az A-vitamin regenerálja a bőrt, ezért gyakran alkalmazzák bőrbetegségek – például akné – kezelése során. A száraz, pikkelyes bőr gyakran A-vitaminhiányra figyelmeztet.

Forrásai: Répában, májban, édesburgonyában, káposztában, kajsziban, amerikai kelkáposztában, spenótban sok található. Míg az A-vitamin külső szedésénél a túladagolás veszélyes, a béta-karotinból a szervezet maga állítja elő az A-vitamint – biztonságosan. A C-vitamin a szabad gyökök ellen jó, E-vitaminnal kombinálva pedig védelmet nyújt a nap káros hatásai ellen.

Forrásai: Sok C-vitamint tartalmaznak a citrusfélék, a paprika, a bogyós termések, a petrezselyem és a káposzta. A szintén antioxidáns hatású E-vitamin csökkenti a ráncok kialakulását és enyhülést ad a száraz, durva bőrnek.

Forrásai: Megtalálható a búzacsírában, a mandulában, a sáfrányban és a napraforgóolajban. Gyakran jóval hatékonyabban segíti a bőr védelmét a káros sugarakkal szemben, és megelőzi a bőrrákot, ha A-vitaminnal kombinálják.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.

Ajánlataink