A hátfájás nagyon gyakori probléma, a felnőtt lakosság mintegy 80 százalékát érinti. Háromból egy nő most is gerincfájdalommal küzd. Derítsd ki, hogy vajon mi okozhatja ezt a kellemetlen tünetet, és nézd meg, hogyan szabadulhatsz meg a fájdalomtól.

Derítsd ki az okot, és vess véget a kínzó hátfájásnak!

Vállak

Egy nehéz válltáskánál vagy egy rossz melltartónál jobban semmi sem terheli ezt a területet. A hátfájás elkerülése érdekében az egy vállon átvetett vagy túl alacsonyan hordott táskatípusok helyett szerencsésebb a mellkason és háton keresztben átvetett, hosszú pántos táska viselése, mert a táska súlypontja a test középvonalához közelebb van, és váltogatható a váll. A vékony, spagettipántos melltartók (főleg a C kosár feletti méret) nem a legjobb viselet, mert így a vállakra nehezedik a mellek súlya, ami fájdalomhoz és rossz tartáshoz vezet. Válassz vastagabb pántos melltartót, ami jobban tartja a melleket. A kis melltartó is okozhat gondot: a szoros pántok nyomják a váll idegeit, ez pedig akár a karok mozgására is hatással lehet.

Nagyon komoly veszélyekkel jár az ülő életmód!

 

Nyak

A nyaki fájdalomnak számos oka lehet, például izommerevség, porckopás, de okozhatják súlyos betegségek is. Az izommerevséget okozhatja a hibás tartás, a huzat, különböző légúti betegségek, illetve hirtelen mozdulat hatására bekövetkező izomhúzódás. Van azonban még egy nagyon gyakori oka a nyaki fájdalomnak, ez pedig nem más, mint a gyenge felkar. Ha nehezet emelsz vagy intenzívebben használod a felkarok gyenge izmait, a nyak izmait is terheled. Megelőzheted a probléma kialakulását, ha az edzéstervedbe fekvőtámaszokat és felkarerősítő gyakorlatokat is beépítesz.

Hát

A hát területe legtöbbször meszesedés, esetleg gyulladás miatt fáj, de gerincsérv is okozhatja a hátfájás kellemetlen tüneteit. Ennek felismerését megkönnyíti, ha a fájdalom mellett idegrendszeri tünetek is megjelennek. A légzés egyszerre lehet bűnös és gyógyító is. A gyors, sekély légzés során a mélyebb területek izmai nem vesznek részt a légzésben, ami fájdalom kialakulásához vezethet. A mély hasi légzés ellenben segít, hogy oldódjanak a görcsös izmok és csillapodjon a fájdalom.

Formáló, tartást adó, erősítő gyakorlatok Béres Alexandrától

 

Medence

Az ülő életmód már-már népbetegségnek számít. Az emiatt kialakuló hátfájás elkerülése érdekében egyre több irodában használnak olyan asztalokat, melyek mellett állva is lehet dolgozni, de 7-8 óra ácsorgás legalább úgy terheli a medence izmait, mint a sok ülés. Váltogasd a pozíciókat félóránként, közben végezze nyújtógyakorlatokat 30 másodpercen át, és ebédszünetben lehetőség szerint sétálj 10-15 percet.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink