Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük

Paprikaparádé – 6 paprika, amiből érdemes többet enni!

Tölteni való paprika

A legnépszerűbb fajta, ezt esszük szendvicsekhez, ezzel készül a töltött paprika. Savanyúságokhoz is használhatjuk, a csumája eltávolítása után káposztával szokták teletölteni. A hagyományos töltött paprikát készíthetjük könnyedebb verzióban is. Ha nem teszünk a húsgombócba rizst, nem rántjuk be a paradicsomszószt, és édesítésnek nyírfacukrot használunk, akkor kifogástalan, alacsony szénhidráttartalmú főételt kapunk.

Pritamin

Paradicsompaprikának is hívják, tápanyagokban és C-vitaminban az egyik leggazdagabb paprikafajta. Édes aromája miatt frissen is, feldolgozva is nagyon finom. Sóval, összedarálva nyers paprikakrémet is készíthetünk belőle, ami nagyszerű ízt ad a magyaros ételeknek télen. 1 kg paprikához 20 dkg sót számoljunk. A paprikát mossuk meg, csöpögtessük le, távolítsuk el a magházat, és hagyományos húsdarálón daráljuk le. Adagoljuk kisebb méretű üvegekbe, és légmentesen zárjuk le. Felnyitás után tartsuk hűtőben.

Kápia

Vastag, kemény húsú, hosszúkás alakú és sötét kárminpiros színű. A paradicsompaprikához hasonlóan sötétzöld színűből érik sötétpirossá. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma.Az érett termések egyesítik a tölteni való és a paradicsompaprika előnyeit: hosszú ideig eltartható, mutatós, sütve és grillezve is kiváló ízű. Elmaradhatatlan kellék egy kerti partiról, illetve a török konyha használja előszeretettel.

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika igen színes zöldségféle: zöld, sárga, narancssárga vagy bordópiros, harang alakú termésként találkozhatunk vele a piacon. Ez a négy azonban egy, nem négyféle paprika, csak négyféle érettségi állapot, de ez a fajta paprika mindegyik állapotában fogyasztható. A kaliforniai paprika számos értékes összetevőt tartalmaz, mintegy harmincféle különböző karotinoid található benne, egyedül a paradicsom tartalmazza hasonlóan nagy mennyiségben ezeket az értékes anyagokat. Emellett C- és E-vitamin-tartalma is igen jelentős.

Chili

Kicsi a paprika, de erős. A chilinek vagy cayenne-i borsnak is nevezett paprikák kisebbek és sokkal csípősebbek. A magházat főzés előtt el kell távolítani, mert megkeseríti az ételt. Csípős ízű ételek elengedhetetlen fűszere. Almapaprika A bogyó típusú paprikákat leginkább savanyúságként fogyasztjuk, akár édesen, akár csípősen.

Jalapeno

Egyike a leghíresebb paprikáknak, ez már a brutálisan csípős kategória. A mexikói konyha alapanyaga, sok saláta és pikáns szósz készül belőle.

Egye magát boldoggá

Őszi diéta szezonális finomságokkal – Mintaétrend 1 hétre!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink