Ha korog a gyomra, logikus, hogy eszik pár falatot. De mi van akkor, ha olyan ételeket fogyaszt, amelyek nem csillapítják az éhségét? Az, hogy jóllakottnak érzi már magát, bonyolult folyamat eredménye. És ez a folyamat könnyen sérül, egyebek között akkor is, ha olyan élelmiszert vagy innivalót fogyaszt, amelynek a tápanyagtartalma nem megfelelő.

8 étel és ital, amit ha elfogyaszt csak még éhesebb lesz!

Fehér kenyér

A fehér kenyér elfogyasztása után gyorsabban alakul ki éhségérzet, mintha teljes kiőrlésű kenyeret enne. ennek az az oka, hogy a fehér lisztben – az eltávolított külső héj miatt – sokkal kisebb a rostok aránya, ezáltal a keményítőt gyorsabban emészti meg a szervezet, és a keletkező energia cukor formájában azonnal a véráramba kerül. Amikor a szervezet ezt az energiát felhasználja, visszatér az éhségérzet.

Gyümölcslevek

A gyümölcslevek fogyasztása divat lett az elmúlt években, de nem szabad elfelejteni, hogy nem minden gyümölcslé egészséges. A legtöbb gyümölcslé a gyümölcs természetes cukortartalmán túl hozzáadott cukrot is tartalmaz, rosttartalma viszont nagyon alacsony. A gyümölcslé hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami aztán rövid idő alatt újra jelentősen lecsökken.

Sós rágcsálnivalók

A chips, a ropi és a többi sós rágcsálnivaló gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrát, amely hirtelen emeli a vércukorszintet. Az ilyen rágcsák elfogyasztása után gyakran még egy kis édességre is vágyik az ember, hiszen az agy és az ízlelőbimbók üzenetének „hála”, úgy érezheti, csak a „sós gyomor” lakott jól. Alkohol már napi három egységnyi alkohol 30 százalékkal csökkenti a jóllakottságérzetért felelős hormon, a leptin szintjét. Az alkohol ráadásul kimeríti a szervezet szénhidrátraktárait, arra ösztönözve az embert, hogy evéssel pótolja az elvesztett energiát.

Pizza

A félkész vagy fagyasztott pizzákban minden megtalálható, ami egészségtelen, és ami hirtelen emeli a vércukorszintet és összezavarja a jóllakottság és az éhségérzetért felelős hormonok termelődését: fehér liszt, hidrogénezett olajok, zsíros ömlesztett sajtok és tartósítószerek.

Fehér tészta

A tésztával ugyanaz a helyzet, mint a fehér kenyérrel: akár egy nagy tányér spagetti elfogyasztása után is gyorsan jelentkezhet farkaséhség. A másik probléma a tésztával az, hogy könnyű belőle túl sokat enni. szakemberek szerint egy felnőtt embernek csupán egy félbögrényi kifőtt tésztára van szüksége, de az éttermekben ennek többszörösét teszik a tányérra – nem beszélve a tészta tetejére öntött vajas, tejszínes szószokról.

Sushi

A sushi egészséges táplálék, hiszen tengeri finomságokat tartalmaz és kis adagokban kínálják, így a méretéből adódóan sem hizlalhat – gondolják sokan. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A kaliforniai tekercs nevű sushiban például mintegy 30 gramm szénhidrát van, ami nagyjából annyira hizlal, mint 3 szelet fehér kenyér. A sushiban ugyanis sok-sok egészséges összetevő – alga, hal, avokádó – van, de a legnagyobb részben fehér rizst tartalmaz. A sushitekercsek gyorsan emészthetőek, így gyorsan ki is ürülnek a gyomorból.

Cukrozott kukoricapelyhek, müzlik

A különböző reggelizőpelyhek igazán egészséges és tápláló ételek, gondolhatják azok, akik lelkifurdalás nélkül veszik le a polcokról a vonzó csomagolású kukoricapelyheket, müzliket. érdemes azonban alaposan átvizsgálni az összetevők listáját, ugyanis sok ilyen termék hozzáadott cukrot tartalmaz. Ez azért jelent problémát, mert ébredés után a legalacsonyabb a szervezet inzulinérzékenysége, vagyis az ilyenkor elfogyasztott finomított szénhidrátok jelentősen megemelik a vércukorszintet. A gyors emelkedés után a vércukorszint ugyanilyen hirtelen vissza is zuhan, amire a szervezet farkaséhséggel reagál.

Mesterséges édesítőszerekkel készült ételek

A light, illetve cukormentes elnevezés csalóka. A cukor helyett édesítőszerrel – aszpartámmal, szukralózzal, szacharinnal – készült ételek, italok fokozzák az étvágyat. Édes ízükkel mintegy stimulálják az agysejteket, amelyek úgy érzékelik, mintha egy bizonyos mennyiségű energiát vitt volna a szervezetbe. Ilyenkor aztán még jobban kívánja az édességet, hiszen az agy hiányérzetet jelez. Idővel ez a folyamat ténylegesen befolyásolja az agy éhségérzetért felelős területeit.

Egészséges kertiparti-falatok – 6 kipróbált recept

Krumplidiéta – 1 hét – 4 kiló!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink