Lehet valaki egyszerre sovány is és kövér is? Vajon aki vékony, az egyben fitt is? Tényleg irigykednünk kell a szupervékony modellek alakjára? A legújabban felismert testtípus, a skinny fat bizony azt jelenti, hogy aki vékony, még nem biztos, hogy fitt és egészséges is. Nézzük meg, mit tehetünk, ha mi is ebbe a típusba tartozunk, és változtatni szeretnénk az alakunkon.

Skinny fat vagyok, mit változtassak?

Mikor leszünk sovány zsírosak?

Először is szögezzük le, hogy a skinny fat, vagyis a sovány, mégis zsíros testalkat nem egyenlő a túlsúllyal vagy az elhízással. Ez nem egészségtelen állapot, és leginkább a genetika felelős érte, de ettől függetlenül, hogy sokáig egészségesek is maradjunk, nem árt kicsit fittebbé válni, még akkor is, ha soványak vagyunk. A skinny fat típusba azok az emberek tartoznak, akik annyit ehetnek, amennyit csak akarnak, mégsem híznak egy dekát sem. Éppen ezért messziről kerülik az edzőtermet, mert „minek”? A kulcs a testösszetételben rejlik: ugyanis ezek az emberek hiába karcsúak, mivel minimális izomzattal rendelkeznek, a testzsírszázalékuk rendszerint igen magas – ami pedig nem túl egészséges.

Az izmok hiánya

Egy fitt, rendszeres súlyzós edzést végző nő és egy skinny fat nő rendelkezhet ugyanannyi testzsírral, a különbség a hozzá arányló izomban rejlik. Ha összehasonlítunk két ilyen nőt, vajon melyikre szeretnénk inkább hasonlítani? Nőként még mindig rémiszt minket az a gondolat, hogy lemenjünk a terembe és egy kis izmot szedjünk fel, mert egyfelől az kemény munkát jelent, másrészt pedig „nem szeretnénk túl izmosak lenni”. A jó hír az, hogy a befektetett idő és energia duplán megtérül. A skinny fat típusú nők olyan nehezen tudnak izmot építeni, egy hétköznapi edzésprogram mellett kizárt, hogy „túl izmosakká” váljanak.

Amit kerülni kell

1. KILÓK HELYETT SZÁZALÉKOK

A skinny fat testalkathoz vezető út azzal kezdődik, hogy túl sok figyelmet szentelünk annak, hány kilót mutat a szobamérleg ahelyett, hogy a testösszetételre fókuszálnánk.

2. KARDIO + DIÉTA = IZOMGYILKOSSÁG

Amikor a mérleg nyelve a több kiló felé mozdul, a legtöbb nő azonnal elkezd fogyókúrázni és másfél-két órákat tölteni a futópadon. Ezzel a két dologgal pedig, így együtt, a felesleg helyett csak a még meglévő izmunkat gyilkoljuk. Kutatások bizonyították, hogyha kombináljuk a rendszeres súlyzós edzést egy fehérjében gazdag étrenddel, 20-25 százalékkal hatékonyabban tudjuk csökkenteni a testzsírunkat, miközben megfelelő izomtónusra is szert tehetünk.

3. NAGY MENNYISÉGŰ KARDIO

Még mindig sokan meglepődnek azon a kutatási eredményen, amely szerint a rendszeres, egysíkú és hosszú kardiós edzésekkel sokkal lassabban tudunk a feleslegtől megszabadulni, és kevesebbet is veszítünk. Sokan azt hiszik, hogy a kardio önmagában elég a fogyáshoz, ami a fogyókúra elején igaznak is bizonyul – de sajnos ezzel a módszerrel sokkal könnyebb visszahízni is, sőt még több súlyt szedhetünk fel, mint amennyit leadtunk. Ha tónusosak akarunk lenni, fel kell adnunk az órákig tartó kardiózást, viszont a minimumon meg kell tartani. Ugyanis ez az edzésmódszer kiválóan fejleszti a keringési rendszert és az állóképességet, tehát a hátrányok ellenére nagyon-nagyon hasznos!

4. KEVÉS SÚLYZÓS EDZÉS

Sokan, akik fogyni szeretnének, és még többen, akik soványak, csak minimális súlyzós edzést végeznek – azt is alacsony intenzitáson. Egy intenzív súlyzós edzés persze nem éget el annyi kalóriát, mint egy HIIT (High Intensity Intervall Training) kardiózás, de annál bizony többet használ, mintha csak a futópadot koptattuk volna. És akkor még nem is beszéltünk az edzést követő „afterburn” hatásról, ami azt jelenti, hogy az edzés után a kanapén fekve is kalóriát éget még a szervezetünk hosszú időn át – ha az edzést jól végeztük.

Alakformáló gyakorlatok step padon

Napokig focizott rajongójával Messi a nyaralásuk alatt

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink