A rendszeres fizikai aktivitás nemcsak az egészséges testsúly fenntartását segíti, de erősíti a szívet és a tüdőt, csökkenti a vérnyomást, fokozza az izmok oxigén- és vérellátását. Mozogjon hetente legalább háromszor, hogy elkerülje a depressziót, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A legfontosabb, hogy találja meg azt a tevékenységet, amely az ön számára könnyen hozzáférhető és örömmel tölti el.

A 4 legnépszerűbb kardiomozgás

Mit jelent  a  kardiomozgás?

A kardio szó a testmozgás kapcsán egy jelző, amely a szív teljesítményét növelő mozgásokra utal. A kardioedzés során a szervezet oxigénfelhasználása fokozódik, ezért aerob jellegű. A légzés mélyebbé válik, ahogy egyre több oxigénnel telik meg a tüdő, és a pulzus felgyorsul, ahogy a szív erőteljesebben pumpálja a vért. Az erek kitágulnak, hogy az oxigéndús vér eljusson az izmokhoz. A kardiomozgást jellege szempontjából két kategóriába sorolhatjuk: egyrészt van a hosszan tartó, gyenge vagy közepes intenzitású, egyenletes pulzusszámú aerob mozgás, illetve a rövidebb ideig tartó, nagy intenzitású, ciklikusan változó mozgás.

Miért jó  a  kardioedzés?

A szívizomzat és a légzést biztosító izmok a rendszeres igénybevételnek köszönhetően megerősödnek, így a lélegzet mélyebb lesz, és több oxigén jut a tüdőbe. Az erősebben összehúzódó szív hatékonyabban továbbítja a vért a szervezetbe, így kisebb erőkifejtés mellett több oxigéndús vér jut el az izmokhoz. Ennek köszönhetően a fokozott izommunkát igénylő feladatokat is könnyebb elvégezni. A több testmozgás nagyobb energiafelhasználással is jár, és mivel az energiát a szervezet nagyrészt a zsírok és cukrok égetéséből szerzi, minél több a mozgás, annál több testzsír ég el.

Melyik sportot  válassza?

Minden, fokozott szívveréssel járó edzésforma jót tesz a szívnek, és kitartóan végezve a fogyásban is segít. ezt rövidítve FIT-nek nevezik. (Frequency, Intensity, Time = gyakoriság, intenzitás, idő). A megfelelő szint eléréséhez heti 3-5 edzés szükséges. Az intenzitásnál arra kell figyelni, hogy ha mozgás közben nem nő a pulzusszám, akkor nem dolgozik a szervezet elég keményen ahhoz, hogy a szívre és az érrendszerre gyakorolt kedvező hatás bekövetkezzen. Az idő egy-egy edzés időtartamát jelenti. Az ideális edzés 10 perc bemelegítés, 10-20 perc kardio-fitnesz tevékenység, 5-10 perc levezetés. A legnépszerűbb ilyen mozgásformák a futás, az úszás, a kerékpározás, az ugrókötelezés és az aerobik.

Gyaloglás, futás

A legnépszerűbb tevékenység, mivel nem igényel semmilyen speciális felszerelést. Gyalogolni bárhol lehet, akár a munkába menet vagy a vásárlást intézve. futással megduplázódik az elégetett kalóriamennyiség, de a csípő és láb ízületeit jobban megterheli. Aki a futást választja, annak érdemes egy igazán jó minőségű futócipőt beszereznie.

Úszás

Ha súlyfelesleggel küzd vagy ortopédiai problémája van, jó alternatíva az úszás. A vízben ugyanis nem nehezedik az ízületekre a test súlya. Az úszás során csak úgy ég a kalória, ezért fogyáshoz is ideális.

Ugrókötelezés

Az ugrókötelezés jó zsírégető: a folyamatos ugrálás tempós kocogásnak felel meg. Azonkívül, hogy karbantartja a szívet és az érrendszert, javítja a tartást és rugalmassá, dinamikussá tesz. Figyeljen arra, hogy ne túl kemény felületen eddzen, mert azzal árt az ízületeknek.

Kerékpározás

A rendszeres kerékpározás javítja a szervezet fizikai teljesítőképességét és az összes izmot átmozgatja. Kiváló zsírégető és kíméletes az ízületekhez. Ha kerékpárral jár munkába, megúszhatja a reggeli-délutáni stresszhelyzeteket. A szobakerékpár nagyon praktikus: kis helyen elfér, egyszerűen kezelhető, a terhelés intenzitása pedig könnyedén szabályozható.

7 ötlet, hogy többet sportoljon az egész család

Így edz Cristiano Ronaldo barátnője, Georgina Rodriguez

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink