Az edzőtermekben sokan előnyben részesítik a kardiogépeket. A zsírégetés nagyuraiként tekintenek rájuk, és nem is tévednek nagyot. Ám akad néhány egészen téves elképzelés ezekkel a csodamasinákkal kapcsolatban, amelyeket nem árt helyre tenni.

4 mítosz kardiogépre – és a valóság

1. Fogyni csak a „zsírégető program”-mal lehet igazán

Sok, kardiogépen – futópad, elliptikus tréner, kerékpár – edző ember azt gondolja, azzal teszi a legjobbat, azáltal égeti el a legtöbb zsírt, ha edzéskor a „zsírégető program”-ot választja. A zsírégető program többnyire közepes intenzitású edzést jelent, nem túl magas pulzusszámmal. Ez azonban leginkább szívkímélő program, nem feltétlenül ezzel fogja a legtöbb zsírt elégetni. Természetesen nagyon előnyös, kíméli a szervezetet és égeti is a zsírt, de minél keményebben edz, annál több zsírt fog elégetni, így ne dőljön be a gépeken található hangzatos elnevezésű programoknak.

Akcióterv: A zsírégetőnek minősített programokat tarkítsa intervall edzésekkel. Ez azt jelenti, hogy időről időre dolgozzon nagyon magas intenzitáson, magas pulzusszámmal, majd térjen vissza a közepes intenzitáshoz. Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Például futópadon fusson közepes intenzitáson 2 percig, majd fusson nagyon magas intenzitáson 30 másodpercig, ezek után pedig térjen vissza az újabb 2-3 perces közepes intenzitáshoz

2. Ne higgyen a számoknak!

A kardiogépeken, a kijelzőn megjelenő elégetett kalória számszerűsített összege nem feltétlenül fedi a valóságot. Sőt! Hiába programozza be a nemét, korát, testsúlyát, a kijelzőn megjelenő szám mindössze egy tipp, valamiféle becslés. Ugyanis azok az emberek programozzák, állítják be a gépeket, akik összeszerelik. Sőt ők is tesztelik. Így magukhoz képest állítják be a gépeket is, ami ezáltal nem fogja az elégetett kalória pontos mennyiségét kiírni. Tehát, ha úgy gondolja, hogy a kijelzőn látott szám alapján simán elégette egy sajtburger kalóriamennyiségét, és az edzés után ezzel jutalmazná magát, gondolja át a tervét még egyszer. A látott szám többnyire 10–30 százalékban eltér a valóságtól, többnyire pluszban.

Akcióterv: Legyen óvatos! A kardiogépeken kijelzett számok a legtöbb esetben nem jelentenek többet puszta becslésnél. 1,5 kilométer közepes intenzitású futás vagy kocogás során körülbelül 100 kalóriát éget el a szervezet. Ha ehhez képest túl magas számot lát a kijelzőn, akkor kezdjen gyanakodni. A legjobb, ha beruház egy megbízható pulzusmérő órába.

3. Futópadon pont olyan

Hasznos futni, úgy a szabadban, mint a futópadon. A futópad rendelkezésre áll akkor, amikor rossz az idő, szakad az eső, hullik a hó, vagyis nem éppen barátságos az időjárás a kocogáshoz vagy gyalogláshoz. De a gép semmiképpen nem helyettesíti a természetet. Gondolja csak végig, a padon a szalag gyakorlatilag húzza a lábat, mintegy lerövidíti a lépéseket és csökkenti az edzés hatékonyságát. ráadásul a pad egy bizonyos szintre van beállítva, nem biztosít kellő változatosságot. szemben a természettel, ahol nem segíti gép a futást vagy a gyaloglást, és ahol mindenféle lejtők, emelkedők nehezítik az edzést.

Akcióterv: Amikor csak teheti, menjen és fusson a szabadban. Változtassa a környéket, parkokat. Amikor pedig erre végképp semmi lehetőség, akkor állítson a pad magasságán. Időnként emelje jó magasra, máskor pedig állítsa lejtőre.

4. A szívritmuskijelző alapján kell változtatni a mozgást

Nem szabad elfelejteni, hogy a kalóriaszámlálókhoz hasonlóan a szívritmust kijelzők is csak becsült értéket jeleznek. Kiindulópontnak persze nagyon jók, de ezek a kijelzők szórványos adatokra támaszkodnak. Sokkal erőteljesebb a szívverés a mellkasnál, mint a kézen keresztül. Ezek a gépek ugyanis úgy mérik a szívritmust, hogy meg kell fogni rajtuk egy kart vagy kapaszkodót. Így azon is múlik a mért érték, hogy milyen erősen szorítjuk a kart vagy hogy sovány, illetve húsosabb a kezünk.

Miért ne viseljünk 100%-ban pamutból készült ruhát az edzésen?

„Nyomják a vasmamik!” – Babakocsis futás

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink