Mutatunk pár szuperegészséges élelmiszert, amelyeket érdemes minél gyakrabban az étrendünkbe csempészni. A még biztosabb hatás érdekében olyan recepteket ismertetünk, amelyekben mindegyik élelmiszer kapott egy párt, amivel kiegészítve még egészségesebb ételeket készíthetünk.

Vitaminbombák párban

Csicseriborsó- és paradicsomsaláta

Nem csak humusz formájában érdemes fogyasztanunk a csicseriborsót. Ez a hüvelyes növény rendkívül gazdag rostban, zsírban, de tartalmaz cinket is. Ha összepárosítjuk a C-vitaminban, antioxidánsokban bővelkedő paradicsommal, igazi energiabomba lesz. Keverjük össze a felvágott paradicsomot félcsészényi csicseriborsóval (tehetünk hozzá kígyóuborkát is), tökéletes, vitaminban gazdag, tápláló köretet kapunk. Elkészíthetjük előző este is a másnapi ebédhez, hűtőben tárolva pár óra alatt alaposan összeérnek az ízek.

Sertés brokkolival, shiitake gombával

A marhahús mellett a sertés is az egészséges, kiegyensúlyozott étrend része. Nagyszerű cinkforrás (bár kétségtelenül kevesebb van benne, mint a marhahúsban), ha pedig a shiitake gombával egészítjük ki, nem csak izgalmas, savanykásabb ízvilágot kapunk, de értékes ásványi anyagokhoz is jutunk. Ennek a gombafélének alacsony a kalóriatartalma, de gazdag A-, B-, B12- és D-vitaminban. A brokkoli fontos C-vitaminforrás, egy félcsészényiben 42 mg található, ez egy felnőtt ember napi C-vitamin-szükségletének a 70 százaléka.

Grillezett csirke mangószalszával

Aki diétába, életmódváltásba kezd, hamar megunja a csirke-saláta kombót. Itt egy újabb ajánlat, amely feldobja az unalmasnak tűnő recepteket: egészítsük ki a csirkét egy kis mangóval! Egy csészényi érett mangó 60 mg C-vitamint tartalmaz (ez egy felnőtt ember napi C-vitaminszükséglete). Vágjuk kockára a mangót, keverjünk hozzá a szintén kockára vágott paradicsomot, némi aprított lila hagymát, kis koriander- vagy petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, öntsük le egy lime vagy egy citrom, illetve egy narancs levével. Hagyjuk kicsit hűtőben összeérni az ízeket, majd tálaljuk csirkével, esetleg salátával. Különösen ajánlott megfázásos időszakban.

Currys karfiol kesudióval, avokádóval

Még hogy íztelen a vega konyha! Ez az egytálétel bizonyítja, milyen sokféleképpen készíthetünk tartalmas harapnivalót, ami akár egy lazább főétkezésként is megállja a helyét. A karfiol immunerősítő, vitaminokban gazdag zöldség, ha curryvel főzzük, izgalmas ételt kapunk. Szórjuk meg kesudióval – ami gazdag cinkforrás, egészségesebbé tesz, szebbé varázsolja a hajat, a bőrt és a körmöket –, vágjunk fel hozzá egy érett avokádót vagy tegyünk mellé brokkolit, és kész is az ebéd.

Eper- és spenótsaláta

Kalóriában szegény, tápanyagban gazdag étel. A spenót segít a vashiány megszüntetésében, ha pedig eperrel együtt fogyasztjuk, még jobb a hatás, hiszen az apró piros gyümölcs (mindjárt szezonja van!) igen gazdag C-vitaminban, ami segíti a vas felszívódását. A kettő együtt növeli a vörösvérsejtek számát, amelyek feladata a vérben az oxigén szállítása. A recept egyszerű: vágjon pár szem epret friss spenótlevelekre, locsolja meg kevés balzsamecettel és morzsoljon rá feta sajtot.

Ezeket már olvastad?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink