Egészségesen étkezni egyre trendibb. Kerülni a hozzáadott cukrot, minél több zöldséget, gyümölcsöt enni, rég használt élelmiszereket újra felfedezni. Amerikában megszokott, hogy napról napra újabb és újabb „őrült” diéták terjednek, a tengerentúlról pedig lassan hozzánk is megérkeznek az egyre népszerűbb étkezési trendek – amelyek nagyobb része kifejezetten egészséges és remélhetőleg még sokáig meghatározza a mindennapjainkat.

Csúnyaságok, hínár és ősi gabonák – trendi dolgok a tányéron

A „csúnya” ételek aranykora

Főleg a fiatalabb, húszas-harmincas korosztály szeret és jár egyre gyakrabban (termelői) piacra a szupermarketek helyett. Nekik már nem fontos, hogy a zöldség vagy gyümölcs, amit megvásárolnak, tökéletes formájú legyen. Erre szerencsére egyre több szupermarket is rájött, így már „beengedik” a zöldségespultokra a csúnyább árut is. Mit is jelent ez esetben a csúnya? Mondjuk a picit deformálódott alma vagy sárgarépa. Jó hír ez, hiszen rengeteg pazarlástól óvjuk meg magunkat, ha nem kivételezünk ezekkel a kevésbé mutatós árukkal, korábban ugyanis jellemző volt, hogy a csomagolásnál ezek a növények azonnal a kukában végezték. Azok, amelyeknek – nem mellesleg – ugyanolyan finom az ízük.

Semmi sem felesleges

Újabb környezettudatos trend: nincs pazarlás, a zöldség, a gyümölcs, az állati eredetű élelmiszer minden része felhasználható. Ezzel rengeteget spórolunk. Ez a fajta hozzáállás egyébként a csúcsgasztronómiában is egyre fontosabb, elég csak az idei Bocuse d’Orra gondolnunk, ahol a versenyzők arra törekedtek, hogy az összes hozzávaló minden részét (legyen szó csirkéről vagy leveles zöldségről) felhasználják. Nyugodtan használjuk fel a brokkoli szárát, a csicseriborsó levét – az utóbbiból remek vegán tojásfehérje készülhet. A sokféle felhasználási módnak csak a kreativitás szab határt, a lényeg, hogy minél kevesebb hozzávaló kerüljön a kukába.

Hínár a tányéron

Bizony, nem csak a tengerben, de a tányérunkon is helye van. A hínár az ázsiai országok után az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb. Használhatjuk főzéshez, egytálételekhez, de még chips is készül belőle. Nem véletlenül, dietetikusok már régóta állítják, a tengeri hínár rendkívül egészséges, kalóriatartalma alacsony, ásványi anyagokban – jódban, magnéziumban, kalciumban, vasban, káliumban, cinkben és szelénben – gazdag.

Kenyérfa gyümölcse hús helyett

Egyre több vegetáriánus használja a kenyérfa gyümölcsét, ha húst szeretne helyettesíteni, hiszen állaga a húséhoz hasonló, bár a termés inkább a kenyér vagy a burgonya ízére hajaz. Hasonló textúrája miatt hús helyett eszik többen, a fehérjetartalma alacsony, keményítőben és gyümölcscukorban viszont gazdag – diétázóknak tehát gyakori fogyasztását nem javasoljuk. Készülhet belőle liszt is, magvait szárítva eszik.

Arany latte

Tavaly robbant nagyot az új őrület: arany színben pompázó lattét igyunk a hagyományos, megszokott ízű és színű helyett. A kávét pedig felejtsük ki a pohárból. Hogy miből készül a különleges ital? Kurkumából, kókuszolajból, gyömbérből, fekete borsból, fahéjból, mézből és növényi eredetű tejből. Bár elsőre bizarr összeállításnak tűnik, hamar népszerű lett világszerte, itthon ugyan nem terjedt el, a kávézók kínálataiban nem találtuk, de minden magára valamit is adó gasztroblog foglalkozott e különös frissítővel. Ami nem csak élénkít, de a hozzávalóknak köszönhetően rendkívül egészséges ital, gyulladáscsökkentő hatással.

Ősi gabonafélék reflektorfényben

A quinoa és a farro után egyre több, az ókorban használt és népszerű gabonaféle kerül a boltok polcaira. Ideje jobban megismernünk például a teffet, amely kiemelkedően magas fehérje- és rosttartalommal bír. És szerethető a cirok, melyet a múlt század elején itthon még csak takarmányként használtak, pedig magas fehérje- és rosttartalma miatt igen kedvező az élettani hatása.

MIKOR JELENT PROBLÉMÁT, HA ÚGY ÉREZZÜK, HOGY MAJD KIUGRIK A SZÍVÜNK?

FEHÉR FOLYÁS: A NEMIGYÓGYÁSZ MINDEN KÉRDÉSRE VÁLASZOL

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink