A rendszeres sportolás a jótékony hatások mellett bizony veszélyeket is rejt magában, a különböző sportsérüléseken túl a bőrt is érhetik káros hatások. Összegyűjtöttük a leggyakoribb veszélyforrásokat és azokat a módszereket, melyekkel megóvhatod bőröd egészségét.

Óvd meg a bőröd egészségét sportoláskor is!

 

bőrvédelem, sport, edzés

A bőrvédelem sportolás közben is nagyon fontos!
Fotó: Shutterstock

Gépek, sporteszközök közös használata – BŐRFERTŐZÉSEK

Egy edzőteremben rengeteg ember használja a gépeket és sporteszközöket nap mint nap. A különböző kórokozók, baktériumok, gombák, vírusok könnyen megtapadnak a felületükön, és kedvező körülmények között sokáig életben is maradnak, ezért könnyen terjednek, egyebek mellett csúnya bőrfertőzéseket okozva.

MIT TEHETSZ? Töröld le a kihelyezett fertőtlenítővel az eszközöket és felszereléseket, mielőtt használatba vennéd azokat – akkor is, ha úgy gondolod, már megtették előtted. Edzés közben soha ne érintsd meg az arcod szabad kézzel. Bőrgyógyászok szerint az arcon megjelenő kellemetlen pattanások, fertőzések okozója gyakran a piszkos kézről kerül a bőrre.

 

Meleg környezetben végzett komoly fizikai munka – MELEGKIÜTÉS (MILIARIA)

A magas hőmérséklet és a páratartalom miatt a verejtékcsatornák eldugulhatnak és megduzzadhatnak, ami kiütések megjelenéséhez vezet. Ezek többnyire apró rózsaszín vagy piros pöttyök, amelyek hasonlítanak a pattanásokra, és leggyakrabban a hajlatokban vagy olyan területeken jelennek meg, ahol a ruházat rendszeresen súrolja a bőrt.

MIT TEHETSZ? A bőrvédelem érdekében viselj légáteresztő anyagból készült kényelmes sportruházatot, és edzés közben folyamatosan hidratálj. Melegebb időben futás, kerékpározás közben időről időre állj meg, és pihenj árnyékos helyen. Viselj hűsítő kendőket, különösen a kritikus területeken.

 

Találd meg a tökéletest! Kalauz a sportmelltartó kiválasztásához

 

Sportolás a szabadban – BARNA FOLTOK A BŐRÖN

Az UV-sugárzás súlyosan károsíthatja a bőrt, ami a kollagén bomlásához vezet. Ez egy idő után a bőr elszíneződését okozhatja (nem beszélve arról, hogy a bőrrák kialakulásának kockázata is megnő).

MIT TEHETSZ? Szabadtéri sportolásnál nagyon fontos széles spektrumú fényvédő használata minden olyan bőrfelületen, amelyet nem véd ruha. Legalább 30 perccel indulás előtt célszerű felvinni a krémet, és nem szabad elfeledkezni arról, hogy legalább kétóránként meg kell ismételni a műveletet. Érdemes kimondottan sportoláshoz ajánlott, víz- és izzadásálló készítményeket választani.

 

Szoros ruha – PATTANÁSOK, BŐRFERTŐZÉSEK

A túl szoros, feszes ruházat (főleg a pamutból készültek) alatt sokszor „megül” az izzadság, és a baktériumok elszaporodnak. Ez irritálja a bőrt, és pattanások, aknék alakulnak ki. (Nem összetévesztendő a melegkiütéssel!) Emellett az állandó irritáció a bőrön piros foltok megjelenéséhez vezethet, amelyek könnyen megrepednek, elsebesednek.

MIT TEHETSZ? A legjobb, ha edzés után azonnal lezuhanyozol és tiszta ruhát húzol. Elkerülheted a pattanások kialakulását megfelelő sportruházat viselésével. A bőrvédelem érdekében ne viselj pamutruhát, pamut aláöltözetet, részesítsd előnyben a technikai, légáteresztő anyagból készült darabokat. Szükség esetén használj benzoil-peroxid tartalmú tusfürdőt: ez eltávolítja a testről a felesleges olajokat, zsírokat, baktériumokat és egyéb szennyeződéseket. Ha a hátadon, mellkasodon pattanások jelennek meg, szalicilsavat tartalmazó készítményekkel kezeld a bőrödet naponta legalább kétszer.

Ha pedig bőrirritációként piros foltok jelennek meg a bőrödön, mosd át langyos vízzel, és alkalmazz antibiotikus kenőcsöt a gyors gyógyulás és a felülfertőzés megakadályozásának érdekében.

 

Bőrproblémák: Hogyan kezeld a pattanásos bőrt?

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink