Az agyműködésünk „karbantartásában” segít a rendszeres testmozgás, a sok friss levegő, némi agytorna és természetesen a megfelelő étrend. Bizonyos ételek ugyanis kifejezetten jó hatással vannak az agyra, segítik az idegrendszer működését és javítják a memóriát!

Géniuszétrend – A memóriát felturbózó finomságok

Ha jól indul a nap, az agy is jobban működik. Minél előbb tápanyaghoz juttatjuk az idegrendszert, az annál előbb működésbe lendül. Egy rendszeresen jól megválasztott reggeli hosszú távon is javítja a memóriát és a koncentrációs képességet.

géniuszétrend agyműködés

Fotó: Shutterstock

Milyen az okosreggeli?

Tartalmas, de könnyű, mert a túlságosan kalóriadús reggeli már éppen az ellenkező hatást váltja ki. Legyen gazdag rostban és vitaminokban, és persze tartalmazzon laktató fehérjét is.

Tippek reggelire:

  • 2 tojás + 1 szelet teljes kiőrlésű pirítós + kétféle friss zöldség + 2 dl frissen facsart narancslé
  • 2 szelet teljes kiőrlésű pirítós + 2 késhegynyi padlizsánkrém + kígyóuborka + 2 dl préselt almalé
  • 1 banán + 2 dl sovány tej + 1 evőkanál zabkorpa

Koffein vagy cukor?

Bizonyos ideig mindkettő élénken és ébren tart. Ha fáradtságot érzünk, elkortyolhatunk egy csésze kávét vagy 2 dl cukros gyümölcslevet, átmenetileg felélénkít. Hatásuk azonban csak ideig-óráig tart! Ettől függetlenül naponta egy, maximum két alkalommal bátran bevetheti ezt a trükköt. Ám se cukros üdítőből, se koffeinből ne fogyasszon túl sokat! Ha ugyanis túl sok cukros italt iszik, az nem serkent, hanem elbódít, eltompít, míg a túl sok koffein a szívére lesz káros hatással.

Koffeinbombák

  • Kávé
  • Magas kakaótartalmú csokoládé
  • Édes kakaó
  • Gyümölcslevek

Rostok és E-vitamin

A D-vitamin világhódítása után most kezdi átvenni az uralmat az E-vitamin. Ez E-vitamin főleg az agysejteket védi, nagyon magas az antioxidáns-tartalma, véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Rendszeres fogyasztása, pótlása segíthet megelőzni az olyan betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór, a szélütés, a trombózis. A rostok nem csak az emésztés miatt fontosak. Mivel hatással vannak a vér áramlására, a rostban gazdag étrend védi a szívet és persze az idegrendszert is.

Rostkirályok

  • Teljes értékű gabonaféleségek
  • Friss zöldségek
  • Gyümölcsök (különösen a bogyós gyümölcsök)

Halat és olajos magvakat az agynak

Ahogy telnek az évek, úgy az agynak egyre több ómega-3 zsírsavra van szüksége. Az ómega-3 ugyanis rendkívüli hatással van az agyra és az idegrendszerre. Serkenti az agyműködést, javítja a memóriát. már heti egy vagy két halas ebéd vagy vacsora megteszi a hatását. A rendszeres hal- valamint olajosmag-fogyasztással lassítható vagy csökkenthető az időskori demencia kialakulása, segíthet elkerülni a stroke-ot.

Illesszük be az étrendünkbe!

  • Lazac, pisztránc, szardella, busa, tonhal, makréla (és nagyjából mindegyik halféle, különösen a tengeri fajták)
  • Dió, mogyoró, mandula, lenmag, pekándió és a belőlük készült olajak

 

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink