A szabályszerű havi vérzés meghatározott időközökben: 28, 30, 25 stb. naponként jelentkezik, fájdalommentes, nem túl erős, nagyobb vércsomók nélküli vérzéssel jár, átlagos időtartama 3-5, legfeljebb 7 nap. Az általános közérzet jó, a munkaképesség változatlan. Ettől az eszménytől – eltérések tapasztalhatók. A nők körülbelül 30 százalékának a menstruáció időszakában alhasi fájdalma és derékfájása, menstruációs panasza van, és ezt általános gyengeség, fejfájás, hányinger is kísérheti.

Így legyőzhető az erős, fájdalmas menstruáció

Fájdalmas menstruáció

A fejfájással, émelygéssel járó, a keresztcsont tájára és a combokra kisugárzó nagyfokú medencei fájdalmat, görcsöket okozó havi vérzést gyógyítani kell. (Gyakran szülés után a panaszok enyhülnek.) Létrejöttében hormonális zavarok mellett lelki okok is szerepet játszanak: lehet ez a női szerep elleni tiltakozás egyik formája, de önbüntetés is megnyilvánulhat a menstruációs fájdalomban, például terhesség-megszakítás utáni bűntudat miatt a „szenvedni akarás” válik uralkodóvá a lélekben. Louise Hay ausztrál pszichológus gyógyításként a relaxációba beépített következő pozitív gondolatok ismétlését javasolja: „Elfogadom minden testi folyamatomat normálisnak és természetesnek. Szeretem és elfogadom magamat.” Ethel Sloane A nő biológiája című könyv szerzője a test és a gondolat feletti uralom módszerét, a jógát ajánlja, légzési és fizikai gyakorlatokat, ászanákat.

De gyakran már a jó ütemű séta is segít.

Az erős fájdalom megszüntetésére javallott az alhas és a derék bedörzsölése, masszírozása majoránna, ánizs és ciprusfa olajával, naponta kétszer a következő vérzés várható időpontjától visszafelé számított tizedik naptól kezdve. Az olajat higítsuk vivő olajjal (fél csésze vivő olajhoz adjunk fél teáskanálnyi illóolajat).

Számos gyógynövény görcs-, fájdalom- és vérzéscsillapító hatású, például a kamilla, a cickafark, a libapimpó, a málnalevél. Ezekből teát főzhetünk. Ha fokozottabb vérzéssel is együtt jár a fájdalmas menstruáció, pásztortáskát is tegyünk a teakeverékbe. A nyugtató és görcsoldó citromfű, komló vagy macskagyökér is a teakeverékbe való. Az összetevőkből egyenlő mennyiségeket, például 5-5 dkg-ot összekeverünk, ebből 1 tetézett evőkanálnyit 2 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Napjában háromszor ilyen adagban ajánlatos a fogyasztása.

A menstruációs fájdalmaknál alapvető a teakeverékben a gyermekláncfű, a csalán és a szagosmüge, a teakeveréket már a menstruáció előtt 1-2 nappal fogyasztani kell, és a menstruáció alatt végig iszogatni.

Túl erős menstruáció

  1. Naponta egyszer 1-2 óráig tegyünk agyagpakolást a petefészekre. Az agyagba keverjünk reszelt vöröshagymát is. (Melegítsük meg az agyagot.)
  2. Hetente kétszer vegyünk meleg ülőfürdőt 10 percig, szénafű, rozmaring- és macskagyökérteával.
  3. Naponta kétszer igyunk csalángyökér-, füstikefű-, macskagyökérteát. Az alábbi teakeveréket fogyasszuk: pásztortáska, cickafark, gyapotcserje, fagyöngy. (Bokor Katalin)
  4. A menstruációs fájdalom általános szere a gyömbérgyökér nyersen vagy főzetben.
  5. A fokhagyma megakadályozza a vérzés során a vércsomók kialakulását. Napi 6 kapszula fokhagymaolaj javallt menstruáció ideje alatt

Ha a menstruáció kezdetén görcsös fájdalmak lépnek fel, cickafarkfüves teljes- vagy ülőfürdő ajánlott. Vegyünk egy-két teli marék cickafarkot, forrázzuk le 1-2 liter vízzel, hagyjuk 10 percig fedő alatt állni, majd szűrjük le. Öntsük a fürdővízbe, ülőfürdőnél a fele is elegendő. Ez a fürdő 10-15 percen belül megszünteti a görcsöket. De erős vérzés esetén soha ne üljünk fürdővízbe

A havi vérzést megelőző tünetegyüttes

A PMS gyógyítása: sószegény, vegetáriánus étrend (a konzervek, tartósított élelmiszerek is sok sót tartalmaznak, ami vízvisszatartó hatású), növényi vízhajtók, a nyers növényi étrend természetes vízhajtóként hat. Nagy adagban C- (napi 500 mg), B-, E és A-vitamin: fontos a cink, kalcium és a magnézium bevitele is a táplálékkal. 3×4 tabletta 10 mg-os B1-vitamin, 3×2 B6-vitamin, 3×2 Polybé, naponta 2 kapszula A-vitamin, E-vitamin.

Cinkforrás: tojás, lencse, borsó, bab, barna kenyér stb.

Magnéziumforrás: búzakorpa, szójaliszt, búzacsíra, mogyoró stb.

Kalciumforrás: bab, dió, lencse, borsó, mazsola, tejtermék, mák, káposzta, szezámmag stb.

E-vitamin forrás: csírázó magvak (búzacsíra), teljes gabonaliszt (Graham-liszt), szója, tojás, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, gesztenye, mandula, napraforgóolaj, mák, tökmag, kapor, paraj, petrezselyem, zeller zöldje stb.

A hideg vizű zuhany mellett, a 3 csepp levendula-, zsálya-, vagy gólyaorr-illóolaj tartalmú meleg kádfürdő lefekvés előtt ugyancsak előnyös hatású. A fejfájást és ingerültséget megszüntethetjük, ha tenyerünkről 1 csepp római kamilla, vagy rózsaolaj illó olaját lélegezzük be. A teljes testmasszázzsal oldhatjuk a feszültséget.

Azoknak a nőknek, akik a menstruáció előtti napokban erős fejfájástól szenvednek, nagyon ajánlható a kankalinvirágból készült tea. A teát nemcsak a panaszok megléte alatt, hanem hónapokon keresztül lehet fogyasztani, naponta háromszor. Ha a fejfájás a változás korában (klimax) gyakrabban és más jellegzetes tünettel együtt jelentkezik, javasoljuk az orbáncfű, citromfű, komló és palástfű egyenlő arányú keverékéből készült tea fogyasztását.

Tévhitek a fogamzásgátlásról

Ha a vas hiányzik

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink