Amikor a szülők végkimerülésig rohannak örökmozgó, kimeríthetetlen energiával bíró kisgyermekük után, alig várják, hogy végre nagyobb legyen, és önállóan sportolhasson. Aztán elérkezik a kamaszkor, és döbbenten tapasztalják, hogy a gyerek mozdulni sem akar. Órákat tölt a szobája mélyén álmodozással, zenehallgatással, a számítógép előtt görnyedve vagy éppen a barátaival lóg valahol, de hogy mozogjon, arra nem hajlandó.

Help! Nem hajlandó sportolni a gyerekem!

A szülők szerepe

A szülők többsége tisztában van azzal, hogy a sport a gyermek fizikai, szellemi és szociális fejlődése szempontjából nagyon fontos. Ha a gyermek rendszeresen mozog, nagyobb lesz az önbizalma, önfegyelme, több lesz az energiája, ezért aztán jobban tud figyelni, koncentrálni az iskolában, így eredményesebb lesz az iskolában is.

A legjobb, ha a szülő az első perctől kezdve a sport szeretetére neveli a gyereket. Ez csak úgy lehetséges, ha maga a szülő is rendszeresen mozog. Az sem rossz, ha már egészen kicsi kortól elviszi különféle sportrendezvényekre, megismerteti a szabályokkal, megmutatja azt, ami érdekelheti. Később lehetővé kell tenni, hogy kipróbálhasson sportokat, persze mindig az életkorának megfelelően. A lényeg, hogy a mozgás öröméért tegye mindezt, ne kényszerből.

Szakemberek szerint a mozgást nem lehet „túl korán” elkezdeni. Az úszás az a sport, amit már a csecsemők is élveznek. Két-három hónapos kortól a babák örömmel pancsolnak szüleikkel a vízben. Az ilyen jellegű mozgás segít a mozgékonyság fejlesztésében, a hátgerinc izmainak megerősödésében és a csontozat egészséges fejlődésében.

Később a legjobb az önfeledt futkározás, játék. Szinte észrevétlenül fejlődik az egyensúlyérzék, a különböző nyújtások, ugrálások pedig elősegítik a megfelelő növekedést és a harmonikus testi fejlődést. A gyerekek tízéves koruk körül már alkalmasak arra, hogy csapatsportokat játszanak. Ebben a korban már elfogadják a játékszabályokat, alkalmazzák is őket, és nem utolsósorban szeretik az összetartozás érzését.

Kamaszkorban minden nehezebb

A kamaszok nincsenek jóban a testükkel, gyakran ügyetlennek, esetlennek érzik magukat. A testnek azonban ebben a korban is szüksége van a mozgásra, a léleknek pedig, arra, hogy érezze, kontrollálja a testet. A megfelelő mozgásforma kiválasztása azonban nem könnyű. Ilyenkor is az egyéniségnek, fizikai állapotnak megfelelően kell választani.

Figyelni kell arra, hogy edzés címén a kamaszgyerek ne emelgessen korlátlanul súlyokat az edzőteremben, sokkal jobb, ha szervezett keretek között sportol. Bár ebben az életkorban nem szeretik, ha beleszólnak az életükbe, a szülőnek nem árt figyelni az egyensúlyra: ha a gyereknek már túl sok különórája van, nagyon elfoglalt, nem szabad erőltetni az edzéseket. Meg kell keresni azt, ami a gyerek számára is jó, élvezetes, és segíteni kell beépíteni azt a programot a mindennapokba.

Soha nem szabad a szülőknek választani mozgásformát, főleg nem a saját álmaikat, vágyaikat ráerőltetni a gyerekre. Az a legjobb, ha a gyereknek magának sikerül kiválasztania egy olyan sportágat, amely örömmel tölti el. Ha mégsem választott jól, és nem vált be az adott sportág, segíteni kell a váltásban. Bizony előfordul, hogy havonta, kéthavonta döntenek úgy, hogy elég volt, és valami teljesen újba kezdenének. A segítség persze nem azt jelenti, hogy azonnal több ezer forintos eszközöket, felszerelést kell venni, bőven elég, ha a türelmetlen szülő nem zárkózik el a váltástól, és lehetőséget teremt az új sportág kipróbálására.

Normál esetben nem az a cél, hogy élsportoló legyen a gyerek. Az a fontos, hogy a rendszeres mozgás a családi élet része legyen: a hétvégi kirándulások, túrák, a közös biciklizés remek példa minden gyereknek. Talán meglepő, de a kamaszok igenis szeretik, ha a szüleik néha-néha megnézik őket az edzéseken, meccseken, ezért érdemes időt szánni erre. Az a kamasz, aki rendszeresen sportol, sikeresebb, kitartóbb, mint nem sportoló társai. Könnyebben teremt kapcsolatokat, és a tanulásban is jobbak az eredményei, hiszen tudja – a sporton, a saját küzdelmein keresztül –, hogy eredményt csak rendszeres gyakorlással, munkával lehet elérni.

kamaszok, sport, edzés

Az összes labdajáték erősíti a karizmokat és a lábat, fejleszti az erőnlétet.
Fotó: shutterstock

Mit sportoljon a kamasz?

Kamaszkorban a nem megfelelő vagy túlságosan nagy fizikai megterhelés a növekedés ritmusának zavarát eredményezheti. A ritka, erőteljes edzések során az izmok, ízületek könnyen megsérülhetnek és károsodhatnak. Íme néhány tipp a biztonságos mozgáshoz:

Gyaloglás, futás

Olcsó, egyszerű, bárki számára elérhető. Kezdetben napi félóra intenzív gyaloglás segít javítani a kondíciót, később, fokozatos rászoktatás után indulhat a futás.

Kerékpározás

Növeli az erőnlétet, serkenti a szívműködést. Főleg a láb- és a farizmokat dolgoztatja meg. Nemcsak sport, remek szabadidős tevékenység is – kamaszoknál ez nem elhanyagolható szempont.

Úszás

Az egyik leghatékonyabb mozgásforma, szinte az összes izmot egyszerre mozgatja meg. Javítja a rugalmasságot és a testtartást. Különösen jót tesz azoknak, akik túlsúlyosak vagy gerincproblémákkal küszködnek.

Kézi-, kosár-, röplabda

Az összes labdajáték erősíti a karizmokat és a lábat, fejleszti az erőnlétet. Tökéletes szórakozás, igazi buli és persze az önuralmat is remekül lehet gyakorolni vele. Figyelem, az ugrások megterhelhetik a bokát és a térdet!

Lovaglás

Gyógyír testre és lélekre egyaránt. Az állatok és a természet közelsége nyugtat, megtanít figyelni másokra. A lovaglás kiválóan formálja a feneket, combokat, a vádlit, a hasat, sőt még a karokat is.

Ugrókötél

A leglustább kamaszoknak és azoknak, akik nem vágynak emberek közé. Fejleszti az állóképességet, a ritmusérzéket, és ha nagyon gyatra a fizikai állapot, lépegetve is hasznos.

A testépítésről

Minden kamasz fiú álma a duzzadó izomzat, lehetőleg minél rövidebb idő alatt. Az izom tömegének gyors növelése serdülőkorban azonban a csontrendszer strukturális zavarához vezethet. A szervezet ugyanis nem képes a mesterséges tömegnöveléssel lépést tartani, és a csontok károsodnak, csökkent teherbírásúvá válnak, sérülékenyek és alakilag is deformáltak lehetnek. Gyakori, hogy a fiatalok tiltott tömegnövelő szereket alkalmaznak. Ezek a szerek csontritkulást okozhatnak, illetve a szteroidok számos egyéb hormonális zavar kialakulásáért is felelősek, amelyeknek később beláthatatlan következményei lehetnek.

Az izmok tónusának növelése, a feszesség javítása kis súlyok alkalmazásával, nagyobb ismétlésszámmal érhető el. Ez a módszer helyes bemelegítés és megfelelő edzésterv, edzésvezetés mellett veszélytelen.

Még jobban elhíztak azok a gyerekek, akiket a súlyuk miatt bántottak a suliban

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink