A szépségipar már évtizedekkel ezelőtt felfedezte a szőlő kozmetikai hatásait, hiszen legyen szó akár a világos vagy sötét bogyókról, egyformán késleltetik az öregedést, szinte bármilyen típusú bőrt képesek hidratálni és felfrissíteni. Ráadásul a kék és a vörös szőlők rengeteg flavonoidot tartalmaznak, amelyek belsőleg is nagyon jó hatással vannak, így a szervezetünket is érdemes felkészíteni az előttünk álló őszre ezzel a gyümölccsel.

Bőrápolás szőlővel!

Bogyóba zárt vitaminbomba

A szőlőnek magas a szénhidráttartalma, mely elsősorban a benne lévő szőlőcukornak köszönhető. Vitaminban és ásványi anyagokban igen gazdag, B- és C-vitaminon kívül K-vitamint is tartalmaz, amely fokozza a véralvadást, és a csontok építésében is jelentős szerepet játszik. A méregtelenítő gyümölcsként is számon tartott szőlő bővelkedik káliumban, kalciumban, magnéziumban és vasban. A szőlő héjában resveratrol található, melynek rákellenes hatást is tulajdonítanak, az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a héj és a szőlőmagkivonat olyan együttest alkot, amely képes lehet megakadályozni a rosszindulatú daganatos sejtek burjánzását. A sötét színű szemek sok flavonoidot tartalmaznak, ezért immunerősítők, gyulladáscsökkentők. A szőlő sejtvédő hatása mellett javítja az erek állapotát, csökkenti például a szívinfarktus és a trombózis kockázatát. Cukorbetegeknek, emésztési problémákkal küzdőknek azonban nem javasolják a gyümölcs fogyasztását.

Kincs a szőlőszemekben

A kék szőlő a magas savtartalmú gyümölcsök közé tartozik, ezért kiválóan alkalmas a szeborreás (korpás, száraz, ugyanakkor a faggyúmirigyek túlműködéséből adódóan mégis zsíros) bőr kezelésére, általában tonikokhoz és pakolásokhoz használhatjuk. A kékszőlőlevél-kivonat továbbá stimulálja a vízhajtást. A vörös szőlőből gyakran készítenek hajpakolást, mely erősíti a fejbőr védekező képességét, hidratálja a fénytelen, száraz, töredezett hajat, a magja pedig képes regenerálni a szálakat. A fehér szőlőt magas szénhidráttartalma miatt a vízhiányos, öregedő bőr helyreállítására alkalmazhatjuk, pakolások segítségével a fontos tápanyagok a bőr mélyebb rétegeibe is képesek eljutni. A szőlő leve kondicionálja a bőrt, a szemekben található savaknak köszönhetően alkalmazhatjuk természetes hámlasztóként vagy más, bőrradírnak alkalmas anyagokkal (például zabpehellyel, mandulaőrleménnyel) vegyítve, peelingezésre is, azaz az elhalt bőrsejtek eltávolításán túl a keringés javítására, egyéb mélykezelések előkészítésére. A szőlőmagból készült őrlemény szintén jó hámlasztásra. A hidegen sajtolt szőlőmagolaj a C- és E-vitaminnak, valamint a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően lágyítja a bőrt, ráadásul szinte valamennyi bőrtípusnak jót tesz, kiválóan ápolja az érzékenytől kezdve egészen a zsíros vagy épp vízhiányos legfelső hámrétegünket. A szőlőmagot tartalmazó krémek és olajok késleltetik az öregedést, mivel erősítik bőrünk kollagénrostjait, így hatékonyan táplálják, feszesítik a bőrt.

Vinoterápia

Ha különleges élményre vágyunk, érdemes végigvenni a vinoterápia, vagyis a bor jótékony hatásaira építő wellnesskezelések valamennyi lehetőségét. A szőlő revitalizáló hatását mára már a szállodák és az exkluzív borpincészetek is felismerték. A külsőleg végzett borterápia a szőlőmagban rejlő antioxidánsoknak köszönhetően megfiatalítja bőrünket, de a szőlő héjából készült kivonat, sőt a törköly is alkalmas arra, hogy fürdőt, masszázskrémet, pakolást készítsenek belőle. A fürdőt persze ne úgy képzeljük el, hogy egy kádnyi borban kell megmártóznunk, hiszen annak több az ártalma, mint a haszna – derítették ki a hozzáértők. Kezdetnek pancsoljunk egyet egy olajokkal, mézzel és fűszerekkel dúsított borfürdőben, ami növeli a bőr rugalmasságát, bársonyossá teszi. A vörösboros fürdőt a narancsbőr ellen is javasolják, ilyenkor a meleg vízbe szőlőkivonatot tartalmazó olaj is kerül, így a kb. 20 perces fürdő regenerálja, megfiatalítja a bőrt. A kezelést folytathatjuk egy szőlőmagolajos svédmasszázzsal, melynek hatása azonnal érződik, élettelivé varázsolja bőrünket. Egyes spa-hotelekben már tokaji aszús krémmel is kényeztetik a vendégeket. A borkrémes masszázsok hatása függ a bor ásványianyag-összetételétől, az azonban mindegyikre igaz, hogy nyugtató és serkentő eredmény érhető el velük.

Fürdő szőlőlevéllel

A narancsbőr ellen hatékonyan tudjuk felvenni a harcot, ha szőlőlevéllel készítjük el fürdőnket. A frissen szedett leveleket (25-30 darabot) mossuk meg alaposan, majd áztassuk be meleg, 36-38 fokos vízbe, és hagyjuk kiázni belőle az értékes hatóanyagokat. A szőlő levele – akárcsak a gyümölcs – feszesítő, méregtelenítő anyagokat tartalmaz, segítségükkel a bőr felfrissül, puhává válik.

Nagy nyári leves- és salátadiéta – 14 napos étrenddel!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink