A herpesz több területen is megjelenhet a testen, ám az egyik legkellemetlenebb, amikor intim helyen jelentkezik. Így tudod megkülönböztetni egyéb panaszoktól és problémáktól! A szakorvos válaszol.

Herpesz intim helyen, mit kezdjünk vele?

Gyakori vírusfertőzés

Az intim fertőzéseket több szempont szerint, több csoportba is sorolhatjuk. Az egyik csoportosítása a fertőzéseknek az, hogy pontosan milyen kórokozó is váltja ki a problémát – ekkor bakteriális, vírusos és gombás fertőzésekről beszélhetünk. A másik csoportosítás az, hogy nemi úton vagy szexuális érintkezés nélkül történt-e meg a fertőzés.

A nemi herpeszt a herpes simplex (főleg a II-es típus) nevű vírus okozza, melynek során apró, gyulladt hólyagok jelennek meg főleg a nemi szerven, a végbélnyílás környékén, a gát tájékán vagy a belső combokon. Nemi érintkezéssel vihető át. Sajnos ha egyszer már bekerült a szervezetbe a vírus, ott is marad, ezért a kezelése tüneti terápia lehet, melyre elsősorban a fellángolási időszakokban van szükség, magyarázza Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

 

Fájdalmas hólyagok jelzik a vírust

A vírussal való fertőződés jele első alkalommal általában égő, viszkető hólyagok megjelenése, melyek helyén hámhiányos, akár fekélyes területek maradnak. A környező nyirokcsomók megduzzadnak, sőt, hőemelkedés, láz is felléphet. Amennyiben a fertőzés a húgycsövet is érinti, fájdalmassá válik a vizelés. Érdemes tudni, hogy a fellángolási időszakban a tünetek igen csekélyek is lehetnek, ilyenkor történik a partneri megfertőzések nagy része.

 

Hogyan lehet kivédeni?

A fertőzést úgy lehet kivédeni, ha nem létesítünk szexuális kapcsolatot olyannal, akinek genitális herpesze van az aktív szakaszban – erre gyakran semmilyen jel nem utal. Bár az óvszer használata bizonyos fokú védelmet jelent, ám mivel ez csak a hímvesszőt borítja, így nem fedi le az összes olyan területet, ahonnan bejuthat a vírus. Ezen kívül fontos, hogy az orális szexet is hanyagolja, akinek ajakherpesze van, ugyanis így is megtörténhet a fertőzés (ebben az esetben hepres simplex I típus a vírus). Bár már kísérleteznek megelőző injekcióval, ám egyelőre nincs forgalomban ellene vakcina.

 

Honnan tudom, hogy fertőzött/fertőző vagyok?

A vírussal való fertőzés diagnózisát aktív szakaszban a tünetekből fel lehet állítani. Ám sajnos ezek nem mindig jelentkeznek, vagy nagyon csekély mértékben, így előfordul, hogy az érintett fel sem figyel rá. Ha felmerül a gyanú, úgy kenetvétellel, esetleg vérvizsgálattal lehet megállapítani.

 

Hogyan kezelhető?

Mivel kiölni nem lehet a vírust, így csakis tüneti kezelés jöhet számításba. A sós ülőfürdőn és láz/fájdalomcsillapítón kívül vírusölő gyógyszert ír fel az orvos, mellyel nem csak a kellemetlen tünetek csökkenthetők, de a fellángolási időszakok gyakorisága is.

Ez is érdekelhet!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink