Mi állhat a háttérben, ha sportolás mellett sem indul be a súlyvesztés? Egyáltalán: mennyi időt kell hagyni a változásra, és mikor kezdjünk aggódni, hogy bár rendszeresen és komolyan edzünk, mégsem fogyunk? Erről kérdeztük dr. Farkas Kittit.

Hiába sportolsz, mégsem fogysz... Mi lehet a gond?

Ha nem indul be a fogyás, talán nem jó a diéta!

Amikor hosszabb ideig nincs súlycsökkenés, fogyás, felül kell vizsgálni a diéta és az edzésterv összhangját. Ezenkívül érdemes testösszetétel-vizsgálatot is elvégeztetni, hogy kiderüljön, a felesleges kilók pontosan mennyi zsírból, vízből és izomból állnak.

Hetente minimum 150 perc mozgásnak az életünk részének kell lennie, de az a legjobb, ha heti 1-2 alkalommal közepes ellenállással, azaz súllyal is edzünk. Ha diéta és mozgás mellett nem indul el a fogyás, akkor szinte biztos, hogy nem jó a diéta. Ugyanis a szakszerűen összeállított étkezés betartása mellett kell és lehet is mozogni. A helyesen összeállított étrend pedig azt nyújtja, amire szükségünk van; ilyenkor a zsírból veszít és az izmot megtartja a test, és van elég energia a mozgáshoz is. A speciális étrend célja az, hogy „leszedjük” a zsírt az izmokról. Ha mozgunk, és figyelünk az étkezésre, de nincs fogyás, akkor sajnos egy feneketlen kútba dobáljuk be az energiát.

– Jó diétával és mozgással nem lehet nem fogyni! A súlyvesztés üteme ugyan egyénenként eltérő lehet, de már 2 hét után jelentkeznie kell bizonyos eredménynek. Ha mégsem, akkor érdemes megvizsgálni, hogy helyes módszerrel próbálkozunk-e, mindent betartottunk-e. Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor ajánlott endokrinológiai kivizsgálásra menni, megnézetni a pajzsmirigyértékeket, illetve 3 pontos inzulin- és cukorterhelést végeztetni – mondja a doktornő.

 

Irányelvek a táplálkozásban a sikeres fogyás érdekében

Legtöbbször az a „hiba”, hogy rossz táplálkozási irányelveket követünk. Az alábbiakban dr. Farkas Kitti alakformáló orvos tanácsait gyűjtöttük össze, amelyek arról szólnak, hogy mit lenne érdemes másként csinálni a fogyás érdekében.

  • Napi ötszöri-hatszori étkezés helyett célszerűbb naponta háromszor enni. Két étkezés között minimum 4, maximum 6 órának kell eltelnie, és közben kerüljük a kalóriabevitelt.
  • Együnk reggelire és vacsorára fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény ételeket.
  • Válasszunk ebédre tartalmas, sok fehérjét tartalmazó ételt, de szénhidrátot is ilyenkor vigyünk be. Ez a nap főétkezése, ilyenkor kell tartalmasan enni. Ekkor lehet gyümölcsöt is fogyasztani, a desszert is ilyenkor a legkisebb „bűn”.
  • Az ételek kalóriamennyiségét sokszor alá-, míg a mozgás által elégetett kalóriát pedig túlbecsüljük. Tudni kell, hogy mennyi kalóriát fogyasztunk el egy-egy étkezés során, és mennyit égettünk el mozgással.
  • Az étkezés 40 százaléka fehérje legyen. Ebédre például két szelet húst kell fogyasztani, nem egyet, és szénhidrát is kell ilyenkor, de abból csak 1/2 adag krumpli vagy rizs, és plusz egy adag salátát fogyasszunk még el mellé.
  • Hacsak nincs valamilyen érzékenységünk, akkor felejtsük el a mindenmentes ételeket, együnk rendes, természetes ételeket!
  • Ha minimum 40 percet mozogtunk, akkor előtte lehet egy snackétkezés, de ez mindössze 180-200 kalória legyen. Magas intenzitású állóképességi vagy erőnléti edzés után szükséges csak energiát bevinnünk, de ilyenkor is maximum 200-300 kcal megengedett.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink