Az alábbi elterjedt kalóriával kapcsolatos mítoszoknak azért nem szabad bedőlni, mert akár komolyan hátráltathatnak a testsúlycsökkentésben.

5 tévhit a kalóriáról, amit ne higgy el, ha fogyni szeretnél

1. Az alacsony zsírtartalmú ételek alacsony kalóriatartalmúak

Nem feltétlenül! Ez egy rendkívül népszerű tévhit… Néhány zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú élelmiszerhez extra cukrot adnak, ezért ezek a termékek így még több kalóriát tartalmaznak, gyakran akár ugyanannyit, mint a „sima” változat. Tehát az, hogy egy termék zsírmentes, még nem jelenti biztosan azt, hogy kalória is kevés van benne. Ellenőrizd le mindig a címkén szereplő adatokat!

 

2. Az esti evés hatására a bevitt kalória automatikusan zsírrá alakul

A napszak nem befolyásolja, hogy a szervezet hogyan használja fel a kalóriákat. Csak az összes bevitt és 24 óra alatt elégetett kalória számít a fogyás szempontjából, tehát az, hogy este 6-kor viszel be túl sok kalóriát vagy este 9-kor, a súlyvesztés szempontjából gyakorlatilag mindegy. Viszont a késő esti evés, főleg akkor, ha túl nehezet és túl sokat eszel, befolyásolhatja az alvásod minőségét.

 

A karcsúság 3 pillére – Lendülj velünk csúcsformába!

 

3. A fogyókúra során sokkal fontosabb a szénhidrátok, mint a kalória számolása

Ha csak a szénhidrátokra koncentrálsz, előfordulhat, hogy túl sok kalóriát viszel be a szervezetedbe – és egészen egyszerűen hízni fogsz. A fogyókúra során sokan hajlamosak egy-egy tápanyagcsoport (majdnem) teljes kiiktatására, ez pedig hiányállapot kialakulásához vezet. Törekedj a kiegyensúlyozott étkezésre, a teljes értékű szénhidrát ugyanúgy az egészséges táplálkozás része, mint a fehérje.

 

4. Rendszeres mozgás mellett nem számít a bevitt kalória mennyisége

A normál testsúlyod megőrzésének elengedhetetlen része a testmozgás, de ez nem jelenti azt, hogy mindent szabad. Ha magasabb a kalória bevitele, mint amennyit napközben a nyugalmi alapanyagcseréddel és a testmozgással felhasználsz, akkor bizony hízni fog.

 

Testkép- és táplálkozási zavarok nyomában

 

5. A testsúly optimális szinten tartásához elegendő az étkezésre figyelni

Testsúlyodat – a kalória bevitele és az étkezési szokások mellett – befolyásolja az életmódod is: a testmozgás, a genetikai tényezők, a mentális jóllét mind-mind hatással van a testedre.

 

Sikeres fogyás: ez a 8 motivációs trükk segíteni fog!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink