A nyelvi fantáziánk nem ismer határokat, amikor a menstruációról beszélünk, ám a vicces és elgondolkodtató kifejezések nagy száma éppen arra utal, hogy még mindig nem tudjuk megfelelően kezelni. A téves információ pedig komoly problémákhoz vezethet.

Miért fontos, hogy ne kezeljük tabuként a menstruációt?

A szakemberek szerint a menstruáció témájában fontos minden lépés, amely a tabusítás ellen hat, például ha a reklámban nem kék folyadékot csepegtetnek a betétre. Miért? Mert amiről hallgatunk, azt elfogadjuk, szükségszerű, elviselendő rosszként tekintünk rá – akár a fájdalmakkal, görcsökkel együtt –, és talán nem fordulunk majd időben orvoshoz betegség esetén.

menstruáció

Fotó: Shutterstock

– Én is tapasztalom, hogy női társaságban, különösen, ha generációs különbségek vannak a jelenlévők között, egyfajta tartózkodás figyelhető meg a témával kapcsolatban – mondja dr. Kiss Dóra, a Swiss Clinic szülész-nőgyógyász szakorvosa. – A menstruáció a nőiség első megnyilvánulása. Régen úgy fogalmaztak, hogy a kislányból nagylány lesz. Dédanyáink, nagymamáink idejében ezt a változást valamiféle nimbusz, ugyanakkor titkolózás övezte, sok hiedelem fűződött a fogamzáshoz, valamint a szüléshez. A félelmek miatt nem is beszéltek arról, hogy innentől kezdve lényegében termékennyé válik a nő.

 

Minek nevezzelek?

Piros betűs napok, Vörös Hadsereg, Bloody Mary, Vörös-tenger, Vámpír, Ketchup-hét, Mikulás – többek között ezek a kifejezések szerepelnek egy 2015-ös nemzetközi kutatás eredményeit összefoglaló tanulmányban. A szakemberek 190 országban vizsgálták meg, hogy milyen szavakat használunk leggyakrabban a menstruációra.

 

Anyai minták

A havonta jelentkező vérzés kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel jár, és ezek gyakran nem csak fizikai eredetűek.

– Amennyiben az édesanya nem tudja átörökíteni, átadni a nőiséget, a nőies viselkedést, nem képes a saját testéről beszélni, az a gyermeknél is kommunikációs nehézséget okozhat. Ilyenkor a kislányok nem mernek beszélni a panaszaikról sem. Ha azt látják, hogy nagy fájdalommal, görcsökkel, ingerültséggel járnak ezek a napok, nekik is nagyobb eséllyel lesznek komolyabb tüneteik, hiszen eleve ezt várják – magyarázza a szakember. – A menstruáció a nőiség ősi jelképe, nem csoda, hogy a két dolog megélése szorosan összefügg. Gyakran merülnek fel a havivérzéshez köthető problémák párkapcsolati gondok miatt is, és ez életkortól függetlenül igaz.

 

Túlterheltség vagy stressz is okozhatja

A rendszertelen, a normálisnál hosszabb ideig tartó, a túl gyakori vagy túl ritka, esetleg nagyon fájdalmas vagy szokatlanul erőteljes vérzés intő jel – és fontos, hogy betegség esetén időben orvoshoz forduljunk.

– Sokféle oka lehet, ha az addig rendszeres ciklus megváltozik, akár a túlterheltség vagy az állandósult stressz is kiválthatja – mondja dr. Kiss Dóra. – Amennyiben három hónapon túl fennmaradnak a tünetek, mindenképpen ki kell vizsgálni, nincs-e a háttérben szervi vagy hormonális probléma. Ezek kizárása után indulhatunk el a lelki feldolgozás irányában.

És persze a komoly fájdalmakkal sem kell együtt élni!

– A fájdalomérzékelésünk egyéni, van, aki jobban tűri, mások kevésbé. De mindig kellő komolysággal kell kezelni azt a nőt, akit a mindennapi életvitelében akadályoznak a ciklus során jelentkező panaszok!

 

Nem tilos a sport

2016-ban Fu Yuanhui kínai úszónő nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatot tett a riói olimpián, amikor részben a menstruációval magyarázta a vártnál gyengébb teljesítményét. Az élsportolók általában inkább úgy alakítják a ciklusukat, hogy ne zavarja meg őket a fontosabb versenyeken, hiszen ez mégiscsak egy „más állapot”.

– Ilyenkor kevésbé vagyunk terhelhetők, a hangulatunk ingadozó, és fáradékonyabbnak érezzük magunkat – sorolja a nőgyógyász. – Ezzel együtt, ha valaki rendszeresen sportol, bátran folytathatja ilyenkor is. Persze érdemes kicsit visszafogni magunkat, mondjuk a szokásos tíz kilométer futás helyett elégedjünk meg hattal. A jóga, a speciális női jóga, az Aviva-torna sokat segíthet görcsök és a ciklus rendszertelensége esetén. Azonban vannak olyan gyakorlatok, amelyek egyáltalán nem ajánlottak, például kerüljük a fordított testhelyzetet. Az úszásnál vegyük figyelembe, hogy a medencékben ilyenkor könnyebben összeszedhetünk fertőzéseket, mivel a menstruáció idején a hüvelyhám sérülékenyebb, és a hüvely normál flórájának védekezőképessége gyengül.

A ciklus során bekövetkező hormonális változások nem csak a vérzéses napokon adnak hírt magukról. Már a megelőző időszakban alacsonyabb lehet a teljesítőképesség, ezt főként a PMS (premenstruációs szindróma) tüneteit mutató nők tapasztalják.

 

Ismerd meg magad!

Ha az édesanya arra ösztönzi a lányát, hogy menstruációs naptárt vezessen, a fiatal nő jobb viszonyba kerül saját testével, és természetes lesz számára, hogy nyomon követi a szervezetében végbemenő változásokat.

– A naptár vezetése több szempontból is hasznos. A későbbiekben az orvosnak sok információval szolgálhat, de a babavállalás megtervezésében szintén segíthet. Érdemes feljegyezni a hangulati és a fizikai tüneteket is – hangsúlyozza a szakember.

Az igen kellemetlen premenstruációs szindróma kezeléséhez ugyancsak kulcsfontosságú a fokozott odafigyelés és az önismeret.

 

Erre figyelj a táplálkozásban!

A cukor, illetve a cukrot tartalmazó péksütemények, a csokoládé, a koffeines italok, sőt a glutén és a tejfehérje is növelheti a hormonális ingadozásokat, vagyis ezek mennyiségét tanácsos ilyenkor minimálisra csökkenteni az étrendben.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink